Eucaliptul și ciupercile sale

Eucaliptus_sp.
Eucaliptus sp.
Eucaliptul (Eucalyptus sp.) este un gen de arbore și arbust ce păstrează frunza verde tot anul și își trage denumirea după forma ca de potir a fructului său cu semințe "ascunse". Este o plantă specifică Australiei și regiunii Indoneziene, dar care sa adaptat și regiunii noastre (litoralului Mării Negre). Este o plantă cu un ritm de creștere rapid; care în funcție de specie, poate varia în înălțime, de la câțiva metri (Eucalyptus vernicosa) până la 100m (Eucalyptus regnans) ...

Florile sale sunt specifice și ușor de recunoscut, deoarece nu prezintă petale; sunt un mănunchi de stamine prinse de un operculum. Scoarța sa este și ea specifică și se formează din starturi anuale ce contribuie la creșterea în diametru al copacului și este caracteristica pe baza căreia se recunosc diferitele specii de eucalipt.

Eucaliptul este folosit cu precădere în industria comestică, unde, din frunzele de eucalipt se extrage un ulei incolor, care apoi este folosit în parfumerie, datorită aromei sale unice ce dă senzație de curat și proaspăt. Totodată acest ulei este folosit și în produsele de igienă bucală (pastă de dinți, apă de gură ...) precum și în industria farmaceutică. Uleiului de eucalipt îi sunt atribuite și calități medicinale cum ar fi efectele: antibacteriene, anti-inflamatorii, analgezice, decongestionant în cazul bronșitelor, anti-termic, stimulator al sistemului imunitar ... Dar care la unii indivizi poate crea și reacții adverse cum ar fi: amețeală, diaree, vomă sau chiar dureri de stomac.

Un alt aspect interesant al Eucaliptului este capacitatea sa de a acumula aur. Da, am scris corect: Aur. Cercetătorii australieni au descoperit cum că rădăcinile eucaliptului în "goana" după apă, pot ajunge la peste 40m adâncime adâncime și odată cu apa ele rețin și metale ca aurul, pe care apoi le depozitează în fruze. Cantitatea per frunză este foarte mică (0.000005% din masa unei frunze ...), dar acesta poate fi un indicator de prezență al aurului în sol; ca atare mineritul modern începe a se orienta după astfel de indicii în locul metodei clasice de a găsi direct pepita ...

Vorba din bătrâni spune că sub Eucalipți nu va crește nimic, deoarece Eucaliptul omoară orice formă de viață. Această vorbă însă nu este totalmente adevărată. Tot cercetătorii australieni au arătat cum că într-adevăr, acest copac are o "poftă" foarte mare pentru apă și pentru asta rădăcinile sale se întind mult sub pământ, dar dacă solul este tratat și udat corespunzător, sub ea poate crește absolut orice altă plantă sau formă de viață. Includ aici și ciupercile, deoarece sunt tema pe care o abordez prin paginile mele și astfel enumăr câteva dintre ciupercile care se asociază cu speciile de Eucalipt:


Laetiporus sulphureus
Puiul lui Gilbertson (Laetiporus gilbertsonii by Marjan Kustera), până nu demult cunoscută sub numele generic de Laetiporus sulphureus și considerată o ciupercă comestibilă, astăzi este o ciupercă asociată exclusiv cucutei cu fructificare exclusiv pe timpul primăverii. Unii autori considerând chiar precum că speciile de Laetiporus care cresc pe conifere, salcâm sau specii de eucaliptus nu ar trebui consumate; și cum acestea provoacă reacții alergice unelor persoane.
Violetele (Lepista nuda), este o ciupercă saprofită, comestibilă, de aclitate bună întâlnită în special în zilele răcoroase pe la finele toamnei. Ușor de recunoscut chiar și începătorilor, datorită coloritului specific. Oferă nu doar plăcerea culesului ci și un gust caracteristic, pe care l-aș descrie în felul următor: Ori îți place, de înnebunești după ele, ori îți displac totalmente. Nu există cale de mijloc.
Lentinula edode
Shiitake (Lentinula edodes), specie de ciuperci saprofită și una dintre ciupercile regilor. Comestibilă și cu nenumărate calități medicinale, este cunoscută încă din antichitate și folosită mai ales în orient. Face parte dintre ciupercile cultivabile fără mari eforturi, iar dacă în 1974 Japonia deținea locul întâi cu 94% din producția mondială, astăzi ea este depășită de către China, care are peste 85% la ora actuală. Detalii mai multe vă pot oferii colegii de la Ciuperci Shiitake.

