Cescuta portocalie (Cookenia tricholoma)

Cescuta portocalie
Cookenia tricholoma
"... Intr-o zi mi-ai daruit, O portocala ...", cei mai in varsta isi aduc aminte in mod sigur de aceste versuri, odinioara foarte populare, iar cei ce inca nu le cunosc, pot sa le afle in cele ce urmeaza. Si de ce tocmai o portocala? Poate pentru ca seamana cu soarele cel desenam cand suntem copii? Soare fara de care n-ar exista viata pe pamant si poate ca seamana cu culoarea acesteia? Explorand aceasta linie m-am gandit sa va prezint azi:

Cescuta portocalie (Cookenia trichloma) care face parte dintr-o familie restransa cu doar 7 membrii si care pe langa faptul ca este o ciuperca comuna pe la tropice, totusi are o utilizare mai curioasa. Datorita dimensiunii sale reduse si al aspectului paros, este folosit cu succes ca si momeala pentru pescuit. Da, ati citit corect, la pescuit. Unde agatata de carlig probabil ca pestele il sesizeaza ca si ceva insecta paroasa, fiindca n-am gasit nici o referile la ea cum ca ar avea vreun gust care sa atraga pestii.
Daca ne uitam mai de la distanta, seamana cu Urechea Babei (Aleuria aurantia) care se gaseste si pe la noi, dar nu prezinta acei perisori, si e chiar inrudita cu aceata prin intermediul familei Sarcoscyphaceae-lor.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Cookenia tricholoma:
Aparatul fructifer relativ mic, de 1-2cm, are forma de cupa, palnie, cu marginea adunata spre interior si al carei suprafata interioara (hymenium) este viu colorata in portocaliu; culoare care se estompeaza odata cu maturitatea sau cu uscarea. Suprafata exterioara este mai palida si acoperita cu perisoare cilindrice de 2-3mm. Este elastica, gumoasa.
Piciorul subtire are 1-3cm lungime si o culoare mai albicioasa.
Carnea gabui-portocalie, sau mai deschisa odata cu maturitatea, fara miros sau gust caracteristic.
Sporii se formeaza pe suprafata interioara, si sunt eliberati prin "deshidratarea" ciupercii  care printr-un ingenios sistem de folosire a presiunii hidrostatice expulzeaza sporii in exterior.
Cunoaste o distributie in zonele tropicale, America, Africa, Asia, Australia, la altitudini sub 1000m si o regasim pe trunchiul copacilor decazuti, in descompunere, uneori chiar si pe fructe.

In Malayesia sunt care il folosesc in bucatarie, dar nu prezinta nici un interes culinar deosebit, nici ca si dimensiune nici ca si gust sau valoare nutritiva.

Pentru nostalgici atasez si cantecul cantat de Anda Calugareanu din care am citat mai sus:


Imaginile le-am preluat de aici: Cookenia tricholoma

Niciun comentariu :

Vă rog fără comentarii anonime pentru că nu vor fi publicate!
Demonstrați ca dețineți coloană vertebrală!

Trimiteți un comentariu