Pahar cu vin |
"filosofiei", a starilor de "placere" si nu in ultimul rand al accidentelor; altfel zis este o prezenta constanta in viata noastra.
Revenind la savurarea vinului, v-am gasit si o epigrama care sa mearga linga un pahar cu vin, poate o sa va placa:
Aroma vinului,
Aroma vinului trecut
Încet la cap se suie,
Era pe când nu s-a băut,
Azi l-am băut şi nu e.
epigramă de Păstorel Teodoreanu
Dar mai presus de aceasta epigrama, am dat peste acest tabel de compatibilitate intre vinul servit si specia de ciuperca pregatita la masa, e drept ca nu tine cont de modalitatea de preparare a ciupercii dar ofera o idee despre ce vin se potriveste ca si gust cu tonalitatea ciupercii. Lista nu cuprinde toate familiile de ciuperci comestibile, dar va puteti
face o idee macar ce se prefera la casele mai mari in materie de
vinuri. Imi cer scuze si pentru traducerea poate inexacta a stilurilor de vin, dar o s-o compensez cu o gluma:
"Care este diferenta intre un vin in stil german si otet?"
(raspuns: eticheta de pe sticla)
Tabel de compatibiliate pentru
Vinul servit la mancaruri cu Ciuperci |
||||
Specii
|
Vin alb sec
|
Vin alb stil german
|
Vin dulce
|
Vin rosu sec
|
Galbiori (Chantarellus cibarius)
|
*
|
*
|
||
Trufa alba (Tuber magnatum, Tuber aestivum)
|
* | |||
Trufa de iarna(Tuber brumale)
|
* | |||
Trompeta piticului (Craterellus cornucopioides, C. cenerius, C. foetidus)
|
*
|
*
|
*
|
|
Galbiori iernateci (Cantharellus/Craterellus tubaeformis)
|
*
|
*
|
||
Flocoselul (Hydnum repandum & H. umbilicatum)
|
*
|
*
|
*
|
|
Pastravii de fag (Pleurotus ostreatus & P. populinus)
|
*
|
*
|
*
|
|
Ciuperca de camp (Agaricus arvensis)
|
*
|
*
|
||
Ciuperca de balegar (Agaricus campestris)
|
*
|
*
|
||
Palaria sarpelui (Macrolepiota procera)
|
*
|
*
|
||
Buretele cu peruca (Coprinus comatus)
|
*
|
*
|
||
Ciuperca de brad (Tricholoma magnivelare)
|
*
|
*
|
||
Violetele (Lepista nuda)
|
*
|
*
|
||
Hribul cenusiu
(Boletus edulis)
|
*
|
*
|
*
|
*
|
Hribul bicolor (Boletus bicolor)
|
*
|
*
|
*
|
|
Hribul vopsit (Suillus pictus)
|
*
|
*
|
*
|
|
Hribul american (Suillus americanus)
|
*
|
*
|
*
|
|
Foalele vacii (Grifola frondosa)
|
*
|
*
|
*
|
*
|
Gaina padurii (Laetiporus sulphureus, L. cincinnatus)
|
*
|
*
|
*
|
|
Dosul fazanului (Polyporus squamosus)
|
*
|
*
|
||
Zbarciogii (Morchella esculenta, M. elata)
|
*
|
*
|
*
|
|
Buretele iepurilor urias (Calvatia gigantea)
|
*
|
*
|
||
Homarul padurii (Hypomyces lactifluorum)
|
*
|
*
|
*
|
Cu " * " sunt marcate stilurile de vin recomandate pentru speciile de ciuperci enumerate.
Articolul original se poate citi aici: Mushroom-Collecting com
Imaginea am preluat-o de aici: Living with arthritis
Interesant tabelul tau! Nu stiam de aceste compatibilitati!
RăspundețiȘtergereDa cu berea cum se asorteaza ??? :)
Scuza-mi "incultura" dar nu stiam ca berea se numara printre bauturile fine si de clasa.
RăspundețiȘtergere