Coama leului (Hericium erinaceus)

Coama leului
Hericium erinaceus
Poartă diferite denumiri ca și majoritatea ciupercilor și m-aș opri la două dintre ele: Coama leului și Yamabushitake. De ce Yamabushitake? Pentru că avem o atracție înnăscută față de lucrurile ce sună exotic, iar aceasta nu doar că sună exotic ci chiar este o ciupercă exotică pentru că ...

toate caracteristicile sale sunt aparte.

Începând cu faptul că la nivel structural de ADN se inrudește mai degrabă cu specii ca Lactarius și Russula, decât cu orice alte specii de ciuperci (cine n-ar zice că nu este o ciupercă cu pălărie drăgălașă); continuând cu forma sa unică ce duce oarecum a arici mai degrabă decât a ciupercă; este în același timp o ciupercă medicinală ce echilibrează nivelul de lipide din sânge, cu efecte antioxidante recunoscute, cu efecte în tratarea ulcerului gastric, al osteoporozei și chiar cu efecte în tratarea diferitelor boli mintale.

Coama leului (Hericium erinaceus)(Ciuperca arici) este o specie de ciupercă de descompunere (saprofită) ce descompune în același timp atat lignina cât și celuloza din materialul lemnos și crează așa zisa "putrezire albă". Este o ciupercă care nu crește în gruprui mari sau ramificate în schimb își dezvoltă forarte mult "coama"; o vom găsi cu precădere pe trunchiuri de fag în descompunere, dar o vom întîlni si pe stejar și este relativ ușor de cultivat. Cu toate că se poate cultiva, este relativ rară la noi in țară, motiv pentru care este printre speciile protejate și recomand ca în caz că dăm peste ea, să o lăsăm la locul faptei. Informații despre cultivare în limba română nu cunosc, dar cei interesați pot arunca un ochi și pe pagina celor Shroomery

În natură o vom lăsa la locul lui, dar din moment ce o putem și cultiva, fiind o ciupercă nu doar medicinală ci și comestibilă, nu poate lipsi nici rețeta zilei. Unii spun ca are un gust delicat de fructe de mare și cel mai bine se poate evidenția acestă aromă prăjindu-l puțin ca să mai elimine din umiditatea conținută ca apoi să se rumenească bine în unt cu usturoi și vin alb. Iar pregătit în acest fel seamănă la gust cu homarul. 
Dar eu o să va propun un cu totul alt mod de preparare, ceva mai exotic: Ananas acrit și Coama leului.
Ingrediente: ciuperci coama leului, 1 ananas proaspăt, ardei roșu, ardei verde, făină, praf de copt, ulei, bulion, suc de portocale proaspete, suc de gherghine, zahăr, oțet, sare.
Modul de preparare: Mărunțim ciupercile coama leului , apoi îi opărim și le scurgem de surplusul de apă. Curățăm și mărunțim ananasul și ardeii (nu foarte mărunt). Amestecăm 50g de făină cu puțin praf de copt. Ciupercile scurse de apă, le sărăm puțin după care le amestecă cu făina deja preparată și le amestecăm cu ardeii. Se pune intr-o oală bulionul, zahărul, oțetul, sucul de portocale, sucul de gherghine, un vârf de cuțit de sare și se fierbe totul intr-un sos dulce-acrișor. Cuburile de ananas, ciupercile si ardei apoi se prăjesc în putin ulei. Se combină apoi pe platouri ciupercile, ananasul și ardei prăjiți cu sosul și se servește cald. Pofta bună.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Hericium erinaceus:
Aparatul fructifer: de 5-40cm și chiar peste, este format dintr-un mănunchi neramificat de spini moi agățate de un trunchi ferm, ascuns, spini de dimensiune 1-6cm. De culoare albicioasă, odată cu vârsta se decolorează  in gălbui-maroniu. Corpul fructifer e anual dar poate reapărea în același loc mai mulți ani in șir.
Carnea: de culoare albă, ce nu se oxidează, cu miros si gust plăcut de ciupercă
Spori de culoare albă
Distribuție:  din septembrie și până la finele lui noiembrie, pe bușteni în descompunere sau pe răni ale copacilor de fag sau stejar, cunoaște o răspândire largă. din Asia, în Europa și până în America de Nord.
Comestibilitate: bună.

Cu toate ca aparent identificarea sa poate părea ușoară, este greu de identificat in cadrul familei până ce nu ajunge la maturitate și culoarea gălbuie sau maronie devine evidentă. Toate speciile de Hericium sunt comestibile, insă sunt protejate de lege, ca atare să le părotejăm și noi.

Imaginile le-am preluat de aici: Hericium erinaceus, Ananas acrit si coama leului

4 comentarii :

  1. Păi de ce mă momeşti cu specii protejate? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiindcă le poti cultiva în balcon pe o vreme ca asta și îți dezleagă mintea (îmbunătățește partea cognitivă)

      Ștergere
    2. Ciupercaria din balcon! :) Suna bine ca tema pentru un articol, ce zici?
      La invitatia Vienelei ai raspuns?
      Cat despre mintea mea e mai bine sa stea legata, ca daca se revarsa cine stie ce se poate intampla! :)

      Ștergere
    3. ciupercaria din balcon este o prostie. Nu ca n-ai putea-o face ci penrtu ca implica altele mai ascunse, dar ca si tema da, probabil este ideala, cu pro si contra.

      Ștergere