Amanita phalloides |
voma si diareea puternica, dar acestea deja sunt simptome “secundare”; deoarece cand acestea apar, otrvirea deja e in a doua faza, faza in care ficatul si rinichii deja au fost supusi degradarii. Penrtu a evita orice otravire cu buretele viperei este indeajuns sa retinem 3 principale caracteristici ale ei pe care pe putem recunoaste cu usurinta:
- Lamele albe.
- Inelul alb (poate fi trecator).
- Bulbul alb, pronuntat.
Daca
totusi le-am omis pe acestea; inelul lipseste; bulbul a ramas in pamant si totusi
am cules ciuperca, mai avem o sansa daca suntem atenti la inca doua detalii: piciorul
care in totdeauna aminteste de pielea sarpelui, este usor “solzos” sau irizat
ca marmura si mirosul slab, ca de cartof sunt detalii care ne pot salva viata.
Regula de aur este si va fi in totdeauna: Sa nu culegem niciodata ciuperci pe care nu le
cunoastem 100%.
Cu toate
ca este o ciuperca otravitoare omului si este bine sa o evitam, Buretele viperei (Amanita phalloides) nu aceasi
periculozitate o prezinta naturii, unde este chiar benefica si binevenita; deoarece
este o ciuperca simbiota, miceliul sau nu patrunde in radacinile copacului partener
ci o imbratiseaza, creeand o adevarata retea in jurul lor, de multe ori
ajungand ca aceasta retea sa fie chiar mai mare ca si radacina copacului
partener. Ciuperca ofera partenerului umiditate si minerale pe cand copacul ii
va oferi in schimb substante organice care vor ajuta ciuperca sa-si creasca “fructul”,
ceea ce numim noi: ciuperca. De aici decurge si dificultatea culturii
ciupercilor simbiote, deoarece in totdeauna vor avea nevoie de copacul partener
cu care sa traiasca.
Recomand
ca ori de cate ori ne intilnim cu Buretele viperei (Amanita phalloides), sa nu o distrugem; sa o
lasam la locul ei, deoarece ajuta padurea in supravietuire si indirect ne ajuta
pe noi; daca traieste padurea, avem si noi o sansa.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizarea
ciupercii Amanita phalloides:
Palaria:
5-15 cm, este, început, convexă, apoi se lateste si se aplatizeazs, de obicei maslinie
cu cuticula lipicioasa usor dungata radial cu o nuanta mai inchisa. Coloritul palariei
variaza in foarte multe nuante de verde, dar cateodata, este si cafenie,
galbuie sau complet alba, fara striatii caracteristice, intr-o nuanta mai inchisa.
Piciorul:
6-12 cm, este cilindric, pronunţat bulbos la baza, este invelita intr-o volva
mare, alba, intreaga sau crestata. Inelul, este alb si membranos, striat si de obicei
se pastreaza, dar are tendinta sa coboare spre baza piciorului.
Lamele:
sunt inegale, foarte dese, albe, cu usoare reflexe verzui. Spori: cu forma de la ovoid la eliptic de culoare alba, 7-12x6-10um.
Carnea:
este alba, densa, apoasa si fibroasa, cu un miros slab ca de cartof sau aproape inodora si cu un
gust acidulat.
Distributie: este o
specie tipic silvicola, intalnita cel mai des in padurile de stejari, fagi, castani
sau de aluni cu unele cazuri chiar de paduri de coniferi. Nu apare la altitudine prea
mare, crescand din abundenta in padurile umede din zona de deal, dar rezistand
si in padurile cu un sol mai saracacios. Ca
si sezon o intilnim vara si toamna.
Buretele viperei poate fi usor confundata cu
Amanita silvicola si Amanita ovoidea, amandoua comestibile, precum cu Tricholoma
auratum, Tricholoma portentosum, Tricholoma sejunctum, Russula heterophylla, Russula virescens
(vineţica pestriţă) si cea din urma comestibila.
Imaginea am luat-o de aici: Amanita Phalloides
[img]https://farm3.staticflickr.com/2928/14197415909_1d75ec512d_n.jpg[/img]
RăspundețiȘtergere[img]https://farm4.staticflickr.com/3893/14384046615_4550a765a0_n.jpg[/img]
[img]http://s11.postimg.org/lll1174ov/IMG_20140806_144905.jpg[/img]
RăspundețiȘtergere[img]http://s11.postimg.org/lj15ed11b/IMG_20140806_144919.jpg[/img]
[img]http://s11.postimg.org/6e9mul27z/IMG_20140806_145001.jpg[/img]
[img]http://s11.postimg.org/qiylmb6nz/IMG_20140806_145051.jpg[/img]
frumoase, multumesc
RăspundețiȘtergereFoarte periculoase ciupercile. Unele au și mutații, tot otrăvitoare. Cumpărați numai de la magazine unde sunt controlate.
RăspundețiȘtergere