Păstrăvul de fag (Pleurotus ostreatus) este o altă specie de ciupercă saprofită, cel mai des întâlnită în culturi controlate. Există numeroase subspecii și hibrizi ale ei, omul căutând să îi modifice astfel ADN-ul încât să obțină culturi cât mai mari și specii cât mai rezistente. Este considerată delicatesă, gustul său amintind de cel al păstrăvului și în același timp este un reciclator desăvârșit al reziduurilor petroliere.
Barba caprei (Ramaria flavo-brunnescen), este o specie de ciupercă coraloidă considerată toxică (provoacă ergotism, și se bănuiște că de vină ar fi bioacumularea de seleniu în această ciupercă), ea crează legături micorhize (de parteneriat) cu diferiți copaci, dar preferențial cu eucaliptul. Este o ciupercă întâlnită în Brazilia, America de nord, Australia și China, din primăvară până la finele toamnei.
(Polyporus tenuiculus), este o ciupercă saprofită, comestibilă, cu pori, descoperită relativ recentca fiind pretabilă culturivării (dar câștigă teren pe zi ce trece). Actualmente se cunosc 2 modalități pentru a cultiva acestă ciupercă: pe rumeguș și pe trunchiuri de copac. Sinonimele sale sunt nenumărate, fapt ce demonstrează și răspândirea sa largă teritorială. La maturitate ciuperca devine destul de fibroasă ...
Gheba de miere Australiană (Armillaria luteobubalina), este fratele geamăn al Ghebei de miere întâlnite pe la noi, dar asociat în speță Eucaliptului.La fel de distrugător ca și surata din emisfera nordică, este o specie atât saprofită cât și parazăită de provoacă în final distrugerea completă a masei lemnoase. Răspândire ei este și ea identică: prin spori și micelial, lupta impotriva ei este la fel de "ineficientă" ... Spre deosebire de surata sa, este considerată a fi toxică.
Pâlnioara înfrățită (Laccaria fraterna) este o specie micorhiză cu speciile de Eucalipt, originară din Australia, ea a fost introdusă involuntar și în alte părți ale lumii; odată cu speciile de Eucalipt; folosite în scop decorativ. Este o ciupercă relativ mică, roșiatică, necomestibilă, care fructifică în perioada toamnă-iarnă. Ca și curiozităti: acizii organici produși de această ciupercă dizolvă fosfații din sedimente pietroase; este una dintre puținele ciuperci cu spori dubli (bi-sporală).
Trufa de carne (Hydnangium carneum) este o specie necomestibilă micorhiză asociată eucaliptului, originară din Australia, dar odată cu răspândirea Eucaliptului în lume, practic s-a răspândit și această ciupercă parteneră. Ciuperca se înrudește cu speciile Laccaria și nu cu trufele. Sporii săi sunt identici cu cei a speciei Laccaria fraterna, asociată și ea Eucaliptului.
Lăptuca eucaliptului (Lactarius eucalypti) este o specie necomestibilă micorhiză asociată eucaliptului, foarte răspândită în Australia și Noua Zeelandă. Este o ciupercă de dimensiunii medii, 4-5cm diametru pălăriei, de culoare roz-roșiatică, ce secretă un latex albicios dacă este rănită/tăiată. Fructifică în sezon de vară-toamnă în emisfera sudică (ianuarie-mai).
Mucegaiul eucaliptului (Phytophthora cinnamomi) este un mucegai distrugător de plante, care provoacă pierderi masive la scară mondială și pune în pericol ecosisteme. Deși clasificată ca și ciupercă, ea este mai degrabă o plantă, deoarece pereții celulelor sale nu sunt din chitină, ci din celuloză. Din cauza aceasta este cel mai bun exemplu al evoluției convergente. Ciuperca trăiește în sol și se răspândește în principal cu ajutorul apei, motiv pentru care combaterea ei este foarte dificilă.

Niciun comentariu :

Vă rog fără comentarii anonime pentru că nu vor fi publicate!
Demonstrați ca dețineți coloană vertebrală!

Trimiteți un comentariu