Tuber magnatum |
De ce îi spunem noi Trufa cenușie (Tuber magnatum); când tot restul lumii îi spune Trufa albă, Trufa albă iernatică sau chiar Trufa de Piedmont; nu mă întrebați. Unele răspunsuri trebuie luate ca atare, fără a mai pune alte întrebări deranjante. Însă eu știu două lucruri importante (consider, eu) despre această trufă: unu, tocmai începe sezonul acestei trufe și doi, este trufa și în același timp ciuperca cea mai scumpă posibilă din lume...
Eu însă nu-l voi numi nici Trufa albă nici Trufa cenușie ci Trufa magnaților, denumire dată de micologistul italian Picco încă în anul 1788; denumire (științifică) acceptată și păstrată pâna în ziua de azi. Epitetul de magnatum fiind de la sine grăitor și însemnând simplu magnat, demnitar.
Dar ce mai știm/stiți despre ea sau despre alte trufe în general? Știați că aceasta crește (documentat) doar în câteva țări Europene: Italia, Croația, Slovenia și Ungaria? Nu vreun să spun că doar aici crește și în altă parte nu, dar nu cunosc informații despre alte țări în acest sens. Iar varietatea Italiană este bine-nțeles și cea mai scumpă. Ea negăsindu-se pe piață în mod normal, clasic, la tarabă; fiind tranzacționată doar în cadrul licitațiilor, unde atinge prețuri exorbitante. V-am mai povestit despre asta în cadrul articolului celor mai scumpe ciuperci.
Dar, nu toate trufele sunt la fel de apreciate. În acest articol nu doresc să amestec alte genuri, vreau să mă limitez exclusiv doar genul Tuber. Dacă majoritatea trufelor sunt considerate delicatese și prețul lor este destul de piperat față de marea masă a ciupercilor, unele dintre ele totuși rămân în anonimat, fiind culese și comercializate eventual doar pe piețe locale. Astfel de trufe anonime sunt de exemplu trufele americane, care nu au fost exportate până în ziua de azi și cel mult au apărut pe piețele locale americane.
Prețul trufelor este unul foarte fluctuant, care depinde de foarte mulți factori (abundeța, puritatea, mirosul, prospețimea ...), dar aceste prețuri touși păstrează anumite trepte în funcție de speciile de trufe. Asfel dând ocazia tuturor categoriilor de consumatori în a degusta aceste delicatese și de a-i pregăti și încuraja pentru a investi în treapta următoare ca și nivel de preț.
Dar haideți să vedem ce înseamnă aceste prețuri în cazul trufelor proaspete, precum și când le putem întâlni:
Specia de trufă | Prețul în Euro/kg | Sezonul de fructificare |
Tuber aestivum | 300 | iunie - septembrie |
Tuber aestivum var uncinatum * varietatea franceză, Burgundy * varietatea italiană, Franco |
400 380 |
octombrie-ianuarie |
Tuber mesentericum * varietatea franceză, Lorraine * varietatea italiană, Bagnoli |
280 250 |
septembrie - ianuarie |
Tuber excavatum | fără pret de referință, preț mic | mai - noiembrie |
Tuber magnatum * varietatea comună * varietatea italiană, Piedmont |
4,000 100,000 |
septembrie - decembrie |
Tuber rufum | fără pret de referință, preț mic | octombrie-aprilie |
Tuber nitidum | fără pret de referință, preț mic | aprilie - iunie |
Tuber lyonii | 120-170 | septembrie - decembrie |
Tuber brumale | 300 | octombrie - martie |
Tuber brumale var moschatum | 250 | octombrie - martie |
Tuber melanosporum * varietatea franceză, Perigord * varietatea italiană, Norcia |
1,200 1,000 |
decembrie - martie |
Tuber indicum | 80-85 | noiembrie - martie |
Tuber himalayense | 95-100 | --- |
Tuber macrosporum | 450 | iulie - octombrie |
Tuber gibbosum | 180 | septembrie - decembrie |
Tuber oregonense | 180 | septembrie - martie |
Tuber puberulum | fără pret de referință, preț mic | martie-septembrie |
Tuber albidum | 350 | ianuarie - aprilie |
Tuber borchii | 350 | ianuarie - aprilie |
Tuber sphaerospermum | 70 | aprilie - mai |
Tuber oligospermum | 50 | septembrie - mai |
Tuber maculatum | fără pret de referință, preț mic | ianuarie - aprilie |
Mai știați că: de exemplu, locuitorii din zona Lazio, Italia, dacă vor să culeagă trufe, trebuie să depună în prealabil o cerere cu două fotografii atașate ale solicitantului la autoritățile locale și primesc această autorizație doar în urma unui examen în care își dovedesc cunoștiințele privitoare la aceste ciuperci (legislație, protejarea ciupercilor și a naturii, perioadă de fructificare ...)? Totodată această legislație italiană, prevede cum că doar 9 specii de trufe pot fi recoltate pe teritoriul Italiei: T. magnatum, T. borchii, T. melanosporum, T. brumale, T. brumale var moschatum, T. aestivum, T.aestivum var uncinatum, T. mesentericum și T. macrosporum. Culegătorii trebuind să cunoască tot ceea ce se poate despre aceste specii în primul rând pentru a le proteja ... (Acum să văd românul nostru câte știe și câte respectă dintr-o astfel de legislație).
