Măciuca roșcată (Cordyceps militaris)

Cordyceps militaris
Cordyceps militaris
Măciuca roșcată (Cordyceps militaris), face parte din cele aproximativ 400 de specii de Cordyceps descrise și mult mai multe încă nedescrise. Este o ciupercă endoparazită, ceea ce înseamnă că parazitează insecte și artopode pțnă la consumarea totală a gazdei (spre norocul nostru, al oamenilor; încă nu cunoaștem astfel de ciuperci care să ne paraziteze în acest fel)...
Dacă speciile de Cordyceps atacă în primul rând larvele de insecte, speciile de Ophiocordyceps atacă insăși insectele, dar despre ele intr-un alt articol. Familia Ophiocordyceps a fost separată recent din familia Cordyceps, intrucât studiile recente de DNA au arătat diferențe însemnate intre cele două specii. Dar haideți acum să vedem ce se este cu speciile de Cordyceps.

Acest parazit atacă larva de insectă ascunsă în pământ și îl parazitează până la consumarea totală; miceliul ciupercii înlocuind țesuturile moi ale gazdei pe măsură ce ciuperca se dezvoltă tot mai mult, ajungând ca la final să dezvolte un rod (ascocarp) de forma unei măciuci cu capătul superior mai bombat, ce iasă deasupra solului pentru a împrăția sporii și a începe din nou ciclul vieții într-o nouă gazdă. Urmele fosilizate găsite  ne arată existența a astfel de ciuperci încă de acum 48 de milioane de ani.

Speciile de Cordyceps, cu toate că sunt ciuperci de dimensiuni mici, fără nici o valoare nutritivă, sunt apreciate în primul rând pentru valoarea lor medicinală, mai ales în orient: China, Japonia, Bhutan, Corea ... unde sunt folosite în medicina tradițională. În Tibet există scrieri care ne arată folosirea acestor ciuperci încă din secolul al 15-lea, cu referi vagi la mai multe specii din familie, care ne arată larga lor folosire încă din vremuri timpurii. Cu toate astea medicina modernă nu a fost foarte interesată de aceste ciuperci și potențialul lor, abia acum săa început studiul acestor ciuperci și introducerea lor în industria farmaceutică.

Câteva specii de cordyceps sunt folosite pentru extracția de cordycepin, o substanță cu proprietăți biologice si farmacologice interesante. La fel ciclosporinul obținut cu ajutorul ciupercii Cordyceps subsessilis, este un drog de mare ajutor în operații de ce implica transplant, deoarece suprim asistemul imunitar și ajută organismul în acceptarea organului nou primit.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Cordyceps militaris:
Aparatul fructifer: de dimensiuni 2-8 cm, cu formă de măciucă sau de picioruş ce se lățește către partea superioară, de culoare roşie-portocalie.
Distribuția: Este cea mai răspîndită specie de cordyceps. Întîlnită peste tot în lume și cel mai ușor de identificat atăt în teren cât și între specii, totuși este rar găsită, atunci când totusi o întâlnim va fi în păduri, pe pajişti sau grădini, vara şi toamna. Hifele sale se dezvoltă pe corpurile larvelor de coleoptere şi în scurt timp din acestea nu mai rămâne decât partea exterioară, chitinoasă. Miceliul său se poate fixa şi pe animale (insectele) vii ceea ce ajută la răspândirea speciei.
Comestibilitatea: Fără nici o valoare culinară.

15 comentarii :

  1. Măciuca roşcată???
    O să fii adorat în mediile feminine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești un răutăcios :p

      The generic name Cordyceps is derived from the Latin words cord, meaning "club", and ceps, meaning "head"... cum nu are o denumire populară mai bună, cea mai bună denumire m-i sa părut a fi "măciuca" ...

      Să mai continui? ...

      Ștergere
    2. Deh, păcatul meu! :)
      Unii se supără, alţii nu...
      Dar sincer nu am de gând să-mi trăiesc restul vieţii într-o mare de tristeţe! :P

      Ștergere
    3. Undeva citisem ceva de genul că fiecare zambet mai adaugă câte o zi la cât trăim ... e un fel de elixirul vieții.

      Ștergere
  2. Eeh, se compensează cu ţigările fumate! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era și o zicală, ceva de genul: "Fiecare tigară adaugă un cui pe copârșău".

      Ștergere
    2. Păi şi eu ce-am spus! Cu un zâmbet scot cel puţin zece cuie! :)

      Ștergere
    3. Pentru zece cuie nu poate fi doar un zâmbet, trebuie să fie un rânjet cu gura până la urechi în acest caz.

      Ștergere
  3. N-ai ţinut cont că zâmbesc de câte ori fumez!
    Atenţie, nu recomand nimănui acest obicei! Feriţi-vă de fumat!

    RăspundețiȘtergere