Mâzga galbenă (Fuligo septica)

Mâzga galbenă
Fuligo septica
Mâzga galbenă este sau nu o ciupercă? Am văzut mâzga de multe ori, dar în totdeauna m-am ferit de ea fiindcă la atingere mă murdărea și am fobia să am mâinile curate. Toamna aceasta insă i-am acordat ceva mai multă atentie și astfel am aflat cum că:
este frecvent întâlnită în perioada vară-toamnă după ploi abundente și în zone cu umezeală din belșug. Poartă și alte denumiri cum ar fi: voma câinelui sau omleta pământului

Mâzga galbenă (Fuligo septica) face parte din familia ciupercilor, dar în realitate nu este o ciupercă; este un plasmodium, o masă multinucleată de celule numită și protoplasma, ținute la un loc de o membrană subtire; ce seamană mai mult cu o amoeba uriasă și chiar se hrănește la fel, în sensul că înghite hrana și abia apoi o digeră. Ciupercile adevărate fac tocmai invers, au nevoie de prelucrarea hranei inainte de "înghițire". Totuși a fost si este studiată de către micologiști datorită corpului mic și delicate pe care o dezvoltă ce seamănă foarte mult cu ciupercile.

Ca și o curiozitate al acestei "ciuperci" aș aminti rezistența sa față de nivelul toxic al metalelor, in special față de zinc. Multă vreme a fost de neînțeles cum mâzga galbenă poate tolera un nivel de toxicitate de 4,000-20,000 ppm față de zinc, dar studiile recente au arătat cum că pigmentul galben generat de această mâzgă, pigment numit si fuligorubin A neutralizează acești compuși metalici și îi convertește în forme inactive. 

Știați ca această mâzgă a insiprat si filmul științifico-fantastic: "The blob"?  Și fiindcă ciclul de viață a ei este unul foarte rapid; de doar câteva ore; ea poate apărea "peste" noapte în curtea noastră, iar din această cauză există multe apeluri de urgență (911) care o raportează ca fiind apariții extraterestre.

În Europa sunt cunoscute cel putin 100 de specii de mâzgă și cu toate că nu sunt comestibile, nu sunt nici otrăvitoare; totuși ele pot crea unele probleme asthmaticilor in forma matură când împrăstie sporii. Întîlnită prin grădini, lupta contra ei este inutilă, spălarea ei practic doar ajută mâzga la extindere.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Fuligo septica:
Aparatul fructifer: are dimensiuni intre 2-20cm diametru si 1-3cm grosime; este o masă informă de celule cu aspect de mâzgă. Are culoare ce poate varia de la albicios la galben sau chiar gri, iar odată cu maturizarea se usucă și devine spongios. În acestă stare eliberează sprorii ce sunt împrăștiați cu ajutorul vântului, apei sau al insectelor.
Distribuția: o regăsim din vară până toamna târziu, in perioade cu ploi abundente sau zone tot timpul umede, pe trunchiuri de copaci în putrefacție, pe vegetație in descompunere, uneori chiar și pe vegetația vie (iarbă). O găsim pretutindeni, în grădini, parcuri, păduri ...
Comestibilitatea:  nu este comestibilă

Imaginile le-am preluat de aici: Fuligo septica

4 comentarii :

  1. [IMG]http://thumbnails113.imagebam.com/45061/609d56450606322.jpg[/IMG]

    am gasit si eu asa ceva. insa pare pare o "mazga alba". :) si vad ca este pe placul gandacilor. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca in orice gen, si in acesta sunt mai multe specii ...ca de altfel orice organism e hrana pentru altul.... asa e natura ... :)

      Ștergere