Ghidul culegătorului de ciuperci (A)

ghidul-culegătorului-de-ciuperci
Ghidul culegătorului de ciuperci
Până acum, chiar dacă v-am amintit sau recomandat cărți de specialitate, le-am făcut doar menționându-le; fără a le prezenta în mod detaliat. Însă astăzi a venit vremea să vă prezint mai amănunțit o carte extraordinară; și anume: Ghidul culegătorului de ciuperci de Locsmándi Csaba și Vasas Gizella, ediția Oradea, 2013; tradusă în limba română de către ing. Diana Quai și Editura Casa. Așa că haideți să combinăm puțin detaliile cărții cu subiectivismul meu și să vedem, de ce vi l-aș recomanda atât de călduros și vouă...

De ieri, sunt posesorul acestei cărți minunate; cartea care m-a impresionat încă de când am luat-o în mână; deoarece mă așteptam la o carte în format mare, însă ea a venit în formatul mic, A6; ceea ce înseamnă că încape cu ușurință în orice buzunar cumsecade" al gecii sau pantalonilor cu care ies la pădure. De asemenea am putut remarca încă de la primul contact cu cartea, calitatea foarte bună a hârtiei, respectiv atenția acordată culorilor și imaginilor folosite (dar astea le-aș pune pe seama editurii și nu neapărat al autorilor).

Însă să continui tot cu cartea; aș sublinia de la bun început că această carte este destinată în primul rând amatorilor în ale culesului de ciuperci și nu atât specialiștilor în micologie. De ce? Foarte pe scurt aș putea spune: pentru că o carte dedicată specialiștilor este plicitisitoare pentru omul de rând"; însă nu e cazul și de data aceasta, pentru că am în mână o carte de specialitate care nu se pierde in detalii (hai să le spunem neimportante). Prin asta înțeleg că, cele 208 specii de ciuperci prezentate conțin doar informațiile "importante" din punctul de vedere al amatorului;  și nu se pierde în detalii cum ar fi forma și mărimea sporilor sau alte microelemente indisponibile nespecialistului".

dicționarul-semnelor-grafice
Semne grafice pe înțelesul tuturor
De asemenea, cele 192 de pagini ale cărții Ghidul culegătorului de ciuperci, sunt dedicate exclusiv prezentării a celor mai comune și des întâlnite specii de ciuperci din zona noastră; cartea acordând doar o singură pagină, (și asta foarte sumară și generală) introducerii; și alte 2 pagini pentru sfaturi utile (Norme privind culesul și consumul de ciuperci", precum Unde și când se culeg ciupercile?"). Inevitabil are nevoie și de explicarea semnelor grafice, precum a termenilor de specialitate folosiți, pe care le condensează în alte 2 pagini, iar restul rămân exlusiv pentru prezentarea speciilor de ciuperci. Aș concluziona prin faptul că practic nu are nici un element care să plictisească cititorul amator.

fisa-descriptiva
Fișă descriptivă
Speciile prezentate vin grupate în trei mari categorii: ciuperci cu suprafața fertilă lamelară, tubulară și altele. Iar fișele individuale de descriere ale acestora impresionează și ele; nu atât prin multitudinea de informații oferite ci prin modul simplu și ușor de înțeles ale acestora. Fiecare astfel de fișă prezentând imaginea ciupercii pe câte o jumătate de pagină și de calitate ireproșabilă, iar pe cealaltă jumătate de pagină fiind descrisă ciuperca, atât prin text cât și elemente grafice. Sunt prezentate pe scurt macroelementele fiecărei specii, într-un limbaj ușor de înteles și de către omul de rând, de asemenea sunt  menționate și speciile asemănătoare de ciuperci, cu trimiteri la descrierile acestora ușor de urmărit.

liniar-pe-coperta
Liniar pe versoul coperții
La toate surprizele plăcute oferite de această carte și prezentate mai sus; aș mai adăuga încă una deloc de neglijat. Pe coperta din spate al cărții, se găsește imprimat un mic liniar, care ajută la măsurarea la fața locului a dimensiuni ciupercilor, ajutând la mai rapida determinare a speciilor necunoscute și eliminând astfel necesitatea de a căra cu noi un instrument de măsură sau a ne raporta la diverse obiecte. Ca urmare pot spune cu mâna pe inimă că este un ghid deosebit de util pentru culegătorii de ciuperci amatori și nu numai.

Totuși nu se poate ca după atâtea calități să nu amintesc și câteva puncte mai slabe ale cărții, cel puțin din punctul meu de vedere. Astfel, mi-ar fi plăcut să găsesc cartea în formatul copertat din carton rigid; precum să găsesc mai multe denumiri populare (vorbim totuși de specii de ciuperci comune și des întâlnite). Un alt aspect ușor deranjant este traducerea neadecvată a părții de introducere, sau cele câteva imagini în care nu se disting părțile fertile ale ciuperci.

Și nu în ultimul rând; v-am amintit cumva că nici Editura Casa nu se situează mai prejos decât cartea? În zilele noastre când totul se rezumă doar la bani și profitabilitate, am fost impresionat să descopăr că această editură este orientată exclusiv către ceea ce înseamnă hobby și pasiune. La ei găsești doar cărți practice și atractive amatorilor; cărți la marginea profesionismului, dar care nu cad în partea cealaltă de a fi considerate pur profesioniste și plictisitor" încărcate cu detalii neimportante omului simplu. Merită să aruncați un ochi peste cărțile oferite.

