Morchella esculenta |
Zbârciogul galben sau Ciuciuleții (Morchella esculenta) sunt printre primele ciuperci ce ne arată sosirea primăverii și deschiderea "oficială" a sezonului ciupercăresc pentru anul în curs. Și deși suntem încă în ianuarie, nu pot ignora vremea caldă de afară, iar cum în unele zone deja înfloresc copacii (ceea ce nu este bine pentru recolta de anul acesta), nu mă pot gândi că eventual vor apărea și ciupercile de primăvară...
Tocmai din acest motiv, v-aș atrage atenția la aspectul următor; sub numele de zbârciog noi tratăm patru familii de ciuperci: Giromitra, Helvella, Morchella si Verpa (adevărul este că tratăm mai multe, dar asta acum nu are importanță). Primele două familii sunt otrăvitoare pe când cele două din urmă sunt comestibile. Morchella este de calitate gastronomică foarte bună pe când Verpa de calitate bună spre medie.
Și acum întrebarea cea grea: Cum deosebim între ele aceste familii? Nimic mai simplu. Toate cele patru familii sunt goale pe interior atât în pălărie cât și în picior; dar familiile Morchella și Verpa (comestibile) sunt unicamerale (se poate observa foarte bine în imaginea de mai sus) pe când Giromitra și Helvella (otrăvitoare) sunt multicamerale (prezintă o încrengătură de goluri în interiorul lor). În trecut s-au considerat a fi comestibile și unele specii de Giromitra respectiv Helvella, dar ele conțin giromitrină, care este un compus dăunător și studiile recente au arătat că și aceste specii considerate a fi comestibile, până la urmă sunt tot otrăvitoare. Sunt persoane care consumă aceste ciuperci și în zilele noastre fără nici un efect negativ, însă eu nu vă recomand această experimentare.
Un alt aspect al Zbârciogului galben este fragilitatea sa ridicată precum și perisabilitatea ei. Trebuie să avem în vedere aceste două aspecte atunci când ne pregătim la cules de ciuciuleți pentru a ne pregăti în consecință: să dispunem de un coș sau alt recipient rigid precum ca ciupercile proaspăt culese să nu le păstrăm vreme îndelungată netratate (să le gătim, conservăm ... cât mai repede posibil). În stare crudă poate crea reacții neplăcute la persoanele sensibile, deoarece conține hidrazină; iar din acest motiv se recomandă tratarea termică inainte de preparare și servire.
Morchella esculenta poate fi confundată ușor cu alte specii de Morchella, dar acest aspect nu prezintă nici un pericol, toate fiind comestibile. Asemănarea cea mai mare o prezintă față de Morchella rotunda, pe care unii micologi o consideră o varietate al acesteia și nu o specie de sine stătătoare.
Fiind o ciupercă apreciată gastronomic, nu puține au fost încercările de a o cultiva; astfel primele încercări reușite datează din 1901 cănd ea a fost obținută de pe niște culturi "plantate" cu 9 ani în urmă (1892) în ghivece de flori.
Aș mai sublinia faptul că și această ciupercă este o ciupercă cu efecte benefice medicinal; polizaharidele pe care le produce au efecte antitumorale, imunoreglatoare, antivirale, antioxidante, precum diminuează starea de oboseală. La scară industrială ea este folosită la fermetația în stare solidă (SSF) care pe scurt înseamnă îmbunătățirea calității produselor alimentare în speță cele orientale (asiatice). Mai apoi, miceliul său este capabil de a lega și inhiba furanocoumarinul, un compus chimic întâlnit în grapefruit și responsabil de inhibarea enzimei umane citocrom P450. (Dar deja mă lungesc prea mult și încep să vă plictisesc)
Aș mai sublinia faptul că și această ciupercă este o ciupercă cu efecte benefice medicinal; polizaharidele pe care le produce au efecte antitumorale, imunoreglatoare, antivirale, antioxidante, precum diminuează starea de oboseală. La scară industrială ea este folosită la fermetația în stare solidă (SSF) care pe scurt înseamnă îmbunătățirea calității produselor alimentare în speță cele orientale (asiatice). Mai apoi, miceliul său este capabil de a lega și inhiba furanocoumarinul, un compus chimic întâlnit în grapefruit și responsabil de inhibarea enzimei umane citocrom P450. (Dar deja mă lungesc prea mult și încep să vă plictisesc)
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizarea ciupercii Morchella esculenta:
Aparatul fructifer (pălăria): Partea fertilă (pălăria) este de aproximativ 4-12 cm, este de formă
ovoidală, globuloasă sau conică, cu suprafaţa zbârcită şi
perforată, asemănătore unui fagure cu alveole neregulate şi unghiulare. Coloritul pălăriei variază între
galben-gri-murdar şi brun-deschis.
Piciorul: de 4-18 cm este bont şi solid, brăzdat în
diferite feluri şi uneori cu negi, complet gol pe dinăuntru. La început de culoare albă ca apoi să treacă înspre ocru.
