Ce-mi doresc eu mie, dulce ... Ciupercomanie (A)

Nikon_D7000
D-SLR Nikon D7000
Vă spuneam zilele trecute, că lucrez la un proiect, un fel de enciclopedie mobilă despre ciuperci, care va putea rula pe smartphone-uri și tablete; instrumente pe care le putem lua cu ușurință în drumețiile noastre și pe care în zilele noastre le avem oricum asupra noastră. Dar trebuie să recunosc (atât mie cât și vouă) că avansez cu acest proiect mult mai încet decât îmi dorisem inițial. Iar motivul este simplu: îmi lipsesc fotografiile de calitate.

my_apps
Nu știu cum sunteți voi, dar când vine vorba despre calitate, eu devin extrem de pretențios. De acea, nu doresc să vă ofer doar niște imagini cu forme în ceață, ce amintesc doar de niște ciuperci, ci vreau ca acestea să fie cele mai bune, clare imagini posibile. Anticul meu Canon A20, din păcate nu face față acestor pretenții și din acest motiv m-am adresat deja vouă în repetate rânduri, dar cu rezultate slăbuțe, ca să nu spun foarte slabe; în ceea ce privește folosirea celor mai bune fotografii de care dispunem.

Dar cum se spune: "tot răul e spre bine"; asta m-a convins că am nevoie de propria-mi cameră foto,  măcar "semi-profesional", cu care să-mi pot executa fotografiile macro de calitate. Astfel am început să studiez în primul rând calitatea produselor existente pe piață și cu toate că eram "îndrăgostit" de anticul meu Canon; am ajuns să fiu "lămurit" de către producătorul Nikon, că produsele lor au tot ceea ce mi-aș dori. 

Și astfel am început goana după "aur", (mă scuzați; voiam să spun goana după aparatul foto). Alegerea îmi este ușoară în ceea ce privește distribuitorul acestor produse, deoarece cu băieții de la Bocris am deja mai mult decât relație de prietenie. Despre aspecte ca: serviciile, promptitudinea, amabilitatea personalului, garanția produselor, respectarea termenelor de livrare, bonificații pentru clienții fideli... n-o să intru în amănunte, deoarece despre astfel de detalii omul se convinge doar când le simte pe propriai piele (și sper să îmi puteți confirma și voi buna părere pe care o am despre acești băieți).

Dar în schimb decizia îmi este foarte grea la nivelul produsului. Inima mă trage către un D-SLR Nikon D7000, în schimb buzunarul îmi face semne că o cameră foto D-SLR Nikon D3300 ar fi mai pe măsura mea. Categoric vreau un D-SLR deoarece îmi place și vreau să am opțiuni. Mai pe înțelesul tuturor; vreau să am posibilitatea (printre altele) schimbării obiectivului, dar fără să plătesc prețul (încă) exagerat al tehnologiei mirrorless. Fotografiile macro se pot face bine și cu obiectivul standard din echipare, dar unul dedicat acestui gen de fotografii crează un cu totul alt sentiment (m-am și gândit deja la un astfel de obiectiv, gen: Sigma EX 2,8/150 mm). Apoi îmi mai doresc accesoriile aferente (parasolar, trepied, încărcător de rezervă ... până la urmă toate necesare deoarece uneori mâna îmi mai tremură, alteori am soarele din față ... iar faptul că de multe ori suntem plecați pentru câte un weekend întreg, face și bateria de rezervă necesară).

Și uite așa ajung și la partea delicată, unde vă solicit ajutorul. Îmi recomandați și în același timp mă ajutați să configurez o astfel de cameră foto, astfel încât atunci când mă întâlnesc cu băieții de la Bocris, să nu fiu începătorul care nu știe ce își dorește, ci să am atuul lecției bine învățată?! Nu de alta, dar îmi place și negocierea; iar pentru valori mari, acești băieți minunați sunt dispuși să mai lase un-leu-doi de la ei, (eu, oricum sper să obțin și geanta pentru camera și accesorii gratis, dar nu mă veți pârî la ei, așa-i?).

17 comentarii :

  1. Spor la fotografii! Din toată inima! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stii cum se spune, "cu scula buna oricine stie sa lucre",
      multumesc pentru incurajare.

      Ștergere
  2. si eu imi doresc ceva performant, am un ap. digital mititel, vai de el, daca obtii ceea ce-ti doresti poate intru si eu pe filiera. Cat despre poze, am mai spus, pe unele le poti folosiasa cum ai scris pe Ciuperci de Romania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc Claudia, unele dintre pozele tale deja le-am si inclus si le voi include in continuare deoarece sunt convins ca nu am cum aduna informatii despre toate ciupercile de unul singur. Dar un aparat mai bun tot imi trebuie

      Ștergere
  3. Marinela Maria Pop3 octombrie 2014 la 19:09

    Cine nu-si doreste un asemenea aparat!? Daca prinzi oferta buna, sa-mi spui si mie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. totul depinde doar de viziunea si asteptarile tale, deoarece cei de la Bocris au de toate, inclusiv promotii tematice.

