Sfaturi inainte de a culege si consuma ciuperci

Am citit la un moment dat despre reguli in a culege si consuma ciuperci si pe care azi l-am cautat din nou pentru ca le-as imparti cu voi. Autorul le-a numit reguli, dar eu le-as numi mai degraba sfaturi pe care le recomand a le avea in vedere cand iesim la cules de ciuperci sau chiar dupa ce am ajuns cu ele acasa si ne pregatim a le gati. Ca o paranteza as sublinia si un alt citat de la acelasi autor: Este mai bine sa fim banuitori decat sa ne para rau pe urma.
Sfaturile ar fi urmatoarele:
  1. Sa nu culeaga ciuperci cel care nu cunoaste foarte bine buretele viperei!
  2. Ciupercile culese de noi sa le verificam in totdeauna si cu un specialist.
  3. In determinare comestibilitatii ciupercilor sa nu credem in superstitii ca:
    • argintul se innegreste de la ciupercile otravitoare (poate avea reactii la diferite otravuri, dar nu se poate considera o regula generala, exista otravuri care nu innegresc argintul)
    • toate ciupercile a caror carne isi schimba culoarea cand sunt taiate sunt otravitoare (exista hribi ce sunt comestibili dar isi schimba culoarea dupa taiere si invers, buretele viperei ramane alba si dupa feliere dar cu toate astea este otravitoare)
    • ceapa si frunza de patrunjel isi schimba culoarea in mancaruri cu ciuperci otravitoare (poate avea reactii la diferite otravuri, dar nu se poate considera o regula generala).
    • cele mai colorate ciuperci sunt cele mai otravitoare (vinetica poate fi rosie, mov, verde ...si cu toate astea este delicioasa)
    • orice ciuperca cu miros si gust placut este comestibila (gresit)
    • toate ciupercile de pajiste sunt comestibile (ciupecile ca Inocybe, Entoloma, Cortinarius pot creste pe dealuri, pajiste dar raman otravitoare si pot fi usor confundati cu surate comestibile).
    • mancarea tolerata de animalele de casa/companie nu este in totdeauna tolerata si de organismul uman. (aceste animale tolereaza unele otravuri)
    • ciupercile incepute de melci, insecte sunt comestibile (melcii, insectele pot tolera otyravuri mortale omului)
  4. Daca culegem ciuperci necunoscute noua, sa nu separam piciorul ci sa o pastram cat mai intacta pentru ca cel ce va incerca sa o recunosca sa poate detine cat mai multe amanunte despre acel specimen.
  5. Ciupercile  se culeg in cos sau cutii de carton si niciodata in cutii de plastic sau pungy de nylon deoarece in acestea din urma ciuperca poate transpira si astfel se poate strica sau degrada foarte mult, devenind imposibil de a fi recunoscut ulterior.
  6. Sa nu culegem ciuperci plouate/ude a caror caracteristici sunt diminuate prin acumularea masiva de umiditate; ciuperci inghetate; ciuperci batrane; ciuperci atacate de viermi, insecte sau melci, ciuperci cu mucegai sau stricate.
  7. Sa nu pastram ciupercile proaspete sau mancarea de ciuperci proaspat gatita mai mult de 1 zi in frigider, daca dorim sa o conservam pentru o perioada mai mare, sa o congelam sau sa folosim alte metode de conservare: murare, marinare, uscare ... Ciupercile uscate le vom depozita in pungi de hartie sau vidate in locuri uscate si bine ventilate.
  8. Sunt multe ciuperci rare sau pe cale de disparitie, de aceea sa culegem in totdeauna doar ciupercile comune iar cele pe care nu le cunoastem sau le consideram otravitoare sa nu le calcam in picioare ci sa le lasam asa cum le-am gasit. Prin asta protejam atat specia cat si natura.
O alta idee interesanta pe care am intilnit-o si sunt total de acord cu ea este  despre culegatorii incepatori (subliniez incepatori) si manualele pe care acestia le poseda. Se spune ca daca cineva detine o singura carte despre ciuperci, el va cunoaste 90% din speciile descrise in acesta si va avea increderea de sine ca sa numeasca ciupercile gasite; daca el are in casa in jur de 5 carti de specialitate, cunostiintele sale scad intre 30-50%, iar daca detine mai mult de 10 carti de specialitate, el va deveni nesigur chiar in identificarea familiilor de ciuperci ca sa nu vorbim de numele concret a ciupercii.
In natura gasim foarte multe ciuperci din care foarte putine sunt descrise si studiate. Un exemplu bun este familia Cortinarius, care chiar si la noi in tara are mai multe sute de specimene; dar ideea generala nu este ca sa stim cu exactitate care anume este numele lor stiintific, ci sa putem recunoaste familia si stiind ca familia Cortinarius este otravitoare, practic sa evitam aceste ciuperci.

Imaginile le-am luat de aici: urbankid.ro , skytrip.ro

21 de comentarii :

  1. Buna ziua,

    Daca insista-ti, veti gasi nenumarate pagini de internet, dedicate exclusiv cultivatorilor de ciuperci agaricus sau pleurotus unde s-ar putea sa gasiti raspunsuri mult mai profesionale. Eu imi pot da doar cu parerea, dupa cum urmeaza:

    1). faptul ca o ciuperca isi schimba culoarea (se oxideaza, se invineteste ...) nu inseamna ca a fost tratata cu vreo substanta ci este particularitatea speciei respective.
    Ciupercile champignon pot sa ramana albe, sa se ingalbeneasca, sa se coloreza in sangeriu, maroniu in functie de specie si asta nu insemnand inca nimic: nici ca ar fi sau nu comestibile, nici ca au fost sau nu tratate chimic.

    2). din punctul meu de vedere, al amatorului, nu cred ca exista vreun indiciu care mi-ar putea arata ca un champinon a crescut cu sau fara ingrasaminte. In laborator, sigur ca se pot arata urme de chimicale ... dar noi consumatorii de rand nu cred ca avem la indemana vreun test pentru a arata natura/provenienta ciupercii.

    RăspundețiȘtergere
  2. O atentionare speciala ar mai fi ca sa nu se culeaga ciuperci din locuri poluate cum sunt orasele, apropierea soselelor, sau terenuri agricole unde se folosesc de obicei ingrasaminte chimice si pesticide, pentru ca ciupercile acumuleaza metale grele si alte substante toxice, putand rezulta intoxicatii cu ciuperci care sunt comestibile.
    Un alt sfat ar mai fi ca ciupercile sa fie preparate intotdeauna termic pentru ca in stare cruda unele sunt toxice, pe cand gatite, devin comestibile.
    Si inca ceva, daca consumati o ciuperca noua, prima data sa nu mancati mult din ea, pentru ca s-ar putea sa nu le tolerati, chiar daca alte persoane nu au probleme de la ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Alte trei sfaturi:
    - nu culegeti ciuperci din zone poluate ( orase, marginea soselelor, terenuri agricole) , pentru ca puteti sa va intoxicati cu metale grele, pesticide,sau alte chimicale pe care ciupercile le acumuleza
    - consumati ciupercci doar gatite, unele sunt toxice in stare cruda, dar devin comestibile prin gatire ( atentie! nu ma refer la amanita falloides care ramane la fel de otravitoare si dupa tratament termic )
    - cand mancati prima data o ciuperca nou testati-va toleranta cu o cantitate mica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ups, am postat de doua ori acelasi lucru fara sa-mi dau seama

    RăspundețiȘtergere
  5. Ciupercile mele au facut ceva alb pe ele, mai sunt comestibile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce inseamna ceva alb pe ele si cum sunt ciupercile?
      De exemplu ciupercile proaspete Pleurotus din comert, "fac ceva alb" pe ele in caserole... acestea cel mai des sunt considerate a fi mucegaite de catre angajatii care le-au expus, dar in realitate sunt doar sporii care se edzvolt[ si in acest stadiu si se depun in interiorul caserolei pe unde apuca.....

      situatia e alta daca vorbim de ciuperci care au fost de exemplu deshidratate si puse la pastrat... aceste nu mai au cum s adezvolte spori si starea uscata... iar orice "dezvoltare" alba pe ele... poate fi intr-adevar un mucegai ...

      dar pe baza informatiilor oferite nu ne putem da cu parerea... e nevoie de mai multe informatii...

      Ștergere
  6. Eu am cules Champignon de pe pajiiste si m-am alarmat cand am vazut ca se ingalbenesc, pentru ca, mai apoi, sa aflu ca e ceva specific speciei in conditii de umiditate crescuta. Puteti sa-mi cconfirmati sau infirmati acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va pot confirma ca exista trei grupe de Champignoane: 1. ale caror carne se ingalbeneste, 2. ale caror carne se inroseste, 3. ale caror carne nu isi schimba culoarea dupa taiere.

      Dar inca nu ne-ati oferit nici un indiciu despre specia gasita de dvs. Cum ati dori sa vi se confirme sau infirme ce specie ati gasit?

      Ștergere
    2. Pot fi Psalliota xantoderma, o ciupercă ce produce tulburări digestive. Se deosebesc prin faptul că miroase neplăcut a iodoform şi se îngălbenesc la apăsare.

      Ștergere
  7. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Am cumparat hribi, i-am fiert si dupa ce i-am spalat s-au facut movii. De ce oare? Sunt comestibili?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. culoarea nu defineste comestibilitatea... sunt multe specii care dupa taiere isi schimba culoarea dar raman in continuare comestibile.

      Ștergere
  8. Am cumparat azi hribi de pe piata.Acasa i-am curatat.taiat cozile si pus in apa. S-au invinetit in locurile taiate.asta inseamna ca nu sunt comestibili?

    RăspundețiȘtergere
  9. Am cumparat pleurotus si unu avea viermi,este toxic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. viermele? :) nu l-am gustat.
      ati cules vreodata hribi sau champignioane? astea mai tot timpul sunt viermanoase si cu toate astea se consuma.
      la fel si ciresele.

      Ștergere
  10. Se poate confunda buretii galbeni\ciuciuleti cu Buretele viperei ? , am cumparat sap asta ciuciuleti de la marginea drumului si de 3 zile dupa ce le-am mancat am dureri de stomac

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ziua, Am cules ciuperci Champignon de pe pajiște și la fiert unele s-au îngălbenit tare ( o cantitate foarte mica, 3-4). Oare sunt periculoase?

    RăspundețiȘtergere
  12. dupa fierbere nu se mai poate recunoaste nici o ciuperca, imi pare rau, eu n-as risca

    RăspundețiȘtergere
  13. La curățarea pielii puțin s-au ingelbenit!Sunt foarte crude și sunt culese de tatăl meu care zice ca nu au nimic!Am totuși o mică reținere!Ce îmi recomanzi?

    RăspundețiȘtergere