Helvella leucopus |
Mitra cu piciorul alb (Helvella
leucopus) este la urma urmei o ciupercă “clasică”, în sensul că prezintă pălărie și picior; dar
lipsa lamelor și pălăria neregulată fac din ea totuși o excepție căreia i sa
alocat o familie proprie. Michael Kuo susține ideea
cum că identificarea speciilor de Helvella,
este un proces în care se analizează atent aspectele...
mai ales macroscopice ale
acestor ciuperci, acordând atenție deosebită formei pălăriei și al aspectului
suprafeței inferioare. Tot el susține ideea că analizele microscopice (dacă
s-ar efectua) ar da complet peste cap actuala orânduire in această familie,
dezvelind un număr mult mai mare de specii de Helvella decât se cunosc actualmente.
Motivând cu explicația micologistului mai sus amintit se face că această
ciupercă poartă foarte multe denumiri, atât stiințifice căt și populare. Aș
începe enumerarea cu denumirea generică al acestei familii, cel mai des amintită
ca fiind Șaua elfilor sau Șaua piticilor. În zonele noastre este mai puțin
populară această denumire, întâlnind mai des denumiri ca Mitră respectiv
Zbârciog, cu epitetele aferente:
negricios, călugăriță,
murg, brun, cu picior alb sau chiar comestibil. Denumirile științifice nu
lipsesc nici ele: H. spadicea, H. monachella, H.
albipes, H. cibaria, Acetabule leucopus, Macropodia leucopus, Macroscyphus
leucopus ...
Mitra călugăriței (Helvella leucopus) în
ciuda numeroaselor denumiri, este o specie de ciupercă rară, care nu
întâmplător în multe state Europene este cuprinsă pe lista ciupercilor
protejate. Vă spuneam și că speciile de Helvella sunt ciuperci otrăvitoare
datorită conținutului lor de giromitrină; dar fiind
ciuperci aromate (și-au împrumutat
denumirea de la o plantă aromată) aceste ciuperci sunt consumate mai ales în
spațiul dintre Dunăre și Tisa; unde după o
fierbere bună de cel puțin 20 minute (după care apa de pe ele este aruncată)
sunt considerate chiar delicatese. (Personal nu vă sfătuiesc pentru astfel de
experiențe cu atât mai mult că identificarea lor este destul de aleatoare,
ciupercă putând prezenta colorit diferit în diferite stadii ale maturizării …)
Și această specie se poate confunda
cu alte surate sau chiar alte specii, dintre acestea aș aminti Helvella lacunose,
Helvella crispa, Gyromitra infula…
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizarea ciupercii Helvella leucopus:
Pălăria cu lobi de 2-6 cm, destul de răsucită şi cu lobi de forme
neregulate, inegale, are un aspect caracteristic de şa sau mitră papală.
Suprafaţa sa exterioară (Hynenium) este uscată, netedă şi catifelată, variază
în colorit de la maroniu la negru, iar odată cu vârsta tinde să se decoloreze. Suprafața
interioara (sau de jos) este netedă, de culoare alba, ce tinde să se păteze în
maroniu.. Prezintă spori de culoare albă.
Piciorul este are 3-15 cm, uneori chiar și 20 cm lungime, este cilindric
sau turtit, albicios sau cu nuanțe crem-gălbui (din cauza umidității), mai gros
la bază şi subţiat la vârf, la început plin, apoi gol în interior, neted sau
puţin zbârcit.
Carnea are consistenţa cauciucului, elastic, de culoare albă, cu
miros plăcut dar necaracteristic şi gust slab și ușor dulce.
Distribuția: este specie oficial declarată saprofită dar cu probabilitate
mare de a fi micorhiză întâlnită în emisfera nordică:
Europa, America, Africa de Nord și Asia; creşte pe pământ, (exclusive sub
plopi), de obicei în grupuri mici, pe soluri nisipoase din păduri, parcuri sau
terenuri cultivate (în zonă de câmpie) unde apare din martie până în mai.
Comestibilitate: comestibilă; dar conține giromitrină, ceea ce o include în
categoria ciupercilor otrăvitoare.
E frumuşica ciuperca asta! Îmi place denumirea Şaua piticilor! :)
RăspundețiȘtergeredenumirea asta e foarte generica
Ștergere