Motive pentru care vă recomand consumul de ciuperci

mushroom_basket
Coș cu ciuperci
Zilele trecute am fost provocat de către doi dintre prieteni mei. Primul m-a provocat cu un articol sumar despre ciuperci; "x" motive pentru a consuma ciuperci (nu vă voi arăta articolul cu pricina, deoarece modul în care a fost scris nu are nici o valoare). Dar desigur, titlul m-a prins din prima, însă în continuare articolul m-a dezamăgit în aceași măsură. Se pare totuși că astfel de articole au priză la public, ...

deoarece sunt "răs-publicate", nu doar pe la noi, ci peste tot în lume; în general prin reviste dedicate femeilor ... sau publicații de "natură" (natură nu la sensul propriu) în care cititorul trece rapid peste articol (citind revista prin mijloace de transport sau prin săli de așteptare...), păstrând în amintire titlul răsunător; prin care editura încearcă să influențeze acțiunea maselor. În general, nu dau atenție articolelor de genul ăsta, dar tematica merită o încercare.

Nu am să vă momesc cu un titlu de genul celui de mai sus, de aceea îi voi spune simplu, ca fiind doar: "motive pentru care vă recomand consumul de ciuperci". Dintre acestea, dacă măcar cu unul reușesc să vă atrage atenția, voi fi mulțumit și voi considera că mi-am atins scopul.

Al doilea amic încerca "să mă momească" cu un advertorial (nu zic că nu mi-ar fi prins bine, doar că a venit într-un moment în care nu eram (sunt) dispus să fac așa ceva) și era vorba despre dragobete și legătura acesteia cu ciupercile; urmând ca articolul să ajungă la o nișă de cititori, care în mod normal nu ar fi interesați de subiectele mele, dar al căror interes ar fi putut fi trezit prin acest articol. (Am pățit ca și evreul cu loteria; aș vrea să câștig, dar nu cumpăr nici un loz pentru că sunt zgârcit; iar dacă m-i se oferă unul, o "vând" altuia de frică că n-ar fi câștigătoare.) ... Voi încerca totuși în acest articol să răspund ambilor amici (mai bine  sau mai rău, cum o ieși ..); așa că, să îi dăm drumul, fără o ordine anume:

