Zgura mesteacănului (Inonotus obliquus)

inonotus_obliquus
Inonotus obliquus by A. W. Featherstone
Nu știu de ce, dar denumirea acestei ciuperci (Inonotus) mă face invariabil să mă gândesc la Inorog(us)-ul atât de visat în copilărie; iar dacă mă uit și la poza de alături, nici nu îmi este greu să îmi imaginez cornul inorogului. Oups, dar tocmai sună ceasul și trebuie să mă trezesc, gata cu visarea ... o lăsăm pe altă dată. Cu ochii (mintea) deschiși(ă), acest corn dispare încet; parcă mistuit de un foc ascuns; lăsând în urmă doar cărbunele mut, care și-a pierdut povestea ...

Piersica uscată (Rhodotus palmatus)

rhodotus_palmatus
Rhodotus palmatus by Jozef Pavlik
Vă plac fructele uscate? Prima dată voiam să folosesc termenul de confiate, dar am observat rapid că există o mare diferență între produsele uscate și cele confiate. Cunoșteați această diferență? Nouă ne plac enorm; fetițele mele ar mânca în continu cereale cu fructe uscate și lapte, dacă ar fi după ele (noroc că ne au pe noi și astfel masa lor este mai variată). Dar vis-à-vis de aceste fructe uscate, voiam de fapt să ajung la aspectul lor aparte...

Mitra neagră (Helvella atra)

helvella_atra,
Helvella atra by Robert Arany
Vorba spune că: "după una bună vine și una rea". Nu trebuie înțeles mot à mot, dar totuși mă voi ține și eu de ea; adică dacă v-am prezentat înainte un articol cu un zbârciog comestibil, este rândul să vă prezint și unul toxic. Mitra neagră (Helvella atra), cu toate că nu se poate confunda cu zbârciogii autentici (speciile de Morchella), este totuși un zbârciog, dar care este recomandat a se evita datorită conținutului său de substanțe toxice (giromitrină), a căror descompunere nu este garantată 100%  în urma procesării termice.

Russulaceae part. 3

russulaceae
Russulaceae
Ca să fii geniu, trebuie să fii puțin "dus", dar dacă genialitatea ta are ca efect secundar faptul că tu refuzi orice dialog și nici măcar nu te interesează idea, părerea interlocutorului tău; atunci mulțumesc, dar nu doresc nici un gram din genialitatea ta. Cam la asta aș rezuma părerea mea despre un micolog contemporan renumit, pe care până nu demult l-am admirat mai  mult decât pe oricine... dar să trecem peste asta și să aruncăm o privire la marea familie a Russulaceae-lor.

Tăciunele comun (Ustilago maydis)

ustilago_maydis
Ustilago maydis
Gusturile nu se discută. Dacă ne-ar place aceleași lucruri, culori, mirosul, arome ... lumea ar fi monotonă. Zilele trecute spunea cineva că a gustat Trufe de vară, dar nu erau pe gustul său; alții consideră trufele adevărate delicatese. Dar cazul trufelor nu este singular. Orientalii consumă lăcuste, câini, pisici, tot felul de gândaci ... și alte câte la care nouă n-i se întoarce stomacul doar gândindu-ne. Dar adevărul este că nimic din toate astea...

Zbârciogul cu picior umflat (Morchella crassipes)

morchella_crassipes
Morchella crassipes by Lubomir Lukco
Suntem la început de februarie, dar afară nu văd zăpada care ar trebui să caracterizeze această perioadă; nici măcar nu este frig... pe scurt aș spune că vine primăvara; lucru dovedit și de ghioceii ce au răsărit în curtea vecinului, la adăpostul peretelui de pe care se reflectă căldura soarelui. Astfel că, "vreau-nu-vreau", gândul mă duce la culesul de ciuperci; în speță la zbârciogi...

Cuibul de viespe (Metatrichia vesparium)

Metatrichia_vesparium
Metatrichia vesparium
Nu poți fi pe placul tututor. Îmi demonstrează asta zilnic nevasta și cele două fiice; dacă dau bomboane fetelor, se supără nevasta; dacă țin front comun cu nevasta pentru consumare ciorbei, se uită urât fetele la mine ... e imposibil să satisfaci așteptările tuturor în același timp. Și atunci ce să mai zic despre ciuperci. Unii se așteaptă să prezint mai multe ciuperci comune, alții doresc să cunoască ceva nou, unii vor mai multe imagini, alții mai mult text, unii vor doar descrierea ciupercii pe când alții doresc și o povestioară lângă ...

Hribul cu lame (Phylloporus pelletieri)

Phylloporus_pelletieri
Phylloporus pelletieri
Ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat. Vă sună cunoscută această expresie? De data aceasta nu este vorba de nici o nuntă sau mireasă, ci vreau să atrag atenția (din nou) asupra varietății; asupra "altfel"-ului; deoarece, până la urmă la asta se rezumă și conceptul de nuntă; mireasă ... nu? Începe ceva nou, clădit pe ceva vechi, în care din când în când mai adăugăm elemente împrumutate din mediul înconjurător și din acest amestec rezultă ceva ... altfel.

Pinul si ciupercile sale

Pinus_contorta
Pinus contorta
Pregătesc acest subiect de mult, dar l-am tot amânat și rescris pe diferite motive. Înainte de crăciun voiam să vă povestesc despre bradul de crăciun și spiritul sărbătorii, dar mi-a scăpat acest termen limită; așa că nu îmi rămâne decât să vorbesc despre acest subiect abia după acest eveniment. Să încep cu începutul: fiind primul articol pentru acest an: Vă doresc un călduros La Mulți Ani!...