Amanita rubescens by Marjan Kustera |
Umblă o vorbă veche cum că “dacă te pomenește cineva, te
faci roșu în obrazi”. Dar cred că nu
este nevoie ca cineva să te pomenească ca să te faci roșu în obrazi, ajunge să
se uite insistent la tine și în mod sigur îți va “arde” fața. Este și cazul Cucului (Amanita
rubescens), cunoscut și ca Plopenchi sau Buretele roșu brobonat; pe care dacă
ai destulă răbdare să o privești, în mod sigur îi vei învinge încăpățânarea și va roșii într-un final…
Este o ciupercă comună pentru emisfera nordică, ce se găsește și pe teritoriul țării noastre, dar în ciuda răspândirii mari, puțini sunt cei care o cunosc și chiar mai puțini cei care o și consumă. Datorită acestui detaliu, este ciuperca pe care o vom găsi în mai toate plimbările noastre, fie lăsată în pace, fie răsturnată sau distrusă de cei ce nu o cunosc.
Plopenchii sunt ciuperci relative ușor de recunoscut datorită caracteristicilor specifice ca:
- Bulbului specific, la care lipsește volva cu desăvârșire sau orice altă caracteristică,
- Pălăriei de culoare gălbui-maronii, cu negi de culoare initial de culoare gălbui ce vor trece inspre gri ca apoi să se decolorize și să devină roșiatici,
- A cărnii ce se oxidează rapid sub acțiunea aerului și devine roșiatică, precum a întregii ciuperci în zonele unde este rănită
Contrar gustului plăcut, aromat, a lor, comestibilitatea
lor este condiționată, motiv pentru care nu o recomand nici eu consumului (mai
ales în cazul începătorilor). Ele conțin toxine hemolitice, care sunt “distruse” prin tratare termică, dar
care în cazul consumului ciupercilor în stare crudă poate provoca intoxicații
mai mult sau mai puțin severe.
Ciupercile cu caracteristicile enumerate mai sus, initial catalogate sub denumirea generică de Amanita rubescens, astăzi sunt reevaluate și separate pe specii de sine stătătoare și astfel putem enumera specii ce s-au desprins din specie mama ca: A. novinupta, A. flavorubescens, A. rubescens var. alba, A. rubescens f. annulosulfurea. Totodată trebuie să amintim și speciile cu care s-ar putea confunda de către începători, dintre care cea mai periculoasă ar fi Buretele panterei (Amanita pantherina) care are solzii albi (nu gri-roz), cuticula brună (nu roșcată), piciorul alb, are marginea pălăriei striată, nu este niciodată roșie; apoi ar urma specii ca Amanita spissa dar care are cuticula brună (nu roșcată), marginea pălăriei striată, nu este niciodată roșie; Pălăria șarpelui (Macrolepiota procera), care este mai înaltă, are cuticula alb-gri, aspră, plină de solzi membranoși maronii, are picior tare și fibros cu inel fragil și culisant, carnea nu devine roșie în contact cu aerul, nu are volvă; apoi ar urma Buretele panterei fals (Amanita excelsa) …
Pizza cu cuci |
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizarea ciupercii Amanita rubescens:
Pălăria de 4-15 cm, la început convexă, ovoidală, apoi plată
şi chiar concavă, este de culoare de la gălbui la brun-roşcată, cu cuticula
lucioasă şi puţin lipicioasă presărată cu multi negi alb-cenuşii cu reflexe
mătăsoase, ce tind se se decolorize odată cu vârsta și să devine roz-roșiatici.
Culoarea pălăriei variază între alb-murdar la exemplarele tinere şi roşu-vineţiu
la cele mature.
Lamele sunt albe, dese şi inegale, iar când sunt atinse se înroşesc
foarte repede. Spori de culoare albă.
Piciorul de 5-18 cm lungime, 1-3 cm grosime, este cilindric,
la început plin şi apoi gol pe dinăuntru, cu bază bulboasă, de obicei
înconjurată de unul sau două rânduri de negi cafeniu-deschis. Inelul estefragil,
lat, atârnat, membranos și persistent, de
culoare alb-roz. Piciorul de o consistenţă relativ făinoasă, variază în colorit
de la alb la rozaliu sau roșiatic, este neted sau ce peri fini.
Carnea este albă şi fragedă, se oxidează rapid sub acțiunea
aerului în roz-roșiatic. Cu miros plăcut
dar fără a fi caracteristic.