Tot la nivelul de "știați că", știați că faimoasa trufă de Piedmont iubește vița de vie? În trecut, miceliul său invadase viile din această zonă și din lipsa cunoștiințelor, omul a "luptat" împotriva ei ca s-o combată, a fost considerată chiar "ciuma" viilor. Norocul trufei a venit însă prin nenorocul omului, deoarece aceste podgorii au fost distruse într-un final de phylloxera. Moment în care multe podgoriile au fost abandonate și trufa s-a putut dezvolta în voie. Ironia sorții făcând ca azi aceasta trufă să fie cea mai scumpă din întreaga lume.
Și credeți că această legătura dintre vița de vie și trufă s-a rupt? Nicidecum, deoarece nu puteți savura pe deplin aroma unei trufe fără un vin pe măsură.
Crostini cu trufe și brânză |
Descrierea ciupercii:
Regnul: Fungi
Diviziunea: Ascomycota
Clasa: Pezizomycetes
Ordinul: Pezizales
Familia: Tuberaceae
Genul: Tuber
Specia: Tuber magnatum
Sinonime: Rhizopogon magnatus, Choiromyces gangliodes f. magnatum, Tuber griseum
Specie protejată: protejată, dar nu interzisă.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Aparatul fructifer: de 2-12 cm diametru (în cazuri excepționale chiar mai mare).
Prezintă o suprafaţă neregulată, cu foarte multi-lobată (ocazional mai mult sau mai puțin sferică) şi are un aspect fin catifelat.
Cuticula este foarte subţire şi compactă, de culoare albicios-maronie, mai mult sau mai puțin amintește de culoarea cartofului.
Gleba: de culoare albicios-crem sau ocru, cu numeroase vinişoare
albe, filiforme şi încâlcite, care îi dau un aspect ca de marmură. Aceste vinișoare formează o rețea relativ regulată.
Culoarea sporilor: albicios-crem sau gălbuie (în masă)
Sporii: de dimensiuni între 35-50x32-42 microni, elipsoidali sau ușor sferici, cu ornamente neregulate pe reticulum.
Sporii: de dimensiuni între 35-50x32-42 microni, elipsoidali sau ușor sferici, cu ornamente neregulate pe reticulum.
Gustul și mirosul:
este puternic, ca de usturoi sau de brânză fermentată, iar gustul este
foarte plăcut.
Distribuția: o ciupercă micorhiză, hipogee tipică; care creşte
la adâncimi diferite, însă numai în soluri sfărâmicioase şi calcaroase.
Poate fi găsită în pădurile de foioase, în special în cele de stejar,
salcie, plop, tei (sau în podgorii), la şes şi la deal. Întâlnită de la finele lui septembrie și până la finele lui decembrie în Italia, Croația, Slovenia și Ungaria.
Comestibilitatea: comestibilă
Specii asemănătoare:
- Tuber melanosporum - care are cuticula neagră și acoperită cu mici poligoane iregulate, precum a cărei glebă este mai închisă la culoare.
- Tuber aestivum - are cuticula deasemeni neagră, formată din multe mici piramide iregulate, a cărei gleba inițial este albă, devenind gri-maronie odată cu vârsta, și a cărei irizații albe interioare sunt mai degrabă aleatoare decât regulate.
- Choiromyces meandriformis - care este comestibilă (corectat) și ea dar doar în stadiu tânăr, exemplarele bătrâne pot provoca efecte laxative puternice, precum dureri stomacale
Choeromyces meandriformis (Trufa porceasca) este comestibila in stadiu tanar, pana la maturitate. Exemplarele batrane pot provoca eventual dureri stomacale, din cauza cresterii aciditatii, insa numai la consumul cantitatilor mai mari.
RăspundețiȘtergereimi cer scuze pentru informatia oferita doar partial, si multumesc atentionarii asupra acestui aspect
ȘtergereNu ai voie să-mi faci atâta poftă! ;)
RăspundețiȘtergereDoctorul ti-a spus sa eviti consumul excesiv de sare, zahar sau grasimi, aici nu e vorba de nicuna dintre acestea, le poti consuma oricand ai vrea tu.
ȘtergereChiar daca n-ai trufe, vinul e inca la indemana noastra si stii doar bine ce efecte benefice mai are ...
Imaginile postate de Ana erau mult prea mari asa ca le-am redimensionat putin.
RăspundețiȘtergereAna a scris:
Ce fel de trufe credeti ca sunt? Sau macar sunt trufe? Gasite in sol la mica adancime, de un maro destul de inchis care s-au innegrit putin ce le-am atins si le-am scos din sol. Atasez cateva poze.
[img]https://c1.staticflickr.com/1/457/19282344599_900f2eb5b5.jpg[/img]
[img]https://c1.staticflickr.com/1/478/18847843373_9988abf88e.jpg[/img]
[img]https://c1.staticflickr.com/1/483/19442403576_4a214d87da.jpg[/img]
n-am vazut/avut trufe niciodata in mana, asa ca imi este greu sa ma pronunt asupra lor, dar ... din imaginile de mai sus as tinde sa cred ca nu este vorba de trufe autentice in sensul de specii Tuber, ci mai degraba aici este vorba de vreo specie de Melanogaster. A se vedea de exemplu specia Melanogaster broomeanus.
ȘtergereSunt si eu curios daca am fost pe aproape ... va rog a-mi da un feedback dupa ce veti studia decsrierea speciei mai sus amintite in comparatie cu ceea ce ati putut observa la ciuperca pe care o detineti...
Si Melanogaster broomeanus e comestibila?
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere