Champignonul delicios (Agaricus bitorquis)

Champignonul delicios
Agaricus bitorquis
Unii îi spun Champignonul de pavaj și nu greșesc cu absolut nimic; la fel cred și eu, că ea este de vină pentru drumurile noastre pline de gropi pe care cei de la drumuri nici nu apucă bine să le astupe, că se și sparg din nou. Decât să acuzăm politicienii că deturnează fondurile alocate pentru drumuri, mai bine să acuzăm ciuperca că strică drumurile proaspăt asfaltate. Nu râdeți, că nu vă mint, am dovada chiar aici ...

Champignonul delicios
Agaricus bitorquis
o prietenă a reușit să surprindă ciuperca, care pe ascuns, când credea ca nimeni n-o urmărește, încerca să spargă asfaltul proaspăt turnat mai ceva ca și cu ciocanul pneumatic. Este incredibil câtă putere poate dezvolta o "creatură" a naturii din dorința simplă de a trăi și perpetua.

Acest Champignon își trage numele de la epitetul latin bitorquis ceea ce inseamnă "cu două inele"; și este la fel de populară ca și cel cu două spori (Agaricus bisporus), ambele făcând parte din speciile comerciale de pe la noi. Dacă cel din urmă este cultivat de mai demult, Agaricus bitorquis câștigă teren față de bisporus prin rezistența sa mărită la diferiți factori de stres ce pot să apară intr-o ciupercărie, și anume: este mult mai rezistent la boli; se dezvoltă chiar și in condiții de temperatură și nivel de CO2 mai ridicate; are aspect comercial mai bun datorită rezistenței mărite la vânătăi.

ciuperci cu brânză albastră și cușcuș
ciuperci cu brânză albastră și cușcuș
Este o ciupercă comestibilă de calitate foarte bună, cu un gust delicios, de unde își îmrpumută și numele; se pretează oricărui mod de preparare; dintre care pentru azi am ales: Ciuperci cu brânză albastră și cușcuș. Ingrediente: ciuperci champignon mai mici, 1/2 lămâie, sare, piper, chili, puțin ulei, 1/2 ceațcă cușcuș fin, 1/2 ceașcă apă fierbinte, 2 linguri de suc de lămâie, 2 fire de ceapă verde, 1 legătură de pătrunjel și brânză albastră (gorgonzola, roquefort ...).
Modul de preparare: ciupercile se curăță de codițe ... (citește mai mult)

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Agaricus bitorquis:
Pălăria de 5-15cm diametru, semisferică inițial, se aplatizează cu maturitatea, are suprafața netedă și uscată, de culoare albă inițial poate să bată in gălbui cu vârsta. De multe ori prezintă reziduuri lipte de pălări: pământ, fire de iarbă ...
Lamele sunt libere, inghesuite si foarte subțiri, inițial de culoare roz, vor trece rapid înspre maroniu închis odată cu maturitatea. Sporii sunt de o culoare maron-ciocolatiu.
Piciorul de 4-10cm înălțime, 2-4cm lățime, este cilindric sau poate fi cu baza mai largă, este robust, neted sau cu solzi mărunți, de culoare albă ce poate trece în gălbui cu vârsta. Prezintă un inel dublu de unde și numele său.
Carnea este albă și nu se oxidează, fermă, groasă, cu miros plăcut și specific de champignoane.
Distribuția fiind o ciupercă de descompunere (saprofită), o regăsim în zone deranjatecum ar fi pe marginea drumurilor, în grădni sau pe pajiști, cu preferință in totdeauna pentru solurile grele, crește în grupuri mici sau solitar, din luna mai si până in octombrie.
Comestibilitate foarte bună.

10 comentarii :

  1. Uite si primele ciuperci de balegar! Am gasit cateva dar erau usor atacate de viermi. Asa ca… le-am dat pace.
    [IMG]http://thumbnails101.imagebam.com/32549/f2a9a9325489546.jpg[/IMG]

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-un zavoi pe malul Muresului:
    [IMG]http://thumbnails111.imagebam.com/32579/aabef6325785654.jpg[/IMG]
    [IMG]http://thumbnails111.imagebam.com/32579/ec295e325785699.jpg[/IMG]
    [IMG]http://thumbnails112.imagebam.com/32579/9d7cc0325785750.jpg[/IMG]
    [IMG]http://thumbnails111.imagebam.com/32579/af9bba325785798.jpg[/IMG]
    Cea mai ramas de la melci si de la viermi :(
    [IMG]http://thumbnails111.imagebam.com/32579/f36d30325785855.jpg[/IMG]

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi puteti descrie agaricus campestris?

    RăspundețiȘtergere
  4. da. e o subspecie a speciei agaricus arvensis, defapt un fel de hibrid intre agaricus arvensis si a.bitorquis,dovedit stiintific,deoarece a.bitorquis are lamelele foarte fragile(cand vrei sa-i rupi piciorul se desprind si cateva bucati de lamele) iar a.arvensis are atat lamelele cat si sporii rozalii,iar toate aceste caractere le are agaricus campestris.singura insusire care o are a.campestris este ca are inelul extrem de jos situat(doar un inel are)
    -Vlad

    RăspundețiȘtergere
  5. Am gasit la marginea unui parc in plin centru al Brasovului,Agaricus bitorquis, in 03.03.2016 cu toata vremea rece. Sunt intradevar Delicioase!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Jumate din articol faceți politichie. Iar nisipul acela nu este asfalt. Nu amestecați un tratat, fie și de ciuperci, cu mizerii asfaltice. Sunt sătul! Vreau concentrare pe țintă nu divagație!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uitati ca la urma urmei acestea este un blog... iar in ce priveste asfaltul, cel din poza este chiar asfalt...

      Ștergere