Fructe de padure

Fructe de padure
Dulceata de mure
Zi de zi suntem supusi unei propagande anti-natura, dar incercam sa o mascam dupa un paravan asa zis "verde". Incercam sa aratam cat suntem de "eco" si de "verzi"; dar ce inseamna aceste lucruri in conditiile in care padurea moare din cauza noastra. Ea nu se polueaza singura; ea incearca chiar si aceste conditii severe sa se regenereze si sa ne asigure supravietuirea; si ce facem noi? Ne caram rezidurile in toate colturile padurii ca nu cumva sa le adune cei de la Rosal;

Palaria nebunului (Cortinarius orellanus)

Palaria prostului
Cortinarius orellanus
Sa fie limba Romana atat de saraca incat sa fim nevoiti a ne limita la "ras-utilizarea" a doua cuvinte atunci cand vine vorba de cuperci; si anume: ciuperca si burete? Citesc despre ciuperci de peste 5 ani in 3 limbi, dintre care una este Romana (si uneori mai traduc din inca 6-7), dar singura, limba Romana este aceea care "inca" nu si-a gasit denumiri proprii pentru familiile de ciuperci. Pe mine ma revolta cand si cele cateva denumiri existente in limba Romana incep cu Ciuperca sau cu Burete.

Ce vin serviti?

Pahar cu vin
Pahar cu vin
A purtat nume diferit la popoare diferite: Dionis, Bacchus, Bromius, Lyaeus, Bimater, Nyctelius sau altele, dar in esenta vorbea despre acelasi lucru: Vinul si calitatile sale. Vinul este inconstabil bautura alcoolica cea mai valoroasa si in acelasi timp cea mai delicata, servita de catre oricine cu placere cu orice ocazie; si chiar cu efecte medicinale daca e consumata in cantitati moderate. A fost si este subiectul proverbelor, glumelor, poeziilor si sta la baza

Flocoselul (Hydnum repandum)

Flocosel
Hydnum repandum
Cu totii avem cel putin o intamplare asemanatoare. Prin 2009 am fost iesit sa caut galbiori, dar cum acestia s-au cam lasat cautati, am tot insistat. La un moment dat am gasit tot niste ciuperci galbene si placute la miros, dar care la vremea aceea imi erau total necunoscute; nu mai vazusem ciuperci cu "tepi" (Flocosel). Memoria (despre care se spune ca este inselatoare, si mi-o reaminteste nevasta zi de zi) imi spunea ca ii stiu de undeva si ca ii stiu de comestibili; dar "nah" (cum spune ardeleanu') nu te risti cu ciuperci necunoscute.

Violete (Lepista Nuda)


Violete
Lepista nuda
Vine gerul? Si ce daca? Cei ce iubiti ciuperile stiti foarte bine ca "sezonul" nu se termina niciodata. Nu mai putem culege galbiori (Chantarellus cibarius)? Nici o probleme, vom culege violete (Lepista nuda), trec si violetele? Nu-i o problema fiindca vom gasi ciuperca de iarna (Flammulina velupites) dupa care la primavara zbarciogii (Morchella esculenta) si tot asa; niciodata nu putem spune ca s-a terminat si acum nu vom mai gasi ciuperci.

Buretele cu peruca (Coprinus comatus)

Buretele cu peruca
Coprinus comatus
Comestibila sau otravitoare? Este o intrebare aproape la fel de populara ca celebrul citat al lui Shakespeare: "A fi sau a nu fi?". Nu cunosc raspunsul lui Shakespeare, dar stiu cum sta treaba cu Buretele cu peruca si v-o spun deschis: este comestibila si chiar foarte buna; cu toate ca multi o prezinta ca fiind o ciuperca otravitoare si de ocolit; totusi exista un sambure de adevar in cazul ciupercilor din aceasta familie si anume: pot avea efect "otravitor" dar doar in combinatie cu alcoolul.

Prieten sau dusman?

Padurea toamna
Linga Cluj-Napoca, toamna
Exista o paranoia innascuta in noi in a desconsidera si a ne feri de ciuperci. Dar oare de unde ni se trage? Daca ne plimbam prin padure, deseori vom gasi ciuperci calcate doar fiindca cel ce a trecut inaintea noastra a fost grijuliu sa ne salveze, dar oare este chiar asa? Sau ciupercile ne salveaza zi de zi pe noi? Buretele viperei nu n-i se urca in farfurie, ignoranta noastra o pune acolo; in schimb ea este foarte importanta pentru padure, care implicit este foarte importanta pentru noi.

Palaria Sarpelui (Macrolepiota procera)


Palaria sarpelui
Macrolepiota procera
Da, este sezonul pentru palaria sarpelui si nu numai. Dupa o vara secetoasa au sosit si ploile intercalate cu cateva zile mai calduroase; si astfel de o saptamana buna, doua incoace a re-pornit sezonul ciupercilor si pe la noi. Ieri vorbeam cu un amic care-mi zicea ca a cules vreo 3 sacose de palaria sarpelui; dar pe linga febra ciupercarului care m-a cuprins aproape instant, m-a lovit si un alt gand. Oare amicul meu cunoaste ce a cules?

