Ciuperca noatre cea de toate zilele ...

ciupercomaniaNu vreau si n-o sa tratez in ciupercomania subiecte ca: cum sa crestem ciuperci; cum sa ne intretinem o ciupercarie; deoarece nu detin asemenea informatii si oricum se gasesc multe informatii privitoare la aceasta tema (carti, pagini  de internet ...) care trateaza acest subiect mult mai bine ca si cum as reusi eu.

Ce doresc eu?

Voi incerca sa impart in ciupercomania cunostiintele care mi-au lipsit mie cand am cules prima mea ciuperca asa zis "salbatica", deoarece nu toate ciupercile sunt daunatoare; chiar m-as hazarda sa spun ca sunt chiar putine ciuperci care sunt intr-adevar daunatoare sanatatii omului si este vital sa le putem recunoaste cu acuratete mai ales pe acestea ca sa ne putem feri de otravire (prin necunoastere), care in unele cazuri poate duce chiar la deces.

ciupercomania

In cele ce urmeaza voi incerca sa va prezint ciuperci ce le regasim direct in natura si nu pe rafturile din supermarket; care sunt la indemana tuturor si nu necesita nici o investitie; unele care au efecte  medicinale chiar daca nu stim de ele...si care una peste alta va ofera posibilitatea recreeri in natura; scaparea de stresul vietii cotidiene.

Bun venit pe Ciupercomania.

Imaginile le-am luat de aici: ciuperci otravitoareciuperci comestibile

4 comentarii :

  1. Salut Szabolcs, ma alatur si eu clubului de ciupercomaniaci creat in jurul blogului tau.
    In primul rand vreau sa te felicit pentru munca ce o depui cu fiecare articol pe care il publici ( si pana acuma nu-s putine ), pentru ca in romana, sunt putine informatii de genul acesta. Si eu am inceput acuma vreo 3 ani sa culeg mai multe ciuperci salbatice ( pana atunci ma limitam doar la galbiori si hribi ) si m-am lovit de problema asta, insa am gasit cateva siteuri specializate si foarte bine dotate cu poze pe care le consult cand vreau sa identific o ciuperca noua. Chiar si asa, sunt inca multe ciuperci pe care le arunc, ca nu reusesc sa le identific. Ar fi bine daca ar exista un forum unde sa participe si specialisti micologi care sa isi dea cu parerea.
    Ei si acum ca am incceput sa-ti citesc blogul, voi contribui si eu cu comentarii si unele corecturi sau adugiri, care sper sa nu te supere, dar avand in vedere consecintele unor greseli, chiar daca ar fi vorba doar de o diaree, consider ca trebuie sa le fac. Si asta nu pentru ca tu nu stii ce vrei sa spui, dar sunt amanunte de exprimare care pot duce la confuzii, mai ales la persoane care nu sunt avizate. As incepe cu motto-ul de la ciuperca zilei, care corect este: toate ciupercile se pot manca, unele doar o singura data. Si pentru ca am mentionat de niste siteuri, iata-le: http://funghi.funghiitaliani.it/ , http://www.first-nature.com/fungi/index1binom.php, http://www.gobice.com/, astea fiind europene, sunt primele la care ma uit. Sunt curioasa tu de unde te documentezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Simona, și bine ai venit printre noi.
      Sa incep cu sfarsitul:
      1. mottoul zilei a fost modificat deja de cateva ori, iar ultima versiune apartinea domnului Anitei, care si dansul a incercat sa mai aduca unele corecturi modului meu de exprimare. Verisunea postata "era" cea "originala" dupa spusele dansului... ma rog ...
      2. esti binevenita sa corectezi, sa atragi atentia, .... ori de cate ori sesizezi ceva neconcordante ... la urma urmei asta am cautat si pana acum, sa ofer informatii cat mai corecte pentru a evita orice accident.
      3. in ce priveste sursele mele, ele sunt impartite pe categorii in functie de scopul pe care il urmaresc. Daca e vorba de aplicatia Ciupercomania, ma limitez doar la siteurile cu care am reusit sa ma inteleg asupra dreptului de copyright: Miskolci Gombasz, nahuby/sk, Mycoweb; iar daca vorbim despre verificarea informatiilor sursele imi sunt nenumarate: Mushroomexpert, Rogermushrooms, Gombamania, Leif Goodwin, First-Nature (desi au refuzat orice tip de colaborare), Indexfungorum, ActaFungorum, MushroomObserver, MycoQebec, Mycorance, Virtualmycota, Mycoweb.ru, Nagrzyby, Pilzbestimmer, Toadstool ... precum multe alte pagini.
      Gobice il evit pe motive personale (si ei au refuzat cooperarea... dar pe cand toti restul ofera informatiile in mod gratuit, cei de la Gobice cer bani pentru asa ceva .... iar asta m-i se pare strigator la cer ... informatia ar trebui sa fie gratuita si accesibila oricui ... dar acesta e un subiect lung si nu-si are rostul aici ...)
      Chiar daca or mai fi scapat ici-colo mici erori, fiecare descriere publicata a fost verificata, pe cel putin din 6-10 surse.

      Ștergere
  2. Multumesc pentru informatii, m-am uitat pe Miskolci gombasz si am gasit o ciuperca cu care anul trecut am avut dubii, si anume Agaricus bohusii, pe care nu am gasit-o la italieni, doar pe gobice.com . E clar ca la vecini trebuie cautat prima data, ca speciile ce apar la ei, se pot italni si la noi, mai ales ca eu sunt din Timisoara si cunosc limba maghiara, cat de cat. Pe de alta parte am vazut ca in Ungaria specia asta e protejata. Deci daca o mai gasesc voi culege doar cateva exemplare si o sa las mai multe sa-si urmeze evolutia naturala.

    RăspundețiȘtergere