Legislație?!...

legislatie
Legislație
Corupția este o boală grea, ce ne apasă umerii tot mai mult în zilele noastre. În mass-media, n-i se arată zi de zi cum nu avem nici măcar un singur "demnitar" demn de votul poporului și cum aceștia sunt corupți până la ultimul și cel mai neînsemnat; și ca și cum nu ar fi îndeajuns, se autovotează pentru imunitate totală și noi o acceptăm tacit? Ce sunt ei? Zei? Sunt mai presus de lege și noi ne închinăm lor? Le mulțumim pentru pâinea cea de toate zilele pe care ne-o dau din mila lor incomensurabilă?...

Așa să fie oare sau sunt acolo datorită poporului și pentru popor ... se uită chiar atât de repede acest amănunt? ...

Corupția nu este un termen nou, există de când e lumea; iar în antichitate. Caius Corneliu Tacit, în Anale III (118), ne spunea: "Cu cât statul este mai corupt, cu atât va emite mai multe legi.", și avea dreptate, deoarece pentru ați acoperi mârșăvia trebuie să inventezi tot mereu alte și alte legi care să se acopere reciproc... iar asta duce la un cerc vicios, din care nu mai poți ieși ... (Doamne, la noi se emit legi una-într-una; la asta ne pricepem, nu bate la ochi nimănui?...).

Dar nu vreau să fac politică, sau cel puțin nu la acest nivel. M-aș opri la domeniul de care m-am legat de la bun început și nu pot să tacși să nu comentez, deoarece este un haos și aici, de nedescris. Dacă în 2006 am adoptat legea nr 30 din Ordinul 246 prin care am adus la cunoștiința poporului ce ciuperci din flora spontană are voie să pună pe piață, Legea nici nu apucase să fie implementată, căci am și modificat-o radical prin Codul Silvic publicat în 2007, publicat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

De ce spun radical? Deoarece acest cod silvic interzice cu desăvârșire culesul ciupercilor din pădurile private sau patrimoniu de stat. În același timp enumără aceleași condiții și pentru fructele de pădure, vânat sau pești. ... Interesant însă, că nu am auzit până acum ca permisele de pescuit sau vânătoare să se fi retras sau că nu s-ar mai emite ... Mă rog ... Scandal a fost deja pe această temă (InfoLegal, Ziarul de Bacău ...) și n-o mai (re)încep la rândul meu, deoarece nu știe "stânga ce face dreapta". Iar asta n-ar fi o noutate în ceea ce privește sistemul nostru legislativ.

În 2008, am reluat legea 30 din Ordinul 246 și am republicat-o. Iar aceasta fiind ulterioară Codului Silvic din 2007, o anulează pe aceasta, nu? Citez din ea:
"Art. 2
(1) Comercializarea, prelucrarea, precum si utilizarea in alimentatie a ciupercilor din flora spontana este permisa numai dupa ce au fost controlate si stabilite ca fiind comestibile de catre un inspector specializat in domeniul sanatatii publice si epidemii, denumit in continuare inspector de specialitate, care elibereaza un certificat de calitate."
În concluzie, este permis culesul ciupercilor din flora spontană (aș mai adăuga că în anumite condiții), dar aceasta aduce în prim plan vechea problema nerezolvată de la noi. Problema inspectorilor de specialitate inexistenți... 

Pornind de la o discuție pe marginea Codului Silvic, am dorit să aduc această clarificare, cum că culesul de ciuperci din flora spontană (încâ) este permisă în continuare în Romnânia, ca atare dacă v-ar opri vreun agent de ordine să vă contrazică, n-ar avea dreptate; atâta vreme cât culesul de ciuperci o faceți în cantități prescrise și acceptate de lege, pentru uz personal și respectând pădurea. În scop comercial vine vorba de cu totul altceva ...

Cum legile noastre nu sunt gândite bine din prima fază și lasă loc interpretărilor și speculei, ele se vor modifica într-una până când ori se vor îmbunătății, ori se vor modifica iarăși radical. Codul Silvic este iarăși sub dezbatere guvernamentală, Klaus Iohannis refuzând să promulge modificările actuale propuse ... așa că nu ne rămâne decât să sperăm că aceste modificări ce se vor aduce vor fi și în folosul naturii și nu doar al omului. Deoarece un alt citat faimos ne vorbește despre faptul că, într-un stat, "cu cât mai multe legi, cu atât mai mulți hoți".

2 comentarii :