  • Aduc un aport mare de zinc organismului. Este demonstrat că zincul stimulează secreția de testosteron, care implicit îmbunătățește și viața sexuală. Ca atare, putem spune că ciupercile sunt afrodisiace, în sens propriu. Iar vorbind de afrodisiace și împingând lucrurile puțin spre extremă, în particular putem aminti trufele; a căror miros se spune că este similar cu cel al androstenone-ului (primul feromon descoperit) și care ar atrage sexul opus. Iar ele consumându-se ca aromatizante, în stare crudă ... nu mi-e greu să-mi imaginez de ce sunt considerate ciuperci afrodisiace.
  • Aduc un aport important de potasiu organismului. Potasiul este un mineral important ce reglează buna funcționare a celulelor organismului cât și cu rol important în controlul tensiunii arteriale și reducerea riscului accidentelor vascular cerebrale. Se știe că potasiul reduce tensiunea arterială prin diminuarea efectului sodiului din organism (aportul de sodiu, o avem cel mai adesea din consumul de sare). Cum acest mineral este foarte solubil și se pierde cel mai adesea în urma gătirii ciupercilor, se recomandă acolo unde se poate, consumul în stare crudă al acestor ciuperci.
  • Aduc un aport important de seleniu organismului. Seleniu este un antioxidant puternic ce ajută ca celulele organismului să nu se degradeze ca urmare a acțiunii radicalilor liberi, care în combinație cu Vitamina E oferită tot de către ciupercă "luptă" să prevenină unele forme de cancer și diferite boli ale inimii. Deasemenea seleniul joacă rol important și în buna funcționare a glandei tiroide. La o masă normală în care se servesc ciuperci, se consumă între 2-20 micrograme de seleniu, asta însemnând cam 3-30%  din necesarul zilnic de seleniu al organismului uman. Hribii conțin circa 26-27 micrograme de seleniu, ceea ce înseană aproape jumătate din necesarul zilnic. Ciupercile Shiitake sunt și ele o sursă importantă pentru acest mineral.
  • Aduc un aport important de fier organismului. Fierul este responsabil de producerea hemoglobinei și al oxygenării sângelui. În zilele noastre cel puțin 10% dintre femei suferă de lipsă de fier; asta se observă el mai ușor prin oboseala fizică resimțită chiar în condițiile în care spunem că organismul este "sănătos". Deasemenea fierul joacă rol important și în menținerea sănătoasă a pielii, a părului și chiar al unghiilor. Una dintre ciupercile cu aportul cel mai mare de fier este Pleurotusul, care  conține până la 8 micrograme de fier, ceea ce înseamnă 44% din necesarul zilnic al organismului unui adult.
  • Aduc un aport important de cupru organismului. Cuprul este unul din puținele elemente metalice necesare organismului, acesta împreună cu diferiți aminoacizi și vitamine sunt necesare unui metabolism sănătos. Totodată joacă rol important și în vindecarea rapidă diferitelor vătămări. Cum corpul uman nu poate sintetiza acest element, este necesar ca acesta să fie asigurat din diferite alimente, iar ficatul este organul responsabil de reglarea nivelul corespunzător din organism al acestui element. Lipsa cuprului din organism se manifestă prin anemie, precum excesul duce la intoxicație. 
  • Aduc un aport important de Vitamina D organismului. Majoritatea lumii civilizate duce lipsă de vitamin D, deoarece soarele, care este cel mai important "sintetizator" de vitamina D, este tot mai rar văzut din cauza vieții cotidiene din spatele geamurilor. De acea orice sursă care ar oferi această vitamină trebuie exploatată pe deplin, iar una importantă în acest sens sunt ciupercile. Se știe că vitamina D este vitală în absorția și legarea Calciului și al Fosforului, elemente ce răspund de calitatea sistemului nostru osos și evitarea riscului de osteoporă. Una dintre ciupercile cu un aport extraordinar de vitamina D este ciuperca foalele vacii, care aduce nu mai puțin de 1000 UI de vitamine D.
  • Sunt o sursă importantă de Vitamina B5, așa zis și Acidul pantotenic. Vitamina B5 pe lângă faptul că joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie, grăbeşte vindecarea rănilor şi operaţiilor chirugicale, fiind extrem de eficientă în cazurile de acnee, luptă împotriva artritei reumatoide şi ameliorează simptomele acestei afectiuni, reduce durerile articulare şi inflamaţiile, reduce depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos, previne îmbătrânirea prematură, reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor, reduce oboseala şi slăbiciunea organismului, previne apariţia mătreţii şi a candidozei. 
  • Sunt o sursă importantă de Vitamina B3, numită și niacină, care ajută la menținerea sănătoasă a pielii, joacă rol în reglarea sistemului nervos și cel digestiv. Ajută metabolismul, reduce riscul apariției diferitelor tulburări cardiovasulare, moderează tensiunea arterială... doza zilnică recomandată este de 20 mg. Concentrația variază de la specie la specie, ciuperca cu concentrația cea mai mare pentru acerstă vitamină fiind tot ciuperca foalele vacii urmate de hribi.
  • Sunt o sursă importantă de Vitamina B2, numită și riboflavină. Această vitamină joacă rol important în creșterea și reproducerea celulelor de piele, păr și cel al unghiilor, precum ajută la ameliorarea ridurilor din jurul ochilor sau a gurii. Joacă rol important și în metabolism precum în reglarea energiei corporale, ajută la producerea celulor roșii din sânge... 100g de champignione (Agaricus bisporus) aduc un aport de 0,4mg de riboflavină, ceea ce înseamnă circa 25% din necesarul zilnic al organimsului uman. Hribii au o concentrație de până la 30% din necesarul zilnic din această vitamină, însă champignioanele sunt mai la îndemâna oricui.
  • Sunt o sursă importantă de Vitamina B6, numită piridoxină, ce are un rol important în formarea hemoglobinei, în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor şi lipidelor (îndeosebi al acizilor graşi esenţiali), fiind şi stimulent muscular; are influenţă benefică asupra pielii, precum şi în procesul de creştere. Doza zilnică recomandată este de 1,3 mg pentru adultii și se găsește în concentrația cea mai mare în ciupercile Shiitake.
  • (Mi-e imposibil să vă enumăr fiecare vitamină conținută, de aceea voi mai aminti câteva după care leg alt criteriu). Sunt o sursă importantă de Vitamina B1, numită și tianină; Vitamina C, magneziu ... fiecare cu benefiile proprii asupra organismului.
  • Ciupercile conțin ergotioneină; un aminoacid întâlnit în natură care ajută la protecția celulelor organismului uman. Oragismul uman nu este capabil de a sintetiza acest aminoacid, în schimb befeficiază de proprietățile antioxidante ale acesteia. Alimentele cu aportul cel mai mare privind acest aminoacid sunt hribii și pleurotusul.
  • Sunt o sursă importantă de beta-glucan, cu rol important în  reglarea sistemului imunitar precum al nivelului de colesterol din sânge. S-a arătat prin studii că cei ce consumă beta-glucan sunt mai puțin dispuși de exemplu la răceli decât persoanele care nu consumă acest polizaharid. Sursa cea mai imortană pentru acest polizaharid este drojdia de bere, urmată de ciuperci ca Reishi, Trametes versicolor, Shiitake și Foalele vacii.
  • Ciupercile conțin puține calorii și (așa cum v-am arătat mai sus) sunt foarte bogați în nutrienți, au o concentrația scăzută de grăsimi și aproximativ 9-10% din compoziția lor este formată din fibre "vegetale"; deasemenea conțin diferite proteine și carbohidrați; ciupercile de multe ori sunt omise din dieta de zi cu zi, deși proprietățile lor fac din ele probabil sursa cea mai importantă de alimentatie. Toată această combinație face din ele candidatul ideal pentru controlul greutății persoanelor ce suferă de obezitate. Analizând puțin informațiile adunate prin nenumărate studii, vă pot oferi urmaătoarele date, care sper să vă convingă, deoarece vorbesc de la sine:
Compizția nutrițională a câtorva specii de ciuperci din flora spontană:
 
