Planta sau animal?

Ciclul de viata si structura ciupercii
Ciclul de viata si structura ciupercii
Ce este de fapt ciuperca? As incepe cu un non-sens: ciuperca este rodul ciupercii. Din scoala retin indrumarea profesoarei de a nu definii ceva prin el insusi deoarece ajungi intr-un cerc vicios din care nimeni n-o sa inteleaga nimic. Cultivatorii de ciuperci probabil ca vor sari in sus la explicatia ce o voi da in ceea ce priveste ciuperca, dar haideti sa incercam sa o intelegem mai bine. Sa intelegem din start ca ciuperca nu este "ciuperca" pe care o culegem atunci cand iesim la cules de ciuperci; ea este doar rodul acesteia, asa cum marul este fructul marului, parul este fructul parului etc...
Ciuperca este acea increngatura de fire si firisoare, care in functie de modul de hranire al acesteia intrepatrunde sau imbratiseaza diverse materiale: lemnul, resturile vegetale, resturile animaliere, diverse organisme..; si ca si aspect as spune ca seamana mai degraba cu vata medicinala; iar cei ce studiaza ciupercile ii spun miceliu. Da, la urma urmei aceasta este ciuperca, iar ceea ce culegem noi este doar rodul acesteia prin care ea incearca sa se inmulteasca creand si imprastiindu-si sporii.

Dar totusi ce este ciuperca? Planta, animal? Cu totii l-am vazut la raionul de legume-fructe atat in piete cat si magazine, dar este ea intr-adevar o planta? Plantele contin clorofila, ciupercilor le lipseste cu desavarsire aceasta calitate, ele se hranesc organic, adica pe seama unui organism care a preparat deja subtanta hranitoare; plantele au frunze, flori si se inmultesc intr-un mod specific, ciupercilor le lipsesc si aceste aspecte. Deci nu putem spune ca sunt plante. Animalele: mamiferele au structura osoasa, sange, inmultire prin gestatie; ciupercile nu au, deci nu sunt nici mamifere. Tot de regnul animal apartin si insectele: au sistem nervos, exoschelet chitinos, se hranesc cu organisme vii sau moarte; ciupercile la fel, se hranesc cu organisme vii sau moarte si produc chitina, dar asemanarea se opreste aici, nu au sistem nervos, nu se pot deplasa, inmultirea nu este specifica ... deci nici animale nu sunt.

Ciupercile sunt o categorie aparte, nici animale, nici plante, dar prezentand caracteristici specifice ambelor categorii si mult mai apropiate regnul animalier decat de plante. Ele sunt organisme uni sau pluricelulare care leaga intre ele aceste doua categorii: plantele si animalele.

In natura exista peste 100.000 de specii de ciuperci si sunt adaptave tuturor mediilor de viata, le gasim pretutindeni: pe animale vii sau moarte, in aer, in apa, in sol, pe plante ... foarte multe dintre ele fiind microscopice. Din aceasta cauza ele sau impartit in mai multe categorii, dintre care pentru noi "culegatorii" cea mai importanta categorisire este: ciuperci superioare (buretii) si ciuperci inferioare (mucegaiuri). Ciupercile superioare sunt cele care ne atrag deoarece dezvolta acea structura care noi o numim "ciuperca" si indiferenet daca aceasta este sau nu comestibila, ea are aceasi structura (palarie, lamele, picior) si este un produs de germinatie; adica o vom gasi doar in anumite perioade ale anului. Trufele sau alte ciuperci superioare fara palarie, lamele, picior, nu trebuie intelese diferit, pina la urma urmeaza aceleasi reguli ca si cele cu palarie, lamele, doar ca ele isi produc sporii inchisi in "sac"

Ciupercile au o importanta majora si un rol benefic in natura, deoarece ele descompun materia moarta: lemn, frunze, animale moarte ... si reintroduc substantele nutritive valoroae in circuitul vietii. Fara ele am seca rapid resursele pamantului si am fi sortiti pieririi. De acea va recomand inca odata, daca gasiti o ciuperca ortravitoare sau una pe care nu o cunoasteti, nu o calcati in picioare, lasati-o la locul ei deoarece ea are un rol important in natura.

Imaginea am preluat-o de  la: Ont-Woodlot-Assoc org

(technorati claim: XA2JABE8836B) 

2 comentarii :

  1. Interesant! Sunt fascinante si , inainte de a afla de aici, ca nu sunt nici plante, nici animale,m-am gandit mereu la ele ca la un fel de "mutanti" ai viului

    RăspundețiȘtergere