Devoratorul de cuci (Hypomyces hyalinus)

Hypomyces hyalinus
Hypomyces hyalinus
Vă povestisem despre Homarul pădurii și cu acea ocazie vă spuneam de speciile Hypomyces ce parazitează și alte specii de ciuperci. Prezentând Cucul (Amanita rubescens), nu se poate să trec peste ciuperca a cărei existență depinde în totalitate de prezența acestui burete și anume Mucegaiul cucului (Hypomyces hyalinus), care este ciuperca ce are puterea de a "devia"  dezvoltarea Cucului și a o modela în forme bizare, imposibile de recunoscut...

Descris de multe ori ca fiind o ciupercă extraterestră, acest "mucegai" albicios, atacă speciile de Amanita. În speță Amanita rubescens și Amanita muscaria, forțându-le să crească distorsionat, putând lua orice forma ce aduce mai mult sau mai puțin a ciupercă. Formele cele mai des întâlnite sunt cele în care forțează buretele să crească ca o "măciucă", adică să se întindă în sus, dar fără a mai dezvolta pălăria.

La ora actuală sunt cunoscute aproximativ 50 de specii de hypomyces, dar din care doar 6 sunt atât de "des" întâlnite încât să merite a fi menționate. Tom Volk spune într-unul  din articolele sale, cum că speciile de Hypomyces în sine ar fi comestibile, dar gazda rareori putând fi identificată corect, comestibilitatea cade sub semnul întrebării. În cazul de față, acest mucegai putând fi întâlnit pe două specii de Amanita, una comestibilă și una nu, aș rămâne pe lîngă idea că decât să experimentăm mai bine să o evităm.

Ca și specii de ciuperci, speciile de Hypomyces, sunt printre cele mai "necunoscute", fapt admis chiar și de către Depatamenul de Agricultură a Statelor Unite ale Americii (USDA) care recunoaște deschis că mai multe de jumătate din ciclul de viață a unei astfel de ciuperci este total necunoscut. Ceea ce se vede pe ciupercile Amanita, este doar forma  sexuată a ciupercii, forma asexuată fiind o necunoscută totală. Conluzionând cu citatul: "...This can only mean that the aliens are a doomed race from outer space; they cannot breed except by parasitizing the earthly fruiting bodies of Amanita ..." Adică, această specie este condamnată pentru a se reproduce doar în prezența ciupercii Amanita.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Hypomyces hyalinus:
Aparatul fructifer: este format dintr-o crustă cu negi/coșuri mărunte, catifelate, de culoare albă sau roz-gălbui, crustă ce acoperă foarte rapid ciuperca gazdă și o contorsioneză; și care va produce foarte rapid perithecium-uri de culoare roșii sau de chilimbar. În multe cazuri, cucul (Amanita rubescens) pierzând caracterul de oxidare în roșu; specifică speciei; ceea ce face și mai dificilă identificarea.
Distribuția: specia parazită pe specii de Amanita (rubescens, flavorubescens, frostiana, bispongera și muscaria), crește solitar sau în grupuri mici pe speciile gazdă, cu răspândire mare în toate zonele unde cresc speciile gazdă. O întâlnim vara și toamna.
Comestibilitatea: necomestibilă.

4 comentarii :