Violete false (Lepista personata)

Lepista personata
O altă ciupercă de-a noastră de toamnă este Violeta falsă (Lepista personata), despre care putem spune că atunci când ieșim la cules, este simplu; deoarece ori găsim ori nu găsim ciuperca, ea nu se complică cu jumătăți de măsură. Dacă o găsim în totdeauna va fi în cantități mari ...

Și fiindcă lui Radu îi plac poveștile, iar cei din Regatul unit nu duc lipsă de pitici și alte cele; cum acestă ciupercă crește în cercuri mari, în regatul unit ele se numesc Cercuri ale zânelor. Deci, pe lângă regina Marii Britanii, persistă încă crezul cum că pe aceste cercuri coborau zânele să danseze după câte o furtună. Iar cei ce îndrăznesc să intre în aceste cercuri vor cădea în somn adânc vreme de 100 de ani, iar cei mai puțin norocoși vor dispărea pentru totdeauna. Să nu-mi spune-ți că nu v-am prevenit; și acum să revenim la cele ale noastre.

Cu toate că din 1969 ea este inclusă în familia Clitocybelor și poartă numele de  Clitocybe saeva. Ea se bucură de popularitate mare totuși sub vechea denumire de Lepista personata. Dacă latinul saevus înseamnă: ceva de temut, îngrozitor, furios; participiul personatus înseamnă: fals, pretins. Vă dați seama de ce are popularitate mai mare vechea denumire, nu-i așa? Descrie mult mai bine ciuperca de la prima vedere.

Deși în mod general comestibilă, asemănător Violetelor, are o aromă specifică puternică ce poate cauza reacții alergice la persoane sensibile dacă este consumată în starea crudă a ciupercii. Printre alte caracteristici aș aminti caracterul poros al ciupercii, motiv pentru care se recomandă culegerea lor în zile uscate; dar în același timp ciuperca nu se păstrează foarte bine și de multe ori este infestată cu larve de insecte. Puse toate cap la cap, trebuie să va găsiți propriul moment optim pentru a culege această ciupercă odată ce v-ati identificat zona ei de creștere și după cules să o prelucrați imediat.

Omleta cu ciuperci
Omleta cu ciuperci
Violetele false pot fi consumate cu sos de smântână, sote în unt, 
de asemenea pot fi preparate ca și burta sau ca umplutură la omletă. Iar azi aș rămâne la ceva simplu si rapid cum este ompleta cu ciuperci. Ingrediente: 4 ouă, 4 Violete false, 4 linguri de smântână, 1 lingură de unt, 2 linguri de ulei vegetal, 2 linguri de cașcaval ras, sare și piper.
4 ouă,
4 ciuperci champignon,
4 linguri lapte,
1 lingură unt sau 2 linguri ulei vegetal,
sare,
piper negru proaspăt măcinat,
2 linguri cașcaval ras.
Read more at http://www.petitchef.ro/retete/antreuri/omleta-cu-ciuperci-fid-1512201#3TFpZWljQkt3VliW.99
4 ouă,
4 ciuperci champignon,
4 linguri lapte,
1 lingură unt sau 2 linguri ulei vegetal,
sare,
piper negru proaspăt măcinat,
2 linguri cașcaval ras.
Read more at http://www.petitchef.ro/retete/antreuri/omleta-cu-ciuperci-fid-1512201#3TFpZWljQkt3VliW.99
Mod de preparare: se curăță ciupercile și se taie taie semi-felii nu foarte mari ... (citește mai mult)

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Lepista personata:
Pălăria: atinge până ăn 15-20cm, de la gălben-pai la maroniu deschis, cu suprafața netedă, inițial bombată, devine rapid aplatizată ar spre bătrânețe chiar se întoarce în sus formând o cupă, de unde i se trage și numele de "lepista".
Lamele: se aliniază către picior dar urcă ușor la întîlnirea cu aceasta, sunt dese, aproape albe inițial, trec într-o nuanță rozalie cu vârsta. Spori de culoare roz.
Piciorul: de 15-25cm înălțime, 4-6cm lățime, de culoare mov sau mov spălăcit, fibros, ferm în tinerețe, poros odată cu maturitatea, ușor bulbos către bază.
Carnea: consistentă, maroniu deschis, cu miros si gust specific, parfumat, plăcut. 
Distribuția: specie saprotrofă întîlnită în special în zone cu iarbă, pe pășuni, foarte rar în păduri, formând cercuri mari cu mult exemplare care uneori se ating și chiar se suprapun. Crește din septembrie până la finele lui Noiembrie, și chiar iarna în iernile blânde fără zăpadă.
Comestibilitatea: comestibilă, de caliatte foaret bună.

