Ciupercile; organisme extraterestre?!...

univers
Univers
Înainte de orice afirmație, aș începe cu câteva lucruri cunoscute. Asistăm incontestabil la renașterea interesului față de ciuperci, atât la nivel culinar (folosim tot mai mult diferitele specii de ciuperci în alimentație); cât la nivel medicinal (redescoperim proprietățile medicinale a diferitor specii de ciuperci); nivel botanist (cercetăm tot mai mult ciupercile); la nivel nutrițional (redescoperim efectele benefice a lor) ... și nu în ultimul rând la nivel senzorial (sunt tot mai mulți cei ce experimentează cu ciuperci halucinogene).

Dar ne-am pus vreodată problema originii ciupercilor? De unde și cum au apărut ele? Mycologia își are propriile legende (ca să nu le zic, Teorii evoluționiste), iar dacă dăm ascultare acestora, una dintre ele susține idea conform căreia, cu milioane, chiar biloane de ani în urmă, spori de ciupercă ar fi ajuns pe pământ aduse de meteoriți și vântul cosmic. (rezistența sporilor o cunoaștem deja, am văzut cum unele trec prin sistemul digestiv al animalelor fără a fi afectate de acizii din stomac; sporii altora rezistă în timp cu anii... putem confirma că au un sistem de "autoapărare și conservare" foarte bine pus la punct); apoi aceste spori s-ar fi depozitat pe Terra, așteptând evoluția florei și faunei locale. Bacteriile și algele primare "locale", odată ce și-au început evoluția și au ieșit din ape; decedând; și-a lăsat în urmă amprenta prin reziduuri pe bază de carbon și (sau) siliciu, materii care au format substratul primordial necesar dezvoltării ciupercilor.

Să nu uităm de faptul dovedit deasemeni că unele ciuperci nu sunt afectate de radiații, pe când unele sunt impulsionate de acestea prin abosorția acestor radiații sau metale grele și protejarea solului de acestea; iar altele reflectă aceste radiații, cum e cazul sporilor de Psilocybe, ale căror proprietate este pusă pe seama compușilor care le conferă culoarea cu nuanță de violet. Iar cum atmosfera primordială era foarte săracă... și aceste ciuperci erau neafectate de condițiile atmosferice vitrege din acele timpuri. Astfel, sporii au germinat și au început să producă miceliu ... al cărui scop preliminar a fost crearea unui ecosistem care să susțină organismele multicelulare.

Astfel rețeaua micelială a început să hrănească organismele multicelulare dotate cu clorofilă, iar în schimb au primit nutrienții necesari propriei evoluții; nu în ultimul rând au contribuit la "construierea" solului, care a culminat cu dezvoltarea pădurilor luxuriante de odinioară... Astfel, în această viziune cosmică evoluționistă micologistă, scopul final al ciupercilor este acela de a evolua în ciuperci consumatoare de material "lemnos", care este un substrat mult mai nobil față de solul haotic și neumiform compozițional... Dar acest proces descris în câteva cuvinte nu a fost unul atât de simplu, el a evoluat pe parcursul a milioane, chiar bilioane de ani; timp în care însăși ciupercile au evoluat și s-au specializat; oferind cadrul necesar diversificării vieții pe Terra și nu în ultimul rând constituind medicament și material nutritiv ființelor conștiente cu putere de modificare a mediului înconjurător (noi, oamenii).