      Ștergere
  4. Eu am un Nikon D7100 (dupa ce am fost foarte multumit 5+ ani de un vechi D80) cu (momentan) doua lentile, 17-50mm f2.8 si 50mm f1.8 pe care le folosesc intens si in fotografiatul ciupercilor. Atat D7100, cat si fratele mai mic D7000 sunt niste camere foarte bune care sunt capabile de niste fotografii de calitate, cu conditia sa fie corect utilizate si cu conditia sa fie si insotite de sticla de calitate. Intre un D7000 si un D3300 as alege fara ezitare D7000-ul pentru ca e intr-o clasa superioara, body-ul e mai mare si sta mult mai comod in mana, carcasa e mult mai rezistenta la praf si apa, 39 puncte de focus in loc de 11 si viewfinder-ul e pentaprisma in loc de pentaoglinda. Avantajele D300-ului ar fi ca e mai usor si are rezolutie putin mai mare. Pe langa camera si obiectiv, foarte utila e si o telecomanda pentru declansare de la distanta, evident un trepied, geanta de umar sau rucsac etc. Eu folosesc in loc de trepied un saculet cu orez, mi se pare mai practic la transport si la fotografiatul ciupercilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfat Bogdan,

      Acum nefiind fotograf profesionist si bazandu-ma doar pe ceea ce mai auzeam , sfaturile pe care le primeam era sa nu ma ghidez dupa zoom digital ci s caut zoom-ul optic cat mai mare pentru ca nu deformeaza imaginea,

      Legat de punctele de focalizare chiar nu ma pot lega pentru ca habar nu am cum te poti concentra in 11 puncte darami-te in 39?

      Aspectul important pentru mine este in primul rand bugetul si nu atat dorinta. De aceea inclin catre D3300, dar in ceea ce priveste lentila si aceasta de care sa fie, ce alte accesorii ... chiar habar nu am. Sfaturile imi prind cel mai bine mai ales la acest nivel.

      Saculetul cu orez este o idee originala, trebuie sa recunosc (dar asta inseamna deja sa furi meserie de la cei batrani), un incepator ca mine merge pe idea trepiedului clasic ...

      Pe de alta parte

      Ștergere
  5. Rectific, "avantajele D3300-ului"*

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutari , calitatea este si pentru mine una din pretentii , chiar daca este mai scump ....pentru a alege un aparat foto bun trebuie sa ai un ghid foarte bine pus la punct .. asa ca te sfatuiesc sa intri aici http://videotutorial.ro/cum-ne-alegem-camera-foto-digitala-potrivita-ghid-hardware/ baietii astia iti explica foarte bine cum sa alegi un aparat foto calitate/pret si ....Merci ca ai venit in Grupul meu Schimb de Comentarii......

    RăspundețiȘtergere
  7. Nikon-ul este un aparat bun, subscriu, dar parca uneori mai am nostalgia Zenitului care se afla in dotarea familiei prin anii '80

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, la vremea lor, aparate ca Zenith, Smena ... au fost aparate foarte bune, dar hai sa recunoastem ca vremea lor a trecut si e timpul sa ne orientam dupa tehnologia cu care baietii de la Bocris stiu atat de bine sa tina pasul.

      Ștergere
  8. La DSLR-uri nu mai e vorba de zoom digital sau optic, zoom-ul apare la obiectivele cu plaja focala, de exemplu 18-55 sau 17-50 sau 18-300 etc, in functie de obiectivul ales. Cu punctele de focalizare lucreaza aparatul, mai putin utilizatorul, mai ales daca e incepator, insa la fotografiatul ciupercilor, recomandarea mea e sa se treaca pe focus manual. Obiectivul de kit e 18-55 care nu e deloc unul stralucit, dar isi face treaba binisor. Trepiedul clasic e bun doar ca de multe ori e greu si destul de incomod la transport. Si in plus de asta, majoritatea trepiedelor ieftine nu permit coborarea la nivelul solului (asa cum imi place mie sa fotografiez o ciuperca), de aceea prefer saculetul cu orez.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu imi vand aparatul, poate e cineva interesat. E vorba de Nikon D7100 cumparat in oct2013 si intretinut ca la carte. Are 51 de puncte de focalizare dintre care 15 in cruce :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Si mie imi place calitatea Nikon, nu sunt fotograf dar imi place ca pozele cu familia sa fie de foarte mare calitate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu inca obisnuiesc sa imi printez fotografiile pe care le fac, in urma unui proces de selectie. Recomand utilizarea unei imprimante refurbished.

    RăspundețiȘtergere