Competiția Națională a Ciupercarilor Amatori

ciuperci
Mushrooms 1
Pe zi ce trece cunosc tot mai multe persoane interesate de acest domeniu de nișă, despre care până acum găsisem doar câteva pagini de internet abandonate. Lucru care mă bucură enorm. Există și forumuri despre ciuperci, dar culmea este că sunt dedicate cultivatorilor de ciuperci și nu culegătorilor din flora spontană. Dar indiferent dacă e vorba de vreun forum sau pagină de internet, toate astea presupun confortul unei locuințe și interacțiunea de la depărtare cu cei implicați...

Doresc să ating acest subiect din motivul cum că (cel puțin eu) nu am auzit încă de vreun eveniment asemănător organizat la noi în țară. Nici la nivel național nici măcar la nivel județean sau chiar mai mic. Despre ce este vorba? Competiția Națională a Ciupercarilor Amatori organizată de vecinii noștri unguri (dar nu sunt singurii care organizează asemenea manifestări).

ciuperci
Mushrooms 2
De ce atrag atenția asupra acestei manifestări? Datorită condițiilor particulare înscrierii în competiție. Nu este vorba de taxe, nici măcar de durata manifestației ... este vorba că se adresează exclusiv începătorilor. Pentru a te înscrie trebuie să nu ai nici cea mai mică pregătire în ceea ce înseamnă știința despre ciuperci. Și asta mi se pare un lucru extraordinar, deoarece (nu scrie nicăieri dar cred că) este organizat tocmai în idea popularizării ciupercilor și de a demonta mitul conform căreia ciupercile din flora spontană sunt dăunătoare și ne vor răul.

Regulamentul este lung și descrie amănunțit tot concursul; când ești depunctat și când nu, unde, când și cum va fi organizat acest concurs; nu insist asupra acestui aspect, însă aș insista un pic pe lista ciupercilor participante în acest concurs din simplu motiv cum că concurenți vor știi încă dinaintea concursului care vor fi speciile de ciuperci prezentate, se pot pregăti și chiar asta este ideea, de a cunoaște cât mai bine cele mai comune specii de ciuperci care se întâlnesc în flora spontană.

ciuperci
Mushrooms 3
Astfel este pusă la dispoziția oricărui doritor  o listă cu 80 de specii de ciuperci, dintre care 66 vor fi pe talonul de concurs și vor trebui identificate cât mai corect. Singura specie care va fi penalizată totalmente dacă nu este recunoscută corect este buretele viperei, în rest esti punctat chiar dacă recunoști doar familia din care face parte ciuperca dar nu știi specia corectă.

Este o manifestație la care puteți participa chiar și voi, va avea loc în 22 martie la Biblioteca Pannonia din Balatonalmádi, Ungaria. Înscrierile se pot face până in data de 10 martie ... cei interesați pot găsi informații mai multe pe pagina organizatorilor menționată mai sus.

Acum revenind la oile noastre, mi-ar place să văd astfel de manifestări și pe la noi, chiar dacă nu ar avea regularitate anuală, dar măcar să știm că ele există și sunt organizate din când în când. Mi-ar plăcea să pot participa la concursuri asemănătoare unde în final nu premiul contează ci cunoașterea persoanelor asemeni nouă, cu același interes față de ciuperci, unde schimbul de experiență face mai mult ca premiul în sine. Voi ce credeți?

6 comentarii :

  1. Păi te sfătuiesc călduros să participi şi să vii cu un premiu de acolo!
    Ai da lovitura pentru blog, material destul pentru viitoare articole plus o mulţime de contacte! Ce spui?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este in Ungaria lângă Balaton,ceea ce este un pic departe pentru mine, stau prost și cu concediul, banii ... motive aș găsi și o sută, aș prefera meleagurile noastre mai apropiate.

      Ștergere
    2. se spune doar că pe lingă diplomă vor fi și niște coșuri pline cu premii valoroase (fiecare înțelege prin asta ce dorește :) ).

      apropo de contacte, informația o am de la unul din organizatori, așa că nu poți spune că stau departe de sursă.

      Ștergere
    3. Poate dau un coş cu trufe! :)

      Ștergere
    4. cine știe? dar cine poate merita sa incerce...

      Ștergere