Simboluri ...

mushroom_decorations
Mushroom decoration
De ce? Sau cum se face că (indiferent de vârstă) dacă suntem rugați să desenăm o ciupercă și o putem colora, aceasta va fi invariabil roșie cu buline albe (Amanita muscaria)? Am putea alege orice altă culoare, am putea-o desena fără buline ... dar nu; ea va fi cum v-am amintit adineauri. Credeți că e o concidență sau subconștientul ne îndrumă către acesta, invariabil? ...

Nu voi filosofa pe marginea ei, deoarece aș da doar apă la moara celor ce doresc să încerce trăiri de pe urma efectului creat de această ciupercă; însă fără să țină seama și de caracterul toxic, specific al acestei "ciuperci magice". Da, am scris intenționat "ciupercă magică" deoarece, dacă privesc inapoi la ce am început să vă spun; că aceasta ciupercă este prezentă invariabil ori de câte ori ne gândim la ciuperci; atunci nu pot decât să spun hotărât că, da, este o ciupercă magică, pentru că ne "e prezentă pretutindeni"...

dar se apropie Crăciunul; și de aceea m-aș opri puțin lângă bradul de crăciun; apoi m-aș uita la el puțin de mai îndeaproape. Nu l-as privi ca pe un "tot unitar" care mă încântă, ci i-aș analiza fiecare decoraținune în parte și bine-nțeles; voi începe cu ciuperca, după care am să vă mai arăt câteva, lăsându-vă surpriza de a afla mai multe din articolul original.

Simbolul ciupercii: ciuperca este considerată a fi un simbol al norocului. Asociată cu natura și frumusețile pădurii; găsirea de ciuperci este considerată o manifestare a norocului potrivnic celui ce le găsește. Ca atare folosirea decorațiunilor în formă de ciuperci pe bradul de crăciun; (tradițional în Gremania); este considerată a fi manifestarea respectului față de natură și a speranței în norocul potrivnic și pentru anul ce va începe.

Simbolul vâscului: multe secole de-a rândul a fost simbolul sănătății și a iubirii divine. În Scandinavia este considerată ca fiind simbolul păcii și al liniștii. Agățat deasupra ușii simboliza bunăvoință și armonie. Ca și decorațiune are vrea să simbolizeze aceași armonie. Obiceiul cu sărutul însă ține de mitologia Scandinavă.

Simbolul murăturii: conform tradiției germanice, murătura aduce noroc și este ultimul ornament care se așează pe bradul de crăciun. Iar copilul ce în dimineața crăciunului găsea acest ornamnt, primea un mic cadou suplimentar de la Moș Crăciun. Această tradiție încuraja copii pentru respectarea și aprecierea spiritului crăciunului, precum al decorațiunilor bradului și potolea oarecum setea acestora de a începe direct cu cadourile.

Simbolul clopoțelului de crăciun: potrivit legendelor, clopoțelul a fost auzit peste tot în lume anunțând nașterea micului Isus. Cântând pe tot parcursul acestei sărbători, clopoțelul aduce o nota de sărbătoare a acestor zile.

Simbolul bastonașului de zahăr: această bomboană începe cu culoarea alb, simbolul purității perioadei Crăciunului. Iar dungile roșii înfășurate peste acest alb imaculat simbolizează sângele lui Isus Christos vărsat pentru noi pe cruce. Nu în ultimul rând forma de bastonaș dorind să simbolizeze bastonul bunului păstor ce ne îndrumă prin viață.

Dacă v-au plăcut... mai multe despre aceste simboluri cât și despre altele puteți afla în articolul original al celor de la Historic Trinity.

6 comentarii :

  1. Crăciun fericit, cu ciuperci dacă vrei tu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu știam că globul-ciupercă simbolizează norocul!
    Nici nu știam că există astfel de globuri. Dar ieri, într-un brad dintr-o biserică din cartier, am văzut un glob ciupercă. Cred că e primul pe care îl văd. Și, într-adevăr, globul imita o Amanita, cu pălărie roșie și bulinuțe albe!
    Crăciun fericit, cu ciuperci în bucate și bucurie și sănătate în familie!
    Să ne auzim cu bine și să mai citim despre ciuperci și întâmplări legate de viață.
    Toate cele bune și un Moș cât mai darnic să vă bată la ușă! Sau să cadă pe horn, din văzduh, cu reni cu tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc urarilor de Sarbatori si va doresc la randul meu un Craciun Fericit, cu cat mai multe bucurii.

      Ștergere
  3. Să aveți un an bun, cu sănătate, fericire... și însemnări interesante despre bureți și ciuperci!
    La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere