Paul Stamets |
Nu este nici o greseală, titlul nu este o întrebare ci o afirmație. Ați văzut deja cum că "regnul" fungi este mult mai bătrân ca orice alt regn și ca atare este mult mai adaptat și specializat decât chiar însăși omul; dovedesc asta milioanele de ani de existență, ani în care au apărut și au dispărut multe specii printre care și dinozaurii, dar ciupercile au continuat să existe datorită adaptabilității lor extraordinare...
Dedic acest articol micologistului Paul Stamets, ("Paul Stamets believes that mushrooms can save our lives, restore our ecosystems and transform other worlds") cu toate că nu cred că este cel mai mare micologist, însă dânsul are o altă mare calitate și anume faptul că de cel puțin de un sfert de secol militează în favoarea ciupercilor și a folosirii acestora în beneficiul nostru al omului. Omul (în general, nu Stamets în particular) cunoaște și utilizează ciupercile încă din vremuri străvechi, iar dacă acum două-trei secole nu exista problema poluării sau era nesemnificativă, în zilele noastre aceasta devine o problemă tot mai mare, care din păcate nu primește atenția cuvenită și se va întoarce împotriva noastră.
Ciupercile au fost, sunt și vor fi din totdeauna "gunoierii" cei mai eficienți ai pământului. ... Recunosc că acest termen de "gunoier" sună un pic aiurea, dar dacă ne uităm că ciupercile descompun cel mai rapid și eficient materia moartă, leagă și neutralizează compuși chimici, metalici, radioactivi sau periculoși ... acest termen de "gunoieri" este cel mai potrivit pentru a le descrie.
Iar P. Stamets este "predicatorul" care s-a ridicat pentru a apăra acest regn care duce munca de jos și chiar mai mult, de a ne arăta cum pot aceste organisme să ne ajute în domenii disparate cum ar fi medicina, silvicultura, pesticidele sau chiar poluarea.
Dar să nu credeți că acest domn sa bucurat de sprijinul publicului sau al specialiștilor încă de la început, nici chiar în zilele noastre nu e luat în serios de majoritatea oamenilor sau al cercetătorilor. Este considerat chiar și acum a fi mai degrabă un excentric Myco-utopic. El nu are nici o afiliere academică, iar cercetările sale sunt finanțate din profiturile companiei sale Fungi perfecti, ce se ocupă cu cultivarea ciupercilor în scop culinar și medicinal, precum cu vânzarea diferitelor articole colaterale: cărți, bibelouri ... articole cu tematică fungi.
Dar ca să înțelegem entuziasmul său față de această lume a ciupercilor, trebuie să aruncăm o privire la viața sa anterioară acestei ocupații. Născut in 1955, Salem, Ohio, este unul din cei 4 frați la părinți, copil timid, cu bâlbâială, visa să devine om de știință de referință, iar pentru asta nu de puține ori era la un pas de a arunca în aer laboratorul tatălui său de la subsolul casei părintești. Pe la 12 ani, afacerea tatălui său falimentează și duce la separarea familiei, el plecând cu mama sa și fratele geamăn. Urmează o perioadă dificilă în care familia s-a mutat în Columbiana, apoi în Pennsylvania, dar Paul peste tot va fi un neadaptat. În ultimii ani de studii, împreună cu fratele sau sunt exmatriculați din școală deoarece vindeau marihuana studenților, fapt ce a dus ca ei să plece la Seattle unde vor continua școala.
După liceu se înscrie la facultatea Kenyon din Ohio, dar rămâne tot un neadaptat, ceea ce duce să frecventeze mai mult pădurile și dealurile din campus decât sălile de studiu. Și așa a venit și ziua în care urcat într-un copac a consumat pentru prima dată ciuperci halucinogene. Prea amețit ca să se poată da jos, l-a prins furtuna cocoțat în copac, iar fulgerul care a lovit în apropiere ia adus revelația cum că era la un pas de moarte și foarte bine ar fi putut fi lovit chiar el; dar totodată frumusețea naturii era copleșitoare. Această revelație la dus să reflecteze asupra propriei vieți și cum s-o schimbe pe aceasta.
De atunci este devotat ciupercilor și în ciuda faptului că recunoașterea lui ca și specialist este lentă (dar în creștere), el luptă necontenit pentru informarea noastră corectă asupra lumii ciupercilor. În lucrarea sa Mycelium Running, el spune cum că "atât corpul uman cât și împrejurimile noastre sunt habitate cu sisteme imunitare", iar ciupercile sunt puntea de legătură dintre cele două. Oricât de poetic, visător ar suna această declarație, este principiul de care este condus acest geniu, care a demonstrat utilitatea Păstrăvului de fag în reciclarea produselor petroliere (materialul lemnos descompus de enzimele ciupercii este foarte asemănător compușilor chimici din produsele petroliere). Cum Mycena alcalina poate descompune substanțe toxice ca bifenili policlorurați pe bază de clor... iar calea sa pentru a salva lumea este cea a microremedierii.