Distribuția:
Specie micorhiză, crește în pădurile mixte de foioase (stejar, fag) şi de conifer,
în parcuri sau grădini, de la munte până la câmpie solitară sau în grup. Este o specie comună ce poate fi
întâlnită din iunie până în octombrie, pe orice tip de sol.
Comestibilitatea: Comestibilă doar condiționat. Se recomandă fierberea îndelungată,
cu aruncarea apei după fierbere.
*** Aș mai mentiona cum că imaginea atașată este contribuția domnului Marjan Kustera, președintele Asociației Micologiștilor din Nis, Serbia.
I translated all of the text and description of the fungus.
RăspundețiȘtergereHigh quality material is useful for beginners.
Thank you for your appreciation, may i ask for a backlink for this/these article(s)?
ȘtergereYou are welcome!
RăspundețiȘtergereŞi chiar roşeşte dacă te uiţi la ea?
RăspundețiȘtergeredoar dacă te uiti la ea, in mod sigur nu, dar daca intre timp o si ranesti in mod sigur "ii va curge sange" :)
ȘtergereEu doar le-am oparit si apoi le-am facut pane stropite cu mujdei de usturoi.O delicatesa
RăspundețiȘtergeredeja salivez, sunt convins ca exista foarte multe modalitati de a fi gatite si sa fie delicioase.
ȘtergereSi prima amanita pe anul asta. Dintre cele prietenoase. :)
RăspundețiȘtergere[IMG]http://thumbnails111.imagebam.com/32745/c7cde1327446693.jpg[/IMG]
incep sa ma supar, tu le gasesti pe toate? :))
ȘtergereBuna, ciupercomaniacule
RăspundețiȘtergerete rog verifica lista ciupercilor otravitoare, ai mentionat si acolo amanita rubescens.
in stare cruda este otravitoare (n-am listat-o acolo din greseala, am listat-o tocmai pentru ca cel interesat sa citeasca mai mult despre ea inainte de a se hotara a o consuma)
ȘtergereAmanita rubescens is known to contain a hemolytic poison in its raw state wikipedia
ȘtergereVad ca unii le consuma cu placere ,iar aici se sugereaza ca n-ar fi indicat sa le consumam.Consum conditionat ,de ce ? De cat vrei sa mai traiesti ?.Fiti mai concludenti ,va rog!
RăspundețiȘtergerese spune ca este una dintre cele mai bune ciuperci si aceasta, dar este nevoie de tratare termica de cel putin 20 de minute (cruda este otravitoare), eu onca nam avut curajul sa o maninc desi am gasito in nenumarate randuri
ȘtergereAmanita rubescens is known to contain a hemolytic poison in its raw state wikipedia
Ștergere[img]https://farm3.staticflickr.com/2917/14197496050_bf8760aef4_n.jpg[/img]
RăspundețiȘtergere[img]https://farm6.staticflickr.com/5119/14380710071_3bbd93312d_n.jpg[/img]
[img]https://farm6.staticflickr.com/5546/14383073074_0a61f8e859_n.jpg[/img]
[img]https://farm3.staticflickr.com/2911/14384048185_514dd30f6c_n.jpg[/img]
[img]https://farm4.staticflickr.com/3920/14404233963_d66de7eb36_n.jpg[/img]
[img]https://farm4.staticflickr.com/3836/14360978416_87943ce3ef_n.jpg[/img]
[img]http://s29.postimg.org/423fepgo7/IMG_20140803_165605.jpg[/img]
RăspundețiȘtergere[img]http://s27.postimg.org/9vbx72k43/IMG_20140803_172112.jpg[/img]
RăspundețiȘtergereSi cat de mult ne plac cucii.Parca nu suntem multumiti fara a gasi cateva Rubescens.E nemaipomenita in papricas.
Ștergereanul asta e prima data cand am pus si eu la congelator, sper sa nu fiu dezamagit
ȘtergereAzi am gasit in padurea de foioase cateva kg de Amanita Rubescens. Am mancat cateva gatite termic. Sunt extraordinar de bune. Mirosul si aroma se aseamana un pic cu cel de aluna. Cu toate acestea imi este frica de fiecare data cand mananc ciuperci. Pot fi foarte periculoase daca se confunda, si daca nu sunt tratate termic inainte de consum.
RăspundețiȘtergereCare i-am gasit eu arata diferit, sunt mai albi.
http://www.mushroomexpert.com/images/kuo3/amanita_rubescens_alba_01.jpg
N-o sa gasiti niciodata sau doar foarte rar ciuperci care sa arate exact ca si poza de referinta din vre-un catalog.
ȘtergereDe aceea precautia e mama "sanatatii".