Asemanari mortale 1

Privind perechile de imagini, nu mi-e greu de imaginat dificultatea unui culegator de ciuperci incepator in a identifica corect buretele viperei. Entuziasmat de gasirea unei ciuperci atat de frumoase; in graba de a aduna cat mai multe ciuperci, foarte usor poate trece peste amanuntele care iar putea salva viata. Problema nu se pune in a gresi in identificarea ciupercilor comestibile pe care le-am considera din greseala otravitoare ci invers, in considerarea acestei ciuperci foarte otravitoare (buretele viperei) ca a fiind una comestibila.

Daca acordam chiar si cea mai mica atentie caracteristicilor diferite ale acestor ciuperci, putem salva viata, atat a noastra cat si a celor dragi.
 
Amanita phalloides vs. familia Russulaceae
  • Buretele viperei poarta inel alb, care cu timpul poate aluneca catre baza sau chiar va disparea daca o maninca vreun melc; pe cand vinetica nu dispune de nici un inel.
  • Buretele viperei prezinta un bulb pronuntat; pe cand vinetica nu prezinta nici un bulb si mai degraba se ascute catre baza.
  • Buretele viperei are lamelele albe tot timpul, pe cand vinetica le are albe doar in tinerete, iar cu varsta acestea trec in culoarea crem.
  • Buretele viperei are lamelele libere (nu se ating de picior) pe cand vinetica are lamelele lipite de picior.
  • La batranete cand palaria ambelor ciuperci se aplatizeaza, totusi pastreaza o particularitate si anume, buretele viperei pastreaza palaria plata pe cand vinetica va prezenta o adancitura centrala.
  • Buretele viperei are piciorul cu irizatii ca marmura sau ca si pielea de sarpe, usor solzos, pe cand vinetica nu.
Amanita phalloides vs. Russula heterophylla:
Amanita phalloides vs Russula heterophylla
  • Mirosul e un alt element separator: buretele viperei are miros slab, ca de cartof, pe cand vinetica are un miros ca de nuca. 




Amanita phalloides vs. Russula virescens: 
Amanita phalloides vs Russula virescsns     
  • Buretele viperei va pastra palaria tot timpul neteda, pe cand vinetica va prezenta tot timpul crapaturi poligonale respectiv negii pe palarie care vor varia ca si colorit in functie de varsta ciupercii.  


Deoarece  cresc din mai si pina in noiembrie in padurile noastre de foioase, e bine sa le cunoastem diferentele caracteristice pentru a preintimpina orice problema.

5 comentarii :

  1. Vinetica la fel ca alte rusule, are carnea ferma si se rupe cu pocnet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. as atrage atentia pe lamele foarte fragile a russulelor, rareori ajungeti acasa cu ele intacte ...

      Ștergere
  2. Am mancat si eu ciuperci cu miezul roz oare sunt bune si nu prea ma simt bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cchiar si in cazul ciupercilor comestibile se poate vorbi de sensibilitati individuale. Recomandarea cea mai buna este de a nu consuma ciuperci pe care nu le cunoasteti 100%

      Ștergere
  3. Familia Amanitelor este caracterizata de prezenta volvei (sacului membranos).

    RăspundețiȘtergere