evoluția vieții pe terra |
Teorii evoluționeste există mai multe decât putem număra, așa că dacă aș mai adăuga una ar trece neobservată; însă nu vreau așa ceva. Eu vreau să vă arăt rolul și prezența ciupercilor de-a lungul istoriei vieții pe pământ. Să începem cu o mică recapitulare a lucrurilor știute deja ...
Am arătat deja ca ciupercile sunt organisme uni sau pluricelulare și că la ora actuală sunt cunoscute peste 100,000 de specii de ciuperci. Dar ele au existat de când este lumea? Da! După cum putem observa și din graficul atașat, ciupercile sunt prezente de când există și viață pe pământ și vor fi și după aceasta, deoarece ciupercile pot să crească în orice mediu. Nu toate bine-nțeles, dar să ne aducem aminte, că nici viața pe pământ nu a apărut în diversitatea ei de azi peste noapte.
V-am arătat deja cum Mâzga galbenă este în stare să neutralizeze compușii toxici de zinc și să-i reintroducă în circuitul naturii în formă inactivă. Cum Pleurotus ostreatus este în stare să recicleze rezidurile petroliere. Dar pe lângă aceștia există ciuperci mult mai neînsemnate cu rol important în circuitul naturii. Ciuperci ca Cryptococcus sau Cladosporium, sunt în măsură să convertească radiaţiile ionizante nocive în bioenergie, cu ajutorul căreia pot să crească intr-un ritm mult mai accelerat. Să nu uităm nici aspectul cum că în Precambrian când Terra încă nu se bucura de stratul de ozon protector de azi, era asaltat de radiațiile cosmice; iar ciupercile jucau un rol important în crearea condițiilor viitoarelor specii de viețuitoare.
Lumea modernă a neglijat multă vreme importanța ciupercilor, iar studiile accelerate din ultimele decenii încearcă să umple golurile de până acum. Zi de zi ne confruntăm cu noi probleme: deșeuri pe care nu le mai putem controla, catasrofe nucleare și multe alte tipuri de radiații, mâncăruri cu aditivi sintetici cauzatoare de cancer și multe altele. Dar ce este de exemplu cancerul? Cancerul este a degenerare a celulelor noastre ca efect al poluării organismului, în 80% dintre cazuri pus pe seama benzenului.
Nu de puține ori am insistat pe aspectul medicinal a ciupercilor; nu mai departe de ciuperca Matsutake, putem spune că a avut rezultate pozitive în 85% din cazurile în care a fost testat pe animale cu diferite boli de cancer. De ce? Pentru că conțin
substanțe ca: diferite glicide, polizaharide AB-P și AB-FP, diferite tipuri de
steroizi, uronyde și unele elemente de acizi nucleici ce sunt responsabili
pentru proprietățile carcinostatice ale acestor ciuperci.
Dar lista ciupercilor medicinale este lungă, tocmai pentru că ciupercile sunt viețuitoarele cele mai adaptabile de pe pământ. Adaptabilitate care se datorează arsenalului biochimic şi metabolic bogat de care dispun, care
permite acestora să se hrănească din aproape orice substrat și de a suporta condiţii incredibile de mediu. Să nu uităm că există ciuperci ce cresc în mod activ sub zăpadă, sau ciuperci pe jet de
combustibil și îl folosesc ca sursa de hrană, ciuperci ce
devorează polimeri metalici de pe statia spațiala Mir... Doar pentru că nu vedem o Muscăriță la fiecare pas, nu înseamnă ca nu suntem inconjurați în permanență de ciuperci.
Însăși omul este un purtătorul a sute de specii de ciuperci, faptul că nu le vedem nu inseamnă că ele nu există. Le avem pe piele, le avem în noi, unele luptă alături de noi, altele împotriva noastră, cert este că ele există și sunt mult mai adaptabile decât suntem noi.
Cercetările din ultimele decenii au început să recunoască rolul și importanța ciupercilor din viața noastră, astfel ciupercile sunt tot mai des utilizate în proceduri așa zise de "microremediere", adică în situații în care omul deja a făcut tot ce se putea face iar acum natura este lăsată să termine ce omul nu a reușit. Exemplul cel mai grăitor este cel al Păstrăvului de fag care a fost folosit cu succes în catastrofe petroliere, cum este și cel a cargobotului Cosco Busan eșuat la Bay Bridge, unde sau vărsat peste 58,000 de galoane de țitei, iar fundația non-profit Matter of Trust din San Francisco alături de micologiști din întreaga America printre care micologista Lisa Gautier, au reușit să demonstreze incredibilul. Ciuperca Pleurotus poate și asimileaza produsul petrolier într-un ritm de neimaginat, după nici două luni de la deversare această ciupercă își produce deja fructul sănătos.
Așa că copii, ca și o recomandare aș mai adăuga: indiferent unde găsim și în ce stare ne aflăm, să nu facem ceea ce face individul din filmul de mai jos, viitorul nostru depinde în mai mare măsură de ciuperci pe cât am crede.
Urât din partea celui din clip! N-o să pot întelege în veci un asemenea comportament!
RăspundețiȘtergereși mai urât că se și laudă cu un așa comportament.
Ștergere