Carnea este subţire și foarte fragilă,
fără miros sau gust specific, dar cu gust slab și plăcut.
Distribuția: poate fi găsită în pădurile rare de foioase,
prin tufişuri sau prin luncile ierboase, de la şes la dealurile de
altitudine medie în emisfera nordică (Europa, Asia, America de Nord respectiv Canada). Specie micorhiză, crează parteneriate cu speciile arboricole cum
sunt: ulmii, frasinii, plopii şi salcâmii; și totodată este o specie precoce care
apare primăvara din martie până la inceputul lui iunie.
Comestibilitatea: comestibilă, de calitate foarte bună.
Foarte intersant! De ştiut, că de cules nu mai culeg demult!
RăspundețiȘtergeream început mai lent această lună, dar sper să recuperez curând
ȘtergereObserv că nu ţi-ai mai urmărit de mult postarea de la mine. Ai fi observat că a ajuns pe locul cinci chiar şi fără poză! :(
RăspundețiȘtergerede la craciun incoace abia am mai trecut si pe aici, sper sa recuperez in curand
Ștergerevalea bistritei zona de molid , pajisti pe care se duc vitele la pascut, cresc multi zbarciogi, noi le zicem pupi (pupci)
RăspundețiȘtergerenu mi-ar displace un link de google maps cu punctarea locatiei ... :)
ȘtergereO astfel de initiativa , a repartitiei geografice ar reprezenta un mare salt inainte nu numai pentru blog dar si pentru cunoastere in general.Trebuie insa eforturi comune ale cititorilor
Ștergeredeoarece tocmai mi-am luat o tableta, am descoperit ca incercari timide deja exista in acest sens pe platformele mobile... speram ca viitorul sa imbunatateasca ...
Ștergerebuna caut informati unde mai exact pe vaile din bistrita se pot gasi zbarciogi
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergeretot din amabilitatea domnului Dragos Iordanescu
RăspundețiȘtergerecare a cules saptamana trecuta cativa zbarciogi, insa nu i-a identificat inca pe site. I se par oarecum diferiti, cu piciorul mult mai inalt si palaria mai retrasa. Ataseaza o imagine.
[img]https://farm8.staticflickr.com/7407/14125755161_b698b977b1_n.jpg[/img]
Va dau de munca cu postarile mele. Imi cer scuze si va multumesc inca o data pentru prelucrare :)
Ștergerenu face nimic, data viitoare stiti cum sa procedati, reduceti dimensiunea imaginii :)
ȘtergereAm cules o sacosa plina. Nu stiu cum sa-i conserv. Or merge congelati ?
RăspundețiȘtergereDeocamdata hai ca facem o tocanita.
cel mai bine merg uscati .... vreau si eu :)
ȘtergereMerge si congelați foarte bine
ȘtergereChiar e buna tocanita. Am pus la uscator(l-am imprumutat de la cumnatul meu)... sa vedem ce iese. Este prima data cand usuc ciuperci.
RăspundețiȘtergereProbabil ca peste vreo 2 luni trec prin Cluj. Iti opresc de o tocanita ?
:)) doar daca vrei tu
Ștergereau trecut cele doua luni? deoarece sunt interesat si eu de o gustare.
RăspundețiȘtergerepeste cele 2 luni avem din nou posibilitatea sa le culegem, poate atunci voi fi mai norocos
ȘtergereCaut in zona Brasov, stie cineva??
RăspundețiȘtergere????????
ȘtergereIn general, cei ce cunosc zone de dezvoltare a zbarciogilor nu le dezvaluie si altora ... caut si eu de multisor prin zona clujului siinca tot nu am gasit zbarciogi.
ȘtergereIn zona clujului se găsesc in pădurea mănăștur.
ȘtergereMultumim pentru aceasta informatie; cu toate astea eu inca nu i-am gasit
ȘtergereBuna.Gasiti zbarciogi in Cluj la supermarket Cora langa patinuar este un magazine dragut cu fructe de padure, ciuperci(galbiori uscati si congelati,hribi uscati si congelati,ZBARCIOGI congelati
RăspundețiȘtergeremultumim pentru informatie
ȘtergereBuna ziua, se gasesc un zona Sucevei ? Multumesc
RăspundețiȘtergereN-as putea sa bva raspund la aceasta intrebare deoarece nu am fost prin zona Sucevei, insa poate vreun alt cititor ne poate ajuta cu aceasta informatie.
ȘtergereAm gasit in Radlah Austria .o delecatesa
RăspundețiȘtergereVa multumim pentru impartasirea locatiei.
ȘtergereMare și plăcută surpriză:vreo 20 de zbârciogi galbeni...în parc sub niște cireși sălbatici.Nu mai culesesem din copilărie (creșteau sub un păr al bunicilor)...deci cresc și sub pomi fructiferi.
RăspundețiȘtergereMultumim pentru informatie.
Ștergere