Russula heterophylla |
adica nu strapunge radacinile copacului ci le inveleste pe acestea; astfel ambii beneficiind de pe urma celeilalte prin schimbul de umiditate, minerale respectiv substante organice.
Vinetica unsuroasa (Russula
heterophylla) poate fi confundata cu
unele surate ale ei cum ar fi: Russula cyanoxantha, Russula virescens, Russula
aeruginea sau Russula langei, dar acesta confuzie e doar de natura
indentificarii subspeciei deoarece toate ciupercile Russula sunt “comestibile”
si nu prezinta nici un pericol. Stiu ca ma veti contrazice si tocmai de aceea
am pus in ghilimele cuvantul “comestibil” deoarece exista cateva specii de
russula care pot provoca voma, dar nici una dintre aceste ciuperci russula nu
este mortal si majoritatea se pot consuma chiar si crude avand un gust placut.
Pericolul cel mai mare mai ales
incepatorilor il prezinta o alta ciuperca foarte asemanatoare si anume Amanita phalloides care poate cauza moartea celui neatent, de aceea verificati in
totdeauna ciupercile culese si cu un specialist inainte de a le folosi in
scopuri alimentare.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizarea ciupercii Russula heterophylla:
Palaria: 5-10cm, este cunoscuta
pentru variatia mare in colorit; de la diferite nuante de verde pana la maroniu
sau ocru; semisferica initial, se aplatizeaza spre maturitate iar la batranete
poate lua forma de palnie.
Lamelele: sunt dese, foarte fragile si albe in tinerete,
crem spre maturitate. Sporii: 5-7x4-5um,
ovoide sau elipsoidale, de culoare alba.
Piciorul: 3-6x3cm, este ferm, cilindric, gol pe interior spre batranete,
striat longitudinal, alb initial dar se pateaza in galbui sau maroniu spre
batranete.
Carnea: este de culoare alba, ferma
in tinerete si mai moale spre batranete, daca este taiat se poate ingalbeni
usor. Are gust si miros placut, usor ca de nuca.
Distributie: in padurile de foioase,
uneori chiar conifer, in timpul verii pana toamna.
Imaginea am luat-o de aici: Russula heterophylla
Eu la astea le zic painisoare. Mai sunt si vinete la culoare.Pielita se poate curata de pe palarie.Apoi pe cele tinere care au un pic marginea intoarsa le pun pe plita incinsa cu putina sare sa se coaca.Apoi le mananc cu paine .Si zeama ce rezulta e gustoasa.
RăspundețiȘtergereai perfecta dreptate, la toata familia russula îi poți spune vinețică, pâinișoară, porumbiță... ele variază în culoare dar sunt una și aceași familie ...
ȘtergereChiar si cu ghilimele, nu spune ca toate russule sunt comestibile. E drept ca russulele mentionate sunt comestibile si nici cele toxice, nu te baga in groapa, ci doar te obliga sa te muti o zi la toaleta, insa o posibila confuzie care ar putea decurge din neintelegerea contextului ar putea da apa la moara celor care incearca sa impiedice culegerea din natura a ciupercilor si e totdeauna subiect de senzatie pentru televiziuni.
RăspundețiȘtergereSubiect de senzatie pentru mass media sunt si vor fi in totdeauna intoxicatiile cu ciuperci, nu avem cum sa evitam acest fapt. Este ca si cu accidentele aviatice; desi sunt mijloacele de deplasare cele mai sigure, cand pica cate una, vuieste toata lumea .... tocmai mentru ca sunt rare.... Asa si cu ciupercile.
Ștergere