Pleurotus ostreatus |
Cei ce folosesc instrumente de genul webmaster, bine știu cum că Google are bunul obicei (să-l țină Domnu') de a păstra (cel puțin pentru o perioadă mai mică sau mai mare) cuvintele cheie după care câte un vizitator este ghidat către paginile noastre. Astfel am dat peste întrebarea: Cum omorâm păstrăvul de fag (Pleurotus ostreatus)?...
La prima vedere întrebarea pare la locul lui; dar vouă cum vi se pare? Omul este tentat să se ghideze după principiul că dacă ceva nu este așa cum o știe el, atunci să îi caute singur o etichetă care să-i de-a un răspuns plauzibil și să poată merge mai departe. Omului nu-i plac necunoscutele, surprizele (nu mă refer la faptul să primești inelul de logodnă într-un pahar cu șampanie ca și o surpriză). Cei ce nu cunosc ciupercile au tendința să îi restrângă aspectul la forma clasică: pălărie, lamele, picior și care crește pe pământ.
Și atunci vine întrebarea: dar o ciupercă ce crește pe copac ce este? Și vine răspunsul implicit: este un parazit. Dacă privim toată povestea în acest fel, atunci întrebarea are un sens foarte plauzibil. Dar cum este realitatea?
Păstrăvul de fag este o ciupercă saprofită, ceea ce în limbajul comun înseamnă că se hrănește cu material lemnos aflat în descompunere. O putem extinde chiar mai mult, spunând că nu atacă un copac sănătos. Pe de altă parte știm foarte bine că este o delicatesă, există zeci de specii și subspecii ale ei, dezvoltate special de către om pentru a-i mării rezistența ... și a deveni cât mai pretabilă culturilor. Are puterea de a recicla reziduri petroliere, poate fi folosit ca material antifonic și nu în ultimul rând prezintă calități curative.
Și atunci aș răspunde tot printr-o întrebare: Dar care este problema? De ce să omori o ciupercă atât de râvnită, care te ajută în reciclarea materiei care oricum este deja pe traseul de descompunere? Singurul răspuns pe care îl găsesc este că acestă dorință se naște din NEȘTIINȚĂ. Dacă cel ce dorește să extermine această ciupercă crede că materialul lui lemnos este încă sănătos și această ciupercă o distruge, greșește mult și ar face bine să se bucure de fructele ciupercii atâta timp cât aceasta îi rodește ...
Întrebare: Cum se omoră păstrăvul de fag?
Răspuns: Se înneacă într-un vin de calitate!
Răspuns: Se înneacă într-un vin de calitate!
Greşeşti amarnic! Se îneacă în mujdei! Vinul se foloseşte după, cu folos! :)
RăspundețiȘtergereChiar atât de tare mi se simte lipsa pregătirii în cele ale bucătăriei? :)
ȘtergereScuze,fiecare are gustul sãu.Eu de nu,stric"gustul la pãstrãvul de fag cu mujdei.Un sos cu smântânã sau.....
ȘtergereO fi crezut omul, ca ciuperca-i "omoara" fagii si voia sa se razbune :)
RăspundețiȘtergerete miri de cate poate omul ... cine stie ce-o fi crezut si in cazul asta ...
ȘtergereOare de ce anumite ciuperci au in componenta numelui comun „pastrav”? (de fag, de nuc, scailor etc)
RăspundețiȘtergereLucrez la lucrarea de licenta si ma intereseaza acest aspect...
Orice raspuns este binevenit, multumesc! :)
in cazul ciupercii Pleurotus ostreatus, gustul acestuia aduce cu gustul pastravului, de aici i se trage denumirea populara.
ȘtergereCred ca datorita coloritului oarecum asemanator dar, mai ales gustului deosebit, care o face sa fie considerata de unii localnici ciuperca cea mai buna dar si cea mai grea de gasit, la fel precum pastravul este considerat pestele cel mai bun, din apele de munte, dar si cel mai greu de gasit si de prins.
Ștergereposibil sa fie si acesta un motiv
ȘtergereDupã mine este una dintre cele mai gustoase ciuperci.
RăspundețiȘtergereeste una dintre cele gustoase intr-adevar.
ȘtergereCum se culege cu mâna , cu cuțitul? Sau cu un lemn?
RăspundețiȘtergere