Decorațiuni pentru crăciun

Om de zapada din mucegai
Fungal snow man
Fiindcă ne apropiem de Crăciun, v-aș introduce în această atmosferă prin intermediul ciupercilor. Lumea ciupercilor este o lume multicoloră, dar noi cunoaștem în general doar ciupercile superioare Însă bine știm că majoritatea ciupercilor nu sunt ciuperci superioare, ci sunt organisme de multe ori microscopice; însă diversitatea de culoare nu lipsește nici dintre ele. Astfel cercetătorii britanici ...
(glumesc bine-nțeles, am auzit de prea multe ori despre ei ca să mai pară serioși) însă de data aceasta nu ei ci colegii lor americani de la Institutul J. Craig Venter din San Diego, California s-au pus pe joacă și combinând diferite mucegaiuri, au realizat adevărate opere de artă.

Omul de zapadă este făurit din: Pălăria, ochii, gura și nasturii sunt din: Aspergillus niger; mâinile din: Aspergillus nidulans; Nasul: Aspergillus terreus with Penicillium marneffei; Corpul din: Neosartorya fischeri.

Brad de craciun din mucegai
Fungal christmas tree
Bradul de crăciun se compune din: stelușa este Talaromyces stipitatus; Bradul din: Aspergillus nidulans; Ornamentele: Penicillium marneffei; Trunchiul din: Aspergillus terreus.

Fleeting message
Pălăria și uralele lui Moș Crăciun sunt tot opera cercetătoarei Stephanie Mounaud, compus astfel: mesajul este
Aspergilius flavus, cozorocul și ciucurul sunt din Neosartorya fischeri.

La urma urmei putem să ne jucăm și noi cu ciuperci asemănătoare dacă ținem cont de anumite aspecte cum sunt. Ciupercile au nevoie de perioade diferite de dezvoltare, precum și de condiții de căldură, umiditate... diferite. Pe de altă parte nu ne putem bucura foarte mult de realizare intrucât unele ciuperci au ciclu de viață foarte scurt, se descompun repede (în câteva ore) și dacă scăpăm momentul ideal pentru a face poza, am ratat opera întreagă. Pe de altă parte, că ne place sau nu să ne jucăm cu mucegaiuri, eu nu o recomand nimănui pentru că unele dintre ele sunt infecțioase. Da, sunt periculoase omului.

În condiții de laborator, într-un mediu controlat, când cercetătorul știe ce face; da, ne permitem să ne jucăm; însă în condiții casnice, nu doar pe noi ne punem în pericol ci și pe cei dragi nouă. Ca să subliniez despre ce vorbesc, atrag atenția asupra speciilor din familia Aspergillus, care în cazul în care este "consumată", poate cauza boli ale plămânului, care pot duce la alte complicații. Nici speciile de Penicillium nu sunt de dorit, deoarece nu vorbim aici de specia Penicillium roqueforti cunoscută din brănzeturile atât de renumite (gorgonzola, roquefort ...) ci de surate mult mai agresive.
Pâine cu mucegai

Am incercat și eu să-mi creez propria operă de artă, și să-l copiez pe marele maestru da Vinci; dar opera mea a ieșit doar așa, deoarece până când se se formeze substratul și să se arate Mona Lisa în toată splendoarea sa, nevastă-mea ia făcut vânt către ghena de gunoi.

Ce ziceți, am fost destul de aproape de originalul lui Leonardo da Vinci?

Niciun comentariu :

Vă rog fără comentarii anonime pentru că nu vor fi publicate!
Demonstrați ca dețineți coloană vertebrală!

Trimiteți un comentariu