Trufa albă de deșert (Tirmania nivea)

Trufa_albă_de_deșert_Tirmania_nivea
Tirmania nivea
Trufa albă de deșert (Tirmania nivea), o putem numi chiar Mana cerească? Să analizăm puțin detaliile, ca apoi fiecare să își tragă propria concluzie. Cu toții cunoaștem povestea lui Moise și cum acesta și-a condus afară poporul din Egipt; îndreptându-se către muntele Sinai, unde Moise urma să primească tablele celor Zece Porunci. Dar acest peregrinaj, nu a fost unul ușor; a fost supus unori încercări prin care poporul israelit trebuia să își dovedească credința ...

N-o să intru în detalii privind toate încercările prin care au trecut israeliții, însă voi insista asupra faptului că hrana lor era terminată și ei mai aveau drum lung de parcurs. Moise se ruga zilnic Domnului ca să-i trimită hrana zilnică, pentru ca în fiecare dimineață ei să primească Mană cerească. Acest "aliment" a fost descris ca "o substanță fină și pufoasă", "albă, cu un gust de turtă cu miere" (Iesire 16, 31). După Iosua (5, 12), triburile israelite s-au hrănit cu mană până la primul lor Paști în Canaan. Profetul Moise nu a mai surprins primirea "darului ceresc" decât până în perioada sosirii la hotarele "Țării Făgăduinței".

Acum încă o mică paranteză după care vom începe potrivirea piseselor de puzzle. Ce este deșertul? Nicăieri nu este menționat, cum că Moise și-ar fi condus poporul prin deșert exclusiv nisipos, pietros sau stâncos. Motiv pentru care înclin să cred că da, într-adevăr a fost vorba de deșert, dar a fost unul arid sau cel puțin cu zone aride, unde deși puțină, dar există vegetație.

Helianthemum
Helianthemum sp.
Trufele de deșert sunt niște ciuperci endemice în zonele aride și semi-aride din regiunea mediteraneană, Africa de Nord și Orientul Mijlociu; ciuperci aflate în legătură ectomicorhiză cu specii de Helianthemum. Trufa albă de deșert (Tirmania nivea), subiectul nostru de azi, se poate întâlni din Maroc până în Iraq în perioada ianuarie-aprilie. Iar dacă în găsirea trufelor "europene" ne bazăm pe abilitatea; simțul animalelor. Pentru a găsi trufe de deșert avem nevoie doar de ochi ageri, deoarece trebuie să identificăm doar planta (floarea), după care verificăm ridicăturile de pământ din zona acesteia. Edificator în acest sens este filmul de scurt metraj de mai jos:


Acum dacă comparăm cea ce cunoaștem: Moise oferă mană cerească în fiecare dimineață israeliților; surplusul acesteia era atacat rapid de viermi; era albă, moale și dulceagă; israeliții o culegeau de printre pietre; israeliții sau putut hrăni cu această mană până la primul lor Paști. Și comparând aceste date cu cele ale ciupercii Tirmania nivea, îmi este imposibil a nu mă gândii la posibilitatea ca această ciupercă să fie de fapt mana cerească folosită de către Moise. Fără a încerca să distrug crezul în miracolele Domnului, nu pot însă trece cu vederea ca miracolul "lui Moise" să se bazeze pur și simplu la o bună observație și cunoștiințe temeinice ale naturii. Dovada în acest sens este însăși faptul că Moise a fost crescut și învățat la curtea regală a faraonului egiptean ...

Există însă și alte crezuri populare legate de acestă ciupercă. Unul dintre acestea este că acestă ciupercă apare în perioade de furtună, mai exact când tună și fulgeră, iar tunetul este cel care "sperie" ciuperca, determinând-o  să "explodeze" (apară) ca și "popcornul". Însă explicația științifică o asociază totuși fulgerului, ca și descărcare electrică. Nu trebuie înțeleasă că ciuperca apare acolo unde bate fulgerul ci mai degrabă prin faptul ca fulgerul fiind o descărcare electrică care generează totodată temperaturi ridicate, ea va elibera azot, azot care la rândul său este legat de apa (ploaia) care cade, ajungând la sol, ea este rapid preluată de plante și ciuperci. Acest azot dispare foarte rapid din sol... dar acest fenomen este explicat mai pe larg în filmul de mai jos:


Un alt aspect de menționat este privitor la calitatea și prețul acestor ciuperci. Fiind net inferioare trufelor din grupa Tuber, atât de apreciate și pe la noi, implicit prețul lor este mai scăzut, rareori depășind 40$/kg. Dar fiind foarte similare ca și aspect cu mult apreciatele Tuber magnatum (trufele albe), de multe ori comercianții încearcă să-și vândă lotul de Tirmania sub denumirea de Tuber magnatum. Dacă doriți să cumpărați astfel de trufe, prima dată convigeți-vă că n-o să fiți "înșelați".

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Tirmania nivea:
Aparatul fructifer: de formă rotundă sau iregulată, poate ajunge până la 10 cm diametru, cu suprafață mai mult sau mai puțin netedă, de culoare albă în momentul în care este scoasă din pământ, dar care se oxidează rapid în gălbui.
Gleba: este albă sau cu ușoare irizații rozalii, moale și foarte cărnoasă. Cu gust dulceag și plăcut și miros plăcut dar fără a fi specific.
Distribuția: specie micorhiză cu specii de Helianthemum, crește sub nisip, unde poate fi obresvat prin ridicăturile de pământ în jurul plantei. Perioada de fructificare este ianuarie-aprilie.
Comestibilitatea: Comestibilă.

8 comentarii :

  1. Un blog super fain!
    Imi place!
    Felicitari pentru el!
    Va astept si pe blogul meu:
    http://www.totusi-iubirea.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru apreciere, linkul de intoarcere va este disponibil in semnatura dvs ...

      Ștergere
  2. Făcân referire şi la articolul care urmează, oare putem presupune că strămoşii noştri avea cunoştinţe ceva mai vaste, cel puţin în câteva domenii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Facând am vrut să scriu :(

      Ștergere
    2. nefacand referire la absolut nimic, am convingera (nu si dovada), ca stramosii nostrii avau cunostiinte mult, mult, foarte foarte mult mai avansate in cateva domenii ...

      de unde cunostiintele avansate despre efectele medicinale a unor plante, ciuperci? ... cu cunoasterea exacta a organului vizat ... cand noi nici in ziua de azi nu le putem dovedi cu certitudine ...

      uneori tind sa cred ca povestile despre OZN-uri nici nu sunt atat de imaginare. (nu in sensul ca suntem vizitati (cine stie), ci mai degraba, ca odinioara posedam cunostiinte mult mai avansate, care s-au pierdut)

      Ștergere
    3. Total adevarat! Total deacord, medic fiind. Un exemplu ar fi neurostiintele si psihiatria care utilizeaza substante a caror mecanism de actiune e muult prea larg si nespecific, nu mai vorbesc de cauza care cunoaste cel mult aria implicata si nimic mai mult. Te ia cu fiori daca te gandesti si ce mai faci rau pe alte cai fiziopatologice actionand asa extins si mai mult empiric.
      Iar despre civilizatiile trecute... exista si dovezi, "neinteresante" din pacate pentru specialisti, ingropate si mai mult, ca trufele de valoroase pentru open minded indraznesc:)...

      Ștergere
  3. Ciudat clip din deșertul Negev, la noi nu se supun trufele tratării termice (să nu zic gătit) în nici un fel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va pot contrazice, in schimb pot sa adaug cum ca: gusturile nu se discuta :)

      Ștergere