Portocala fagului (Cyttaria gunnii)

Cyttaria gunnii
Cyttaria gunnii
Care copil nu așteaptă Moșii? Primul este Moș Nicolae, iar părinții în totdeauna îmi spuneau că acest Moș ne aduce doar fructe și dulciuri și abia Moș Crăciun ne va aduce jucării. Așa că Moș Nicolae de ce nu v-ar aduce și vouă câte o portocală? Dar nu una obișnuită, ci una de fag...
Acum, indiferent dacă vom recunoște că este o portocală; sau că vom spune mai degrabă că este vorba de o minge de golf ... rămâne la latitudinea fiecăruia; cert este că de Sfântul Nicolae eu incerc să vă ofer vouă această Portocală de fag.

Cyttaria gunnii
Cyttaria gunnii
Cyttaria gunnii este un parazit al speciilor de fagi (doar) în Australia și se numește portocala fagului. Face parte din cele 10 specii de cyttaria cunoscute și toate se găsesc pe continentul Australian și în Noua Zeelandă, exclusiv pe specii de fag. Cu toate că nu cred că aș incerca această ciupercă, se spune despre ea că este comestibilă. Triburile din deșertul Australiei îl folosesc ca și aliment; se spune ca ar avea un gust plăcut; dar tot acești băștinași i-au găsit și alte întrebuințări cum ar fi: vopsitul părului, a bărbii sau musteței, inclusiv vopsea de corp în vederea expunerii culorilor tribului; pentru diverse soluții antiinsecte, cum ar fi contra muștelor; tratarea bolilor de gât sub foma de inhalații din fumul acesteia; material de întreținere a focului, întrucât arde toată ziua mocnit și poate înlocui iasca.

Cyttaria gunnii
Cyttaria gunnii
Comparativ cu restul speciilor de cyttaria, Cyttaria gunnii este probabil cea mai modestă, deoarece ocupă doar o suprafață micuță din tulpina gazdă, pe când de exmplu Cyttaria nigra ocupă mai mult de două treimi din acesta. Un lucru interesant este ca dacă totuși acestă ciupercă reușește de cuprindă toată ramura de fag pe care sa dezvoltat, acestă ramura se va usca, iar odată cu ea va muri și ciuperca. 

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Cyttaria gunnii:
Aparatul fructifer: ciuperca formează răni sub forma de zbârciuri/noduri pe trunchiul de fag și nu pare să atace tot copacul ci se instalează doar local pe acesta. Este perenă și își va produce fructele anual sub forma de ciorchine, niște fructe sferice, de 2-3cm diametru, de culoare galbenă sau portocalie, inițial închise de o membrană, netedă și uscată, care cu maturitatea se destramă, dezvelind o întreagă rețtea de cavități și astfel suprafața devenind lipicioasă. Culoare sporilor este neagră.
Carnea: există niște contradicții, în sensul că unii spun ca ar avea carena gelatinoasă, pe când alții susțin ideea de carne uscată, spongioasă, fără vreun miros specific.
Distribuția: în exclusivitate pe specii de fag (Nothofagus cunninghamii), din primăvară pâna vara în Australia și Noua Zeelandă.
Comestibilitate: comestibilă, cu gust plăcut, dar fără informații mai exacte.

2 comentarii :

  1. Uite, mi-ai trezit interesul! Ce este iasca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. voiam sa-ti dau link frumos anchorat dar sistemul de comment nu ma lasa sa fac asta. asa ca incep prin a-l descrie apoi il si arat.

      iasca este ciuperca pe care o folosea Winnetou sa nasca si intretina focul; dupa ce invartea batul de aprins focul asezat peste aceasta ciuperca, mai bine de juma' de ceas de-i amorteau mainile si injura de mana focului.

      acum cum arata ciuperca? uite aici:
      http://ciupercomania.blogspot.com/2013/09/iasca-fomes-fomentarius.html

      Ștergere