Printre ultimele sale proiecte putem aminti dezastrul nuclear de la Fukushima, Japonia, unde împreună cu Eric Rasmussen, fost cercetător al departamentului de apărare si actualmente specialist în dezastre, colaborează și caută soluții pentru remedierea mediului înconjurător. Acesta din urmă îl aseamănă pe Stamets cu om de știință si antrepenor vizionar, ca și Thomas Edison.
“some of the truly fine amateur naturalists or astronomers of the 17th and 18th centuries — people who were experts in their fields, but had other ways to occupy their days.”
“some of the truly fine amateur naturalists or astronomers of the 17th and 18th centuries — people who were experts in their fields, but had other ways to occupy their days.”
Dacă v-am trezit interesul față de acest om deosebit și doriți informații mai bogate, il găsiți pe oricare din canalele sale de comunicație1; citându-l:
"I have 37 videos posted at www.youtube.com/paulstamets
See my "Linked In" page for a two page summary of inventions
that could help protect the planet. My Facebook page is regularly
updated (www.facebook.com/paulstamets) with my lecture schedule and
other interesting fungal news.
We are all on this Earthship together. We need to help each other. Respectfully, Paul Stamet"
Măcar de ar reuşi în Japonia!
RăspundețiȘtergerede reușit reușește, ciupercile își fac treaba, doar că rezultatele "nu se iau cu mâna" cum ar crede lumea, trebuie timp să vezi ce poate face o ciupercă.
Ștergereeste ca și marketing-ul, investești dar nu măsori rezultatele imediat și nu i le poți atribui totalmente niciodată. Dar ajuta și ea.
http://www.abcul.sanatatii.ro/apa-de-la-h-la-o/140-ciupercile-pot-salva-lumea
RăspundețiȘtergereO idee foarte interesanta lansata de Paul Stamets este de a asocia cultura plantelor cu cea a ciupercilor, pe mai multe planuri, odata ca adaos de spori de ciuperci micorizante, care nu fac corpi fructiferi comestibili dar ajuta plantele sa se hraneasca mai eficient si le ajuta sa reziste in caz de seceta si atacuri microbiene sau fungice, si pe de alta parte, ca adaos de micelii de ciuperci saprofite care descompun substratul organic aducand un plus de substante nutritive, in acest caz folosindu-se ciuperci comestibile. Acest concept se numeste micopermacultura.
RăspundețiȘtergereO alta descoperire, care zic eu e revolutionara, e faptul ca anumite ciuperci pot ajuta albinele sa supravietuiasca intr-o lume intoxicata cu insecticide.
Si nu in ultimul rand, cu micoremedierea se pot face minuni, se pot aduce la viata terenuri degradate sau dealuri de steril de exemplu, pe care ai crede ca nu ar mai putea creste nimic vreodata.
nici America n-a acceptat inca ideiile lui Stamets, ce sa mai spunem de noi .... va trebui sa treaca inca mult timp pentru a testa macar ...
ȘtergereIn epoca internetului informatiile cirula repede, si nu e vorba ca America sau Romania sa accepte idei ca ale lui Stamets, e destul ca pentru inceput sa fie cativa oameni care sa intelega si sa puna in practica astfel de idei si apoi sa propage rezultatele tot cu ajutorul internetului ( care nu intamplator e similar miceliului ). Eu una am inceput sa testez, deocamdata la scara mica ( o gradina de la oras ), conceptul de micopermacultura si sper ca in cativa ani sa aplic la scara ceva mai mare cunostintele acumulate. Pentru cine e curios de mai multe informatii in domeniu poate cauta cateva nume: Geoff Lawton, Sepp Holzer.
RăspundețiȘtergereStamets e privit ca si mascariciul Americi printre micologi, ca atare nici ideile lui nu sunt luate in serios, iar oricine ar da crezare, din pacate e privit cam la fel ... deci trebuie sa curga inca multa apa pe Somes pana lumea va fi mai intelegatoare si binevoitoare pentru astfel de idei ....
ȘtergereInsist si-ti spun ca nu conteaza ce cred alti micologi despre Stamets, important e ca mesajul lui a fost receptat de alti vizionari care practica un anumit tip de agricultura organica care se numeste permacultura si care au inteles rolul crucial pe care il joaca ciupercile intr-un ecosistem. Acestia sunt cei care ii fac reclama lui Stamets si care aplica descoperirile lui, pentru ca permacultura e mai mult decat simpla agricultura organica, e de fapt o abordare holistica, un mod de viata sustenabil, in armonie cu natura. Urmareste pagina de facebook a lui Geoff Lawton si vei vedea despre ce iti tot bat capul.
RăspundețiȘtergereAcest Geoff Lawton, https://www.facebook.com/geoff.lawton.12?fref=hovercard, nu altul.
RăspundețiȘtergereiti multumesc pentru acest link si urez succes oricarui sustinator al acestor idei.
Ștergere