Steluta cu franjuri (Geastrum fimbriatum)


Steluta cu franjuri
Geastrum fimbriatum
Lumea "moderna" nu pastreaza traditia. Si cand sustin asta nu ma refer nicidecum la sarbatorile de Paste sau de Craciun, deoarece de ele ne reamintesc an de an societatea de consum. Ceea ce vreau sa spun este ca bunicii aveau cate o vorba, denumire pentru fiecare obiect, lucru intilnit; si il stiau cu totii. Azi de exemplu am cautat in disperare denumirea populara a Stelutei cu franjuri (Geastrum fimbriatum) si cu toate ca

Laptuca iute (Lactarius piperatus)

Iutari
Lactarius piperatus
In tarile asa zise dezvoltate, oameni care consuma ciuperci, se limiteaza la cateva sortimente, cu precadere cele cultivate, din care preponderenta o au champignoanele urmate arar de pleurotus, matsutake sau alte specii mai putin cunoscute publicului larg si care este reticent in a incerca gusturi noi. Dar ciupercile ocupa un rol foarte important in alimentatie datorita compusilor pe care le dezvolta: antibiotice, antioxidanti si nu numai...

Iasca (Fomes fomentarius)

Iasca
Fomes fomentarius
Cu totii suntem mandrii de ceva pentru ca este doar al nostru; si nu ma refer doar la mine ca si individ ci ma raportez la noi ca si grup, natiune. Il avem pe Dracula, avem sarmalele, oina; dar toate astea ne vin in minte pentru ca sunt arhi-mediatizate, multe altele mai marunte raman in ceata si le aflam doar daca ne intilnim cu ele. Este cazul sa ne mandrim si cu Iasca noastra comuna (Fomes fomentarius).

Buretele de roua (Marasmius oreades)

Buretele de roua
Marasmius oreades
Buretele de roua (Marasmius oreades) este o ciuperca foarte apreciata  inca din antichitate datorita gustului sau deosebit; grecii antici fiind mari consumatori ai acesteia si datorita lor isi dobandeste renumele de azi. Numele i se trage de la grecescul oreades ceea ce inseamna "de la munte" si o vom regasim pretutindeni pe pasunile de deal si munte acolo unde iarba inalta permite stropilor de roua sa se prelinga pe pamint formand astfel conditii favorabile acestei ciuperci.

Muscarita (Amanita muscaria)

Muscarita
Amanita muscaria
Muscarita cunoscut si ca buretele mustelor sau buretele pestrit este o ciuperca foarte populara. O stim cu totii inca de la o varsta frageda din cartile noastre de povesti datorita coloritului sau puternic si o regasim pretutindeni in natura fie in padurile de foioase fie de conifere; deoarece a cunoscut o raspindire neintentionata aproape peste tot in lume, devenind astfel o ciuperca cosmopolita. 

Sfaturi inainte de a culege si consuma ciuperci

Am citit la un moment dat despre reguli in a culege si consuma ciuperci si pe care azi l-am cautat din nou pentru ca le-as imparti cu voi. Autorul le-a numit reguli, dar eu le-as numi mai degraba sfaturi pe care le recomand a le avea in vedere cand iesim la cules de ciuperci sau chiar dupa ce am ajuns cu ele acasa si ne pregatim a le gati. Ca o paranteza as sublinia si un alt citat de la acelasi autor: Este mai bine sa fim banuitori decat sa ne para rau pe urma.
Sfaturile ar fi urmatoarele:
  1. Sa nu culeaga ciuperci cel care nu cunoaste foarte bine buretele viperei!
  2. Ciupercile culese de noi sa le verificam in totdeauna si cu un specialist.
  3. In determinare comestibilitatii

Asemanari mortale 1

Privind perechile de imagini, nu mi-e greu de imaginat dificultatea unui culegator de ciuperci incepator in a identifica corect buretele viperei. Entuziasmat de gasirea unei ciuperci atat de frumoase; in graba de a aduna cat mai multe ciuperci, foarte usor poate trece peste amanuntele care iar putea salva viata. Problema nu se pune in a gresi in identificarea ciupercilor comestibile pe care le-am considera din greseala otravitoare ci invers, in considerarea acestei ciuperci foarte otravitoare (buretele viperei) ca a fiind una comestibila.

Daca acordam chiar si cea mai mica atentie caracteristicilor diferite ale acestor ciuperci, putem salva viata, atat a noastra cat si a celor dragi.
 
Amanita phalloides vs. familia Russulaceae
  • Buretele viperei poarta inel alb, care cu timpul

Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla)

Vinetica unsuroasa
Russula heterophylla
Una dintre ciupercile salbatice comestibile si foarte apreciate, a carui gust aminteste de gustul de nuca este Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla). Este o ciuperca cu raspindire in toata Europa, pe care o regasim cu precadere  in padurile de foioase si uneori in paduri de conifer; creste in timpul verii si pina la inceputul toamnei. Este o ciuperca non-invaziva, care dezolta o legatura de ectomicorrhiza cu copacul partener (stejar, fag …);

Buretele viperei (Amanita phalloides)

Buretele viperei
Amanita phalloides
Una din ciupercile otravitoare care provoaca mortalitatea cea mai ridicata si cu raspindire prin tinuturile noastre este Buretele viperei (Amanita phalloides); anual isi culege tributul printre culegatorii care ignora semnele ei specifice sau nu le cunosc pe acestea. Toxina (amatoxina) ei desi omoara in cele mai multe cazuri, totusi exista si supravietuitori de pe urma ei care raman marcati pe viata  deoarece toxina ataca puternic ficatul si rinichii. Simptomele unei otrviri cu buretele viperei apar relative tarziu 8-40 ore de la consumare si sunt:

Ciuperca noatre cea de toate zilele ...

ciupercomaniaNu vreau si n-o sa tratez in ciupercomania subiecte ca: cum sa crestem ciuperci; cum sa ne intretinem o ciupercarie; deoarece nu detin asemenea informatii si oricum se gasesc multe informatii privitoare la aceasta tema (carti, pagini  de internet ...) care trateaza acest subiect mult mai bine ca si cum as reusi eu.

Ce doresc eu?