Champignoane

Un exemplu (sau inca un exemplu) cum ca memoria este inselatoare, dar in sensul bun. Va spuneam ca am fost sa culeg niste papalau la sfarsitul saptamanii trecute si m-am ales mai mult cu palaria sarpelui decat cu papalau. Printre celelalte ciuperci vazute as enumera champignoanele; una de care sunt sigur, a fost ciuperca de balegar; iar cealalta specie de agaricus am presupus ca a fost Agaricus xanthoderma, dar m-am inselat. Nu-mi pare rau pentru aceasta confuzie fiindca, in totdeauna este mai bine sa fii precaut decat sa iti para rau pe urma. Ciuperciule din familia agaricus  sunt comestibile majoritatea si chiar cu o valoare nutritiva buna; dar cu toate astea au si cateva "oi negre". Sunt cateva specii care sunt otravitoare, nu provoaca otraviri fatale in schimb pot provoca tulburari gastrice grave.

Cum va spuneam,

Fructe de padure

Fructe de padure
Dulceata de mure
Zi de zi suntem supusi unei propagande anti-natura, dar incercam sa o mascam dupa un paravan asa zis "verde". Incercam sa aratam cat suntem de "eco" si de "verzi"; dar ce inseamna aceste lucruri in conditiile in care padurea moare din cauza noastra. Ea nu se polueaza singura; ea incearca chiar si aceste conditii severe sa se regenereze si sa ne asigure supravietuirea; si ce facem noi? Ne caram rezidurile in toate colturile padurii ca nu cumva sa le adune cei de la Rosal;

Palaria nebunului (Cortinarius orellanus)

Palaria prostului
Cortinarius orellanus
Sa fie limba Romana atat de saraca incat sa fim nevoiti a ne limita la "ras-utilizarea" a doua cuvinte atunci cand vine vorba de cuperci; si anume: ciuperca si burete? Citesc despre ciuperci de peste 5 ani in 3 limbi, dintre care una este Romana (si uneori mai traduc din inca 6-7), dar singura, limba Romana este aceea care "inca" nu si-a gasit denumiri proprii pentru familiile de ciuperci. Pe mine ma revolta cand si cele cateva denumiri existente in limba Romana incep cu Ciuperca sau cu Burete.