Hribul lui Fechtner (Boletus fechtneri)

Hribul lui Fechtner
Boletus fechtneri
Rosu, Galben si Albastru; si nu ma refer la steagul Romaniei, nici la culorile nationalei ci la o ciuperca care nici macar nu e o ciuperca pur autohtona care sa ne poarte culorile, dar care este pe cale de disparitie din cauza restrangerii zonelor in care aceasta crestea: Hribul lui Fechtner. Este o ciuperca Europeana, cu precadere in sudul Europei dar cu aparitii si pe la noi, care are calitatea de a prezenta 3 culori ale carnii in aceasi ciuperca. Albastru in palarie, galben in partea superioara
a piciorului si rosu la baza piciorului, aceste culori pastrandu-se si dupa eventuala uscare/confiere a ciupercii. Este usor de recunoscut si fara a fi feliata, deoarece este printre putinii hribii care prezinta baza piciorului rosiatica; si una peste alta este comestibila, dar dupa cum v-am spus, fiind tot mai rara, v-as recomanda sa o admirati doar in natura, iar pentru o masa gustoasa sa apelati la alte specii.

Hribi cu maioneza si piept de pui
Hribi cu maioneza si piept de pui
Pentru azi va recomand: Hribi cu maioneza si piept de pui. Mie personal imi place cu hribi si voi avea si o poveste legat de aceasta, dar asta intr-un alt articol. Pe  paginina mentionata veti gasi o reteta mai sofisticata, noi o preparam mai simplu si anume. Ingrediente: 1 piept de pui, 500 grame hribi proaspeti, si maioneza.
Modul de preparare: Se fierbe pieptul de pui (o puteti folosi pentru orice supa sa dea gust) apoi se taie cubulete, se face la fel si cu ciupercile, se fierb si se maruntesc; apoi se lasa la racit, intre timp puteti pregati maioneza. Cand atat pieptul de pui cat si ciupercile sau racit se amesteca cu maioneza. Se poate orna cu frunze de patrunjel, felii de rosie sau ardei .... pofta buna.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizare ciupercii Boletus fechtneri:
Palarie de 8-20 cm, semisferica in tinerete apoi convex-aplatizata, carnoasa, neteda.Cuticula este  catifelata, unsuroasa sau matasoasa in fucntie de vreme, de culoare gri-alb-crem, gri, gri-maro, maro deschis, uneori cu o usoara nuante de roz pe margine. 
Tuburile sunt lungi, rotunjite, usor adunate catre picior, galbene in tinerete apoi galben-maslinie la maturitate,  la atungere se coloreaza in albastriu; pori foarte mici, inguste, rotunjite.
Piciorul de 8-15 x 3-6 cm, cilindric, mai extins catre baza, de culoare galben crom, si chiar la baza de un roz-rosu mai mult sau mai putin persistent, totodata piciorul prezinta o usoara grila/plasa fina ce acopera tot piciorul.
Carnea este ferma si compacta la exemplarele tinere, apoi moale in specimene mature, de culoare galbuie in partea superioara si rozaliu-rosiateca spre baza, mirosul este dulce, placut, dar la exemplarele trecute poate aparea un  miros neplacut de fermentare, chimic sau ca si de vopsea tempera.
Distributie: o vom gasi in padurile de foioase pe soluri calcaroase, vara si toamna cat inca este cald, poate creste solitar sau in grupuri mici, pe linga stejari, fagi, castani si mai rar pe sub conifere.

Poate fi confundat cu alte specii de Boletus cum ar fi: Boletus subappendiculatus, Boletus appendiculatus, Boletus radicans, Boletus calopus, Boletus pulchrotinctus, Boletus pseudoregius, Boletus satanas, dar in esenta toate difera de aceasta daca se acorda suficienta atentie detaliilor.

Imaginile le-am preluat de aici: Boletus fechtneri, Hribi cu maioneza si piept de pui,

6 comentarii :

  1. Butyriboletus fechtneri (Velen.) D. Arora & J.L. Frank

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, Marjan, but at the time i wrote this article, it was still Boletus. The change aplied in 2014, so, you can forgive me for this escape ... :)

      Ștergere
  2. Aceasta ciupercuta am aruncat-o de foarte multe ori, considerand-o toxica ... chiar e comestibila? sau mai exista ceva inrudit cu ea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Victor,

      In totdeauna se poate confunda cate o ciuperca cu alta daca te grabesti la identificarea sa. Cum am mentionat si mai sus, aceasta se poate confunda cu Boletus subappendiculatus, Boletus appendiculatus, Boletus radicans, Boletus calopus, Boletus pulchrotinctus, Boletus pseudoregius, Boletus satanas, dar in esenta toate difera de aceasta daca se acorda suficienta atentie detaliilor.

      Ștergere
    2. Buna, aveti dreptate, se poate confunda foarte usor, am tot cutreierat padurile si ce nu stiu nu culeg, cel mai usor este sa te documentezi foarte bine si apoi sa mai mergi de cateva ori si cu cineva cu experienta. Saptamana aceasta am reusit sa gasim doar 2 hribi, dar este o performanta la data asta pentru noi:) Multumim pentru detaliile de pe blog!

      Ștergere