Balusca rozalie (Gomphidius roseus)

Balusca rozalie
Gomphidius roseus
Ciupercile dupa modul lor de hranire se impart in trei mari categorii:
  • saprophite (adica descompun materiale ca lemnul, resturile vegetale, paiele, resturile animaliere, balegarul, mai nou chiar si plasticul ...)
  • mycorhize (sau asa zis simbiote, traiesc in parteneriat egal cu copacul "ales")
  • parazite (exploateaza pina la distrugere gazda)
Pe cand rolul primelor doua este foarte bine stabilit in natura si este pentru continuitatea ciclului vietii pe pamant; cele saprophite pregatesc terenul pentru cultura de anul viitor pe cand cele mycorhize sustin si ajuta "perenitatea". Rolul celei de a treia categorie; parazitele; nu stiu unde sa o plasez, deoarece si printre ele exista si "bune si rele".Ne place sa folosim expresia "ca si in viata reala", dar acum chiar vorbim de viata reala, si pot spune ca nimic nu e doar alb sau negru, in totdeauna exista si nuante de gri.

Balusca rozalie (Gomphidius roseus) ca si suratele ei face parte dintr-o familie foarte aparte; daca pina nu demult se credea ca este o ciuperca mycorhiza si cu aceleasi preferinte de habitat ca si diferite specii de hribi (Boletus). Aceasta confuzie se datora in special raritatii acestor ciuperci si imposibilitatii studierii lor. Studiile recenta insa au demonstart ca aparitia Balustelor in zona Hribilor nu este deloc intamplatoare fiindca ele nu sunt deloc ciuperci mycorhize, ci sunt ciuperci parazite.

Pita vacii si Balusca rozalie
Boletus bovinus si Gomphidius roseus
 Balusca rozalie este parazitul pentru Pita vacii (Boletus bovinus) si poza din stanga nu este intamplatoare, Balusca o veti gasi tot timpul asociat cu pita vacii. Miceliul hribului imbratiseaza radacinile copacului si face trocul de substante, iar miceliul balustei imbratiseaza si pacaleste miceliul hribului parazitandu-l pe acesta din urma. Din punct de vedere culinar, balustele (nu cunosc nici una care sa nu fie) sunt comestibile dar de a valoare culinara medie spre slaba, nu sunt considerate delicatese; iar in caz ca dorim totusi sa o servim la masa, cuticula trebuie indepartata; totusi datorita raritatii lor v-as recomnda sa le admirati doar in natura nu si pe meniu. Nu cunosc legislatia Romana, dar insa stiu ca alte tari practica amenzi pentru culegerea de ciuperci protejate si balusca rozalie este o astfel de ciuperca. Haideti sa o protejam si noi.

Pui cu ciuperci si mazare
Pui cu ciuperci si mazare
Nefiind o ciuperca apreciata culinar, nu exista retete specifice acestei specii; se recomanda a fi folosita in mancaruri unde nu ciuperca este ingredientul de baza a carei savoare dorim sa o scoatem in evindenta. N-o sa va las balta nici acum, atata timp cat este o ciuperca comestibila, va propun si o reteta cum ar fi:Puiul cu ciuperci si mazare.Ingrediente: 2 linguri ulei de masline, 500g pulpe superioare de pui, fara piele, faina, pentru presarat, 50g cubulete de pancetta (sau de bacon), 300g de ciuperci maruntite, 2 salote mari, tocate (sau 2 cepe medii), 250ml supa de pui, 1 lingura otet de vin alb, 50g de mazare, 1 mana de patrunjel, tocat marunt.
Preparare: Incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie incapatoare. Asezoneaza si presara faina peste pui, apoi rumeneste-l pe ambele parti. Transfera-l pe o farfurie si lasa-l deoparte. Prajeste pancetta si soteaza ciupercile pana se inmoaie, apoi lasa-le deoparte. Adauga restul de ulei si soteaza salotele timp de 5 minute. Toarna supa si otetul si lasa totul sa fiarba 1-2 minute. Pune din nou puiul si pancetta in tigaie. Dupa 15 minute adauga mazarea si patrunjelul. Mai lasa pe foc 2 minute si serveste.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Gomphidius roseus:
Palaria de 3-6 cm, destul de mica dar carnoasa, initial convexa si apoi plata sau chiar putin adancita, cu suprafata ondulata si gurgui mare central, putin proeminent. Cuticula este neteda si relativ vascoasa; are  culoare rosie-stralucitoare. 
Lamele sunt relativ rare, inalte si carnoase, mult decurente in lungul piciorului si deseori despicate; sunt la inceput albe si devi, treptat gri ca funinginea.
Piciorul are 2-5 cm si este cilindric, destul de robust, cateodata subtiat la baza. Alb la culoare cu nuante roz sau rosietice in partea inferioara.
Carnea este densa, de culoare alba, uneori cu pete roz; iar mirosul si gustul aproape imperceptibile.
Distributia: este o ciuperca foarte rara care poate fi gasita solitara sau in grupuri mici prin padurile de conifere, in special la munte in sezon de vara-toamna.

Imaginile le-am preluat de aici: Goodfood ro, Gomphidius roseus, Leif Goodwin

2 comentarii :

  1. deci este comestibila sau nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este comestibila; ca sa ma citez "... N-o sa va las balta nici acum, atata timp cat este o ciuperca comestibila..."

      Ștergere