Dar să ne întoarcem puțin la început, am zis că sporii au fost purtați și de către vântul cosmic. Știm că sporii ciupercilor au forme particularizate (de la sferice la elipsoidale) iar dacă ne uităm atent la aceste forme, observăm că ele sunt optimizate "zborului", ba chiar mai mult:
  • Cercetările au arătat că sporii ciupercilor pot rezista vidului cosmic și sunt formați dintr-un material dens în electroni; motiv pentru care pereții protectori a sporilor au natură metalică;  sub aceasta, stratul de mineral monoatomic (Ormus) are proprietatea de a reflecta radiațiile și de a proteja materialul genetic din interior. Dar una peste alta, carcasa sporilor este materialul orgaic cel mai rezistent cunoscut din natură. Proprietatea de levitare a sporilor este atribuită tot acestui mineral monoatomic (Ormus).
  • Descoperirea ADN-ului de către Francis Crick și James Watson, este încă un punct de sprijin în susținerea idei cum că viața n-ar fi apărut pe Terra, ci ar fi fost introdusă din exterior. Acești cercetători atrag atenția asupra originii cosmice a codului genetic, motivând prin faptul că matematic este imposibil ca codul genetic să se fi putut genera în evoluția timpurie a Pământului.
  • Un alt argument în susținerea naturii extraterestre a vieții este dovada științifică a astronomilor Sir Fred Hoyle și Dr. Nalin Chandra Wickramasinghe, care în anii 1960 au arătat că praful cosmic este format în mare parte din bacterii înghețate, deshidratate.
  • Odată cu apariția aviației, a apărut și o știință nouă, numita aerobiologie. Aceasta prin cercetările sale a arătat că spori de ciupercă au putut fi colectate la altitudini de peste 21,000 metri (experiment realizat în 1935 cu balonul experimental Explorer II). 
  • Descoperirea sporilor de ciupercă la altitudini foarte mari nu a fost o excepție deoarece datorită dimensiunilor specifice, foarte mici, precum a carecterului lor de a "levita", aceste spori sunt supuse forțelor eelctrostatice ale mediului înconjurător, asta încluzând și curenții electrostatici din spațiul cosmic.
  • Bruce Mofett de la Universitatea East London ne spune că "există dovezi că bacteriile, ciupercile și virușii își pot petrece majoritatea (sau chiar toată) vieții în aer... călătorind pe curenți de aer sau prin nori, și ele pot, nu doar a popula norii, dar au chiar puterea de a le crea ... dar ecologia atmosferei este încă la începuturi, fiind deocamdată "ultima frontieră" a studiilor biologice de pe Pământ".
  • Considerând că ciupercile sunt în speță niște organisme non-invazive de la baza lanțului tropfic și care descompun resturile de materie organică. Nu e greu de imaginat cum aceste organisme ar putea supraviețui în orice lume extraterestră.
  • S-a descoperit recent un organism viu ce nu posedă ADN (sau nu sub forma sub care o cunoaștem cel puțin); și care se reproduce fără probleme și la temperatura de 600 grade Fahrenheit (~315 grade Celsius); aceasta se presupune a fi de origine exraterestră; dacă se va demostra acest fapt, atunci călători sporilor prin univers nu ar mai părea doar o teorie consumată seara lângă o cană de vin fiert.
Dacă considerăm toate cele de mai sus a fi adevărate, nu ne este greu a-l urma pe contestatul filosof și etnobotanist american Terence McKenna, a cărei lucrare de viață s-a focusat în jurul "Naturii Coștiinței și relația acesteia cu drogurile psihedelice". Nu vreau să vă expun toate argunetele lui McKenna, deoarece filosofia lui se reduce la perspectiva ciupercilor psihedelice, însă privit per ansamblu îmbrățișează teoria mai sus enunțată, conform căreia Ciupercile ar fi organisme extraterestre care ne-au și ne influențează viața pe Terra.

În încheiere; nu pot trage concluzii despre faptul că ciupercile or fi sau nu de origine extraterestră, însă am încercat să vă prezint cât mai multe argumente plauzibile (sau nu) pentru a vă putea forma propriul scenariu privind apariția ciupercilor pe Pământ și evoluția acestora în univers.

9 comentarii :

  1. Dspre Mycogen se vorbeşte pe larg în marele ciclu "Fundaţia"-Asimov!. Scrisă cu ceva timp înainte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Stii ca Fundatia lui Asimov nu e o lucrare stiintifica cu baze solide ...

      Ștergere
    2. :) Dar nici viaţa extraterestră nu a fost dovedită!

      Ștergere
    3. viata exraterestra a fost dovedita, vezi si mai sus pe unul din linkuri (praful cosmic este format din bacterii inghetate/deshidratate ... crezi ca ele au plecat de pe pamant?), deasemenea daca nu gresesc mostrele de sol luate cu ajutorul sondelor trimise in spatiu dovedesc acelasi lucru... (ca nu e viata la care ne-am astepta sa o gasim? poate nu atat de aproape de noi... dar el posibil sa existe...)

      Ștergere
    4. Corect viata extraterestra a fost dovedita din gura, acuma ca de la gura pana la fapta este cale lunga, au fabricat extraterestrul nu unul ci mai multii, va fi pe micile ecrane,ca de arata ca de la televizor si astia, Planeta Maimutelor.

      Ștergere
  2. Interesante teorii și ipoteze!
    Eu, tributar unui conservatorism în care mă simt bine sufletește, consider că Geneza biblică n-a fost - încă! - înțeleasă și, mai ales, ,,depășită” în mod științific. În rest, ce va fi, dacă vom trăi, vom vedea...
    Zile frumoase și spor în toate să aveți!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind mai degraba ateu decat credincios, mi-e greu sa vorbesc despre biblie, insa sunt de acord cu dvs ca suntem inca departe de a intelege si explica stiintific biblia.
      Stiinta (din pacate) inca nu este atat de avansata precum ne place noua sa o credem.

      Ștergere
  3. Plan__eta, orizont linie orizontala! sa incepem cu adevarul, Pamantul este plat! Adevarul care inebuneste masoneria, povestile cu extraterestrii sunt vrajala, Pamantul nu se misca in spațiu, stelele noptilor si Polaris care se vede din Antarctica de la Polul Sud stiu adevarul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-as dori sa consider spam acest comentariu... dar e foarte departe de subiectul tratat pe acest blog, desii uneori mai divaghez si eu.

      Ștergere