Fomes fomentarius |
Stiati ca Iasca (Fomes fomentarius) este o ciuperca necomestibila care se prelucreaza in obiecte artizanale inca din vremuri stravechi si doar in zona Corundului? Miezul moale al iascai dupa feliere
se prelucreaza prin loviri repetate cu un ciocan de lemn si astfel i se da forma dorita, in final ajungand sa semene cu pielea de caprioara sau cea mai fina catifea si se pot crea diverse obiecte dupa buna imaginatie a celui ce il prelucreaza si nu m-as opri doar la cele din imagine.
se prelucreaza prin loviri repetate cu un ciocan de lemn si astfel i se da forma dorita, in final ajungand sa semene cu pielea de caprioara sau cea mai fina catifea si se pot crea diverse obiecte dupa buna imaginatie a celui ce il prelucreaza si nu m-as opri doar la cele din imagine.
Fomes fomentarius |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizarea ciupercii Fomes fomentarius:
Aparatul fructifer are 5-50 cm diametru, 2-25 cm inaltime,
este foarte compact, robust si lemnos, poate fi comparat cu o
scoica mare. Coloritul aparatului fructifer variaza intre
albicios si galben deschis, mergând pana la gri.
Suprafata externa este formata dintr-o crusta carnoasa, tare,
foarte neregulata, cu santuri concentrice si cu striatii gri. Porii sunt destul
de mici si rotunzi, gri-deschis, dar
cand sunt atinsi, devin maronii.
Tuburile sunt foarte scurte si formeaza straturi
anuale suprapuse, sunt ruginii sau bruni.
Carnea este tare si uscata, cu miros slab de
fructe si gust foarte amar, de culoare grie sau bruna.
Aceasta ciuperca se dezvolta pe trunchiurile vii
ale multor foioase, in special pe fagi si mesteceni. Este o specie parazită și saprofită în același timp, foarte des intalnita in
Europa de Nord, in Europa Centrala si de Sud, Iasca poate fi gasita mai ales la
munte si este o ciuperca perena
Imaginile le-am luat de aici: articole , Fomes fomentarius
Ha, ha, palaria preferata a lui Paul Stamets pe care o prezinta cu fiecare ocazie e din iasca si e de la noi.
RăspundețiȘtergereasa este
Ștergere