16 comentarii :

  1. Foarte frumos. Cunosc povestea cu zânele, există şi pe la noi căteva asemănătoare, că nu degeaba primele legiuni care au debarcat în Brittania au fost dacice! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interesant, asta nu o nu stiam eu :)

      Ștergere
    2. Vorbeam de legiunile romane! După câştigarea războiului cu Dacia! Dacă tot mă nominalizezi, pune te rog şi un link! :)

      Ștergere
    3. Am corectat greseala.
      In ceea ce priveste legiunile romane stiam ca au vizitat britania, sunt si celebrele benzi desenate urmate de filmele cu Asterix si Obelix cu aceasta tematica.... dar nu stiam ca legiunile romane care au debarcat acolo erau cu legionari daci.
      Deci pana la urma dacii au fost pusi pe fuga de Asterix si obelix sau romanii? :)

      Ștergere
    4. Legiunile formate din daci au rămas acolo. O mică dovadă vine şi din partea legendelor cu dragoni, după steagul de luptă al legiunilor dace! :)

      Ștergere
    5. :) imi devine si mai neclar :) deci englezii de azi sunt urmasi a dacilor?

      Ștergere
  2. Mama, bai Radule, da ce importanta si aere false iti mai dai... asta oare de la ciuperci, ai consultat acest blog minunat abia dupa ce ai consumat ce nu trebe? Sa fim seriosi si sa pastram comentariile si parerile pentru facebook sau poate pentru mirc, in caz ca nu ai idee de unde au pornit intrigile, dar si intrigantii astia de doi lei.
    Iar acum pentru Ciupercomania vin cu intrebarea: ce anume facem cand intalnim alte ciuperci decat cele descrise aici, sau unde pot cauta mai multe informatii despre ciupercile gasite in jurul casei si nu numai?
    Totodata de ce nu se vorbeste de psilocybe aici pentru ca avem si din'astea garla?
    A nu fi cu suparare daca tonul deranjeaza pe cineva, dar as prefera ca acest blog sa ramana dedicat ciupercilor, multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Adrian,

      Cred ca ai inceput cu stangul, deoarece nu suntem aici sa discutam comentariile altora, acestea le voi modera eu, cum cred de cuviinta.

      Revenind la ciuperci, ce facem atunci cand gasim alte ciuperci decat cele descrise aici? Pai documentatie scrisa si ilustrata, exista foarte multa, doar sa ai rabdarea sa o cauti si s-o citesti. Acest blog nu are cum sa acopere toate speciile de ciuperci in conditiile in care exista peste 100.000 de specii si zilnic se descopera specii noi.

      Ce ma face pe mine diferit fata de altii? Faptul ca incerc sa va prezint pe langa ciupercile comune si specii mai rar intilnite, a caror descriere o veti gasi mai greu in alte publicatii in limba romana.

      Dar totusi raspunsul la intrebarea ta este ca atunci cand gasiti alte ciuperci decat cele pe care le cunoasteti, lasati-le la locul lor si culegeti doar ceea ce cunoasteti.

      De ce nu se vorbeste de Psilocybe? Pentru ca nu acesta e rostul acestui blog, daca doresti sa "te afumi" dute pe forumurile dedicate (sunt mult mai multe decat crezi). Aici doresc doar sa prezint ciuperci si teme legate de acestea doar pana la limita "halucinogenelor".

      Am tratat si subiecte legate de ciupercile halucinogene, dar incep sa regret tot mai mult acest lucru. Asa ca ma voi limita pe viitor pe cat posibil doar la "celelalte" ciuperci, care n-o sa fie in contradictie nici cu solicitarea ta de a ramane dedicat ciupercilor.

      Iti multumesc pentru intelegere.

      Ștergere
  3. In primavara 2015 in livada mea au aparut niste cercuri misterioase dupa ce in toamna anterioara am facut gard de imprejmuire iar apoi in octombrie-noiembrie 20014 precum si in aceasta toamna au aparut aceste ciuperci, tocmai pe perimetrul cercurilor de primavara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in livada, primavara (eu cel putin) culeg Calocybe gambosa,ele seamana oarecum cu acestea dar doar la prima vedere, deoarece le lipseste cu desavarsira piciorul violet... posibil sa intilnesti si tu aceasta combinatie, primavara Calocybe, toamna Lepista...

      Ștergere
  4. Eu credeam ca sunt otravitoare,am gasit la noi pe pasune,nu am indraznit sa culeg si macar erau tare faine,piciorusul imi parea tare ciudat,nu mai vazusem culoarea asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am gasit astazi, sunt superbe, doar ca nu o sa apuc sa le gust, pt ca insista barbatul ca ce nu stim, nu mancam, dar, daca aici sunt mentionate, atunci de ce sa nu fie un inceput in toate ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la randu-mi recomand ca ceea ce nu cunoastem sa nu consumam. Consumati doar ceea ce sunteti 100% sigur ca ati identificat bine.

      Ștergere
  6. Astazi am mancat prima oara astfel de ciuperci(bureti)
    Daca nu mai scriu nimic in urmatoarele zile, inseamna ca am mierlit o...

    RăspundețiȘtergere
  7. Am găsit aceste ciuperci pe o pășune din apropierea grădinii mele . Le-am identificat cu o aplicatie specială . Sunt cărnoase și foarte gustoase . Le-am gătit cu smântână , am pus la congelator și pun și la murat . Am adunat peste 5 kg .

    RăspundețiȘtergere