 Astfel aș încheia cu o evaluare subiectivă pe niște criterii stabilite de mine:

Utilitatea cărții ★★★★★
Actualitatea informațiilor ★★★★★
Ușurința de înțelegere și utilizare a informațiilor ★★★★★
Calitatea prezentării și a imaginilor folosite ★★★★★
Formatul cărții și Calitatea hârtiei folosite ★★★★★
Extra instrumente oferite ★★★★★
Gradul de protecție împotriva uzurii ★★★★☆
Traducerea ★★★★☆
Disponibilitatea denumirilor populare ★★★☆☆

Iar dacă ar fi să dau o notă cărți, cred că merită un 9,90 cu steluță. Vă aștept în continuare să-mi spuneți și voi părerile voastre despre această carte. Dacă v-am făcut curioși, vă recomand Ghidul culegătorului de ciuperci de Locsmándi Csaba și Vasas Gizella, care se poate comanda la EdituraCasa.ro și actualmente se bucură de o reducere din partea editurii (20.44 RON); iar dacă încă nu aveți această carte dar vă jucați cu idea achiziționării acesteia, cred că este momentul oportun să profitați de această ocazie. Cu toții merităm câte un cadou din când în când, nu?!...

13 comentarii :

  1. Asa cum ai spus : o carte extraordinara !
    Robert

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi pare o carte utila pentru culegatorii de ciuperci

    RăspundețiȘtergere
  3. Am cartea de cand a aparut.Sa stiti ca este extrem de utila. Nu mergem fara ea la padure. Doar denumirile populare nu coincid cu cele din zona noastra, in unele cazuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati observat ca si eu am depunctat acest aspect in evaluarea facuta de mine. Dar aveti in vedere si faptul ca aceasta carte este tradusa si nu scrisa in limba Romana.

      Dar indiferent ca exista sau nu; este corecta sau nu denumirea populara a ciupercii, ea se poate identifica si stii cum sa actionezi mai departe.

      Ștergere
  4. Buna cartea ,dar lipseste din ea Boletus Aereus cea mai buna ciuperca dintre Boletale.Pe langa asta sant prezente multe alte ciuperci fara comestibilitate care nu-si aveau locul in aceasta carte dedicata culegatorului si consumatorului de ciuperci, ci mai mult pentru specialisti micologi.

    .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As incepe cu ultima observatie. Carte este Ghidul culegatorului de ciuperci si Ghidul consumatorului de ciuperci. Asta inseamna ca orice culegator de ciuperci trebuie sa cunoasca si speciile necomestibile.

      In ce priveste Boletus aereus. Nu-i pot acuza pe autori, deoarece ei prezinta specii comune tarii noastre dar nu vor putea acoperi niciodata toate speciile. Astfel in zona Constantei pot fi anumite specii comune dar ele sa difere de cele din zona Brasov. Este normal sa nu poata fi acoperite toate speciile comune intr-o singura carte.

      Cred ca sunteti de acord cu mine cu ambele clarificari.

      Ștergere
    2. Ma deranjeaza doar faptul ca nu au imagini si cu sectiunea in ciupercile respective (ca sa nu mai zic si de amprentarea ciupercii). In rest, pentru un amator ca mine, informatiile sunt mai mult decat binevenite. De abia astept s-o iau cu mine cand ma voi reapuca de colindat Bucegii :)

      Ștergere
    3. Aveti dreptate; am putea spune ca lipsesc diverse acestei carti, dar la urma urmei este o carte dedicata amatorilor, nu celor profesionisti. Si sa recunoastem, un amator n-o sa ampreteze nici o ciuperca (poate una din joaca).

      In schimb sunt si alte carti, mult mai profesioniste, cu mult mai multe detalii, dar acestea vor trata doar familii de ciuperci si nu vor prezenta niciodata o diversitate atat de mare de ciuperci.

      Ștergere
  5. Imi puteti recomanda o carte care sa cuprinda prezentarile, caracteristicile pe familii, ordine, clase si procentul de toxice, comestibile, necomestibile? Nu am gasit in traducere in romana asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata nici nu cred ca veti gasi astfel de carte in limba romana. Indrumarele in general se adreseaza incepatorilor sau intremediarilor si cuprind doar informatii generale despre ciuperci.
      Cartile de specialitate de nisa se refera doar la anumite familii sau se concentreaza pe anumite carateristici ale ciupercii.
      Ca sa gasiti toate cele cautate; enumerate mai sus, veti avea nevoie de sinteza mai multor carti de spelialitate.

      Ștergere
  6. Ok multumesc pentru raspuns, chiar daca nu ma ajuta prea mult! Oricum stati linistit caci eu am facut horti si am cautat zilele astes si pe langa faptul ca clasificarile s-au schimbat f mult (parca imi amintesc ca ne spusesera profesorii ca se vor regrupa, dar nici chisr asa) si descrierile pe clase sunt sumare si acum cu schimbarea... De ex in unele locuri Pleurotus sp. apare la Agaricomycetydae iar in altele la Aphyllophoromycetydae-Lentiaceae! Ne cam incurcam, nu mai suntem chiar siguri!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună! As dori o rețetă de păstrare a Bugetului domnesc,sub forma de saramura sau congelator. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere