Urechea lui Iuda (Auricularia auricula-judae)

Urechea lui Iuda
Auricularia auricula-judae
Urechea lui Iuda; nici că se putea un nume mai pe măsura acestei ciuperci deoarece seamănă perfect cu o ureche, crește cu precădere pe copaci de soc și se presupune (ca să nu zic că se știe) că Iuda s-ar fi spânzurat de un soc după ce l-a trădat pe Isus. Iar această ciupercă nu ar fi altceva decât reîncarnarea spiritului său pentru a ne aminti mereu de trădarea sa. Dar această ciupercă nu doar că este biblică, este și ...
medicinală și comestibilă.

Până prin secolul 19 a fost folosit în mod curent în medicina populară ca și remediu pentru durerile de gât, icter sau în cazul ochilor inflamați; dar medicina modernă a demonstrat că este vorba de mult mai mult și această ciupercă prezintă capacități antitumorale , hipoglicemiante , anticoagulante și de reducere a nivelului de colesterol din organism. Se mai crede că această ciupercă consumată în mod regulat reduce riscul de infarct. Cu toate că i se cunosc aceste calități, Urechea de lemn nu se bucură de o foarte mare popularitate în Europa sau America, în schimb și de data aceasta orientul îi acordă o mare importanță și se fac chiar importuri masive cu această ciupercă din Australia. În orient (China cu precădere) pe lângă medicină este folosită frecvent și în bucătărie și astfel a devenit o componentă comună in orice fel de mâncăruri.

Nu voi insista pe faptul că și Urechiușele au trecut dintr-o familie în alta de-a lungul istoriei, în schimb aș sublinia caracterul asemănător cu Păstrăvul de fag si ciuperca Enokitake, prin aspectul că dacă vremea este mai moale pe timpul iernii, un eventual dezgheț nu distruge ciuperca ci o face ca ea să-și reia ciclul vieții.

Tăiței soba cu ciuperci de lemn
Fiind foarte populari in orient, vă propun o rețetă specifică: Tăiței soba cu Ciuperci de lemn și muguri de bambus. Imgrediente: 400g de piept de pui dezosat, 1 cutie de muguri de bambus, 3-4 ciuperci de lemn, 3 căței de usturoi, 100ml vin de orez, 3 linguri de sos de soia, 4 linguri de ulei de porumb, 3 porții tăitei soba, susan alb.
Modul de preparare: Se curăță ciupercile de lemn și se taie fășii înguste, se îndepărtează ... (citește mai mult).

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii  Auricularia auricula-judae:
Aparatul fructifer de 3-12 cm diametru 2-4 mm grosime, elastică şi gelatinoasă, este foarte subţire şi mult lăţită, în formă de pâlnie neregulată sau ureche, faţa superioară este împânzită de numeroase filamente lânoase gri care îi dau un aspect tipic catifelat, în timp ce faţa inferioară este relativ zbârcită. Deseori corpurile fructifere sunt unite în grupuri dezordonate. Coloritul variază între violaceu şi brun-măsliniu. Spori de culoare albă.
Piciorul: lipsește de cele mai multe ori, dar poate prezenta un picior foarte scurt.
Carnea este elastică și gelatinoasă la ciuperca tânără, apoi din ce în ce mai tare şi uscată. Dacă este umezită își revine la calitatea originară. 
Distribuția: Poate fi întâlnită în zone umede din păduri de foioase, pe copaci în viață sau în descompunere, în special pe lemnul de soc şi de arin. Deseori însă îl vom regăsi chiar și în parcuri și pe alei în zone urbane. Crește de la câmpie la munte pe toate continentele lumii, începând cu dezghețul și până la noile ghețuri a iernii următoare (tot anul).
Comestibilitate: bună.

6 comentarii :

  1. Ia să mă uit şi eu prin parc:) Că am vazut cam doi copaci de soc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai glumim, mai radem; dar sa stii ca si eu l-am gasit in mijlocul orasului, in curte la gradinita la care umblam.

      Ștergere
  2. [IMG]http://thumbnails109.imagebam.com/33671/731a3e336709677.jpg[/IMG]

    Se preteaza la conservare prin uscare.

    RăspundețiȘtergere
  3. astea sunt de iarna. :)

    [IMG]http://thumbnails109.imagebam.com/37274/adf84f372734995.jpg[/IMG]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebui sa arunc si eu un ochi pe locul in care am gasit anul trecut ... cine stie ...

      Ștergere