Compoziția raportată la masa de ciupercă uscată
Denumire
Proteine
%
Carbohidrați
%
Grăsimi
%
Minerale
%
Boletus edulis
38
47
9
1
Boletus erythropus
15
57
1
8
Cantharellus cibarius
21
62
5
2
Lactarius deliciosus
27
28
7
6
Lactarius torminosus
21
necunoscută
2
7
Lactarius piperatus
27
65
2
1
Russula cyanoxantha
17
necunoscută
8
8
Suillus luteus
20
57
4
6
Suillus granulatus
14
70
2
6
Valoare nurițională estimată a câtorva specii de ciuperci din flora spontană:
Denumire
Aminoacizi esențiali
Valoare biologică
Score aminoacizi
Index nutrițional
Agaricus bisporus
86.8
83.0
65.0
22.0
Cantharellus cibarius
94.2
91.0
68.0
3.31
Macrolepiota procera
98.7
95.9
90.0
7.4

Bun până aici, dar aceste tabele conțin la urma urmei doar niște cifre, care omului de rând poate nu- spun multe sau chiar nimic; de acea haideți să raportăm aceste cifre la valorile unor alimente de zi cu zi.
Comparație generală a valorii nutriționale a câtorva alimente de bază comparativ cu cea a ciupercilor:
Indexul aminoacizilor esențiali Ciuperci Scorul aminoacizilorCiuperci Index nutrițional Ciuperci
100 carne de porc, vită și pui   100 carne de porc   59 carne de pui  
99 lapte   98 carne de vită și pui   43 carne de vită  
91 cartofi, fasole   91 lapte   35 carne de porc  
88 porumb   63 varză   31 soia  
86 castraveți   59 cartofi   26 spanac  
79 arahide   53 arahide   25 lapte  
76 spanac, soia   50 porumb   21 fasole  
72 varză   46 fasole   20 arahide  
69 napi   42 castraveți   17 varză  
53 morcovi   33 napi   14 castraveți  
44 roșii   31 morcovi   11 porumb  
    28 spanac   10 napi  
    23 soia   9 cartofi  
    18 roșii   8 roșii  
        6 morcovi  

Marcajul prin culoarea gri arată plaja în care diferite specii de ciuperci își iau valori, demonstrând cu claritate că pot suplini cu succes orice tip de aliment. Dar ideea nu este de a elimina restul alimentelor din alimentație, ci de a combina acestea cu consumul de ciuperci, astfel încât să avem o dietă echilibrată care să ne asigure fiecare element necesar unei vieți sănătoase.
  • Nu în ultimul rând ciupercile produc insulină în mod natural; precum diferite enzyme care ajută la descompunerea zahărului și al amidonul în derivați ușor digerabili. Să nu uităm că ciupercile au milioane de ani experiență în lupta pentru supraviețuire, pentru asta și-au dezvoltat tot felul de abilități atât pentru propria protecție cât și de într-ajutorare. Au proprietăți antibacteriene, fungicide, anticancerigene, anti-inflamatorii ... și multe altele. De exemplu ciupercile de tipul Cordyceps, au proprietăți bune în tratarea diferitelor boli ale ficatului (în special hepatita B și ficatul distrus al alcolicilor).
  • Iar dacă toate cele de mai sus nu v-ar fi convins încă, aș mai adăuga cum să nu uitați de aromele individuale deosebite a diferitelor specii de ciuperci, precum și de ușurința și multiplele posibilități de prelucrare a lor: salate, minuturi, fripturi, omlete, prăjeli, fripturi, tocănițe, supe, ciorbe, platouri reci, prăjituri sărate sau dulci, băuturi, deserturi ... Pentru vegetarieni pot suplini în totalitate carnea, dar în ceea ce mă privește prefer să le combin; iasă mult mai bine.
  • Este alimentul a cărei producere este cea mai puțin costisitoare și care  în același timp ajută și la reciclarea diferitelor resturi menajere ...
Sunt convins că nu am atins nici măcar jumătate din motivele pe care le-aș putea invoca în "lupta" mea de a vă convinge că ciupercile sunt prietenele noastre și în același timp aliatul nostru cel mai de nădejde; care merită mult mai multă atenție decât le este acordată chiar și în momentul de față.

2 comentarii :

  1. :) Mamă, ce de informaţii! Trebuie să mai citesc articolul de vreo trei ori.
    Doamne, tare mult aş vrea să găsesc hribi în pădurile Constanţei.

    RăspundețiȘtergere