Lingurița zânei (Ganoderma lucidum)

lingurita zanei
Ganoderma lucidum
Lingurița zânei (Ganoderma lucidum) cel mai des întâlnit sub numele de ciuperca Lingzhi sau Reishi este una dintre ciupercile regilor, la propriu; deoarece în antichitate avem foarte multe exemple de această natura când oamenilor de rând le era interzis consumul a variate produse. Astfel era Lingzhi în Japonia, trufele de deșert în Egipt  ...

Dar este o delicatesă? Nu cred că aș afirma chiar acest lucru; mai degrabă calitatea sa se trage din faptul că este o ciupercă medicinală, folosită în medicina tradițională orientală de mai bine de 2,000 de ani, ceea ce îi conferă titlul ca fiind una din cele vechi ciuperci medicinale folosite și descrise vreodată de către om. Ea fost observată crescând peste tot prin curtea palatului imperial în vremea domniei lui Han Wu Di ,în urmă cu aproximativ 2100 de ani. Faptul a fost considerat a fi un semn divin, datorat meritelor și virtuților deosebite ale împăratului. Acesta îmbrățișase ideile confucianiste și i se prezisese protecția Cerului pentru o cât mai lungă și prosperă domnie în fruntea imperiului. Impresionati, oficialii curții au cerut poporului să includă produselor percepute drept bir și aceasta miraculoasă ciupercă. Obiceiul s-a păstrat și pe parcursul dinastiilor următoare; misterul ce înconjura ciuperca, alături de greutatea cu care putea fi găsită și recoltată, culminând cu declararea ei drept "planta a spiritualității și prosperității" de către adepții taoismului. Aceștia erau convinși că un consum îndelungat de Ganoderma aduce nemurirea. Și n-au fost departe de adevăr.

reishi
Ganoderma lucidum
Contemporanitatea prin încercările sale de cultivare a Linguriței zânei  i-a mai diminuat din misterul care-l înconjura odinioară, iar odată cu aceasta, promovarea de către industria suplimentelor alimentare cu efect curativ a Ganodermei lucidum a dus la popularizarea sa nu doar în Asia, ci în întreaga lume.
Când aud/văd "Made in China", de obicei mă gândesc la produse de proastă calitate ... dar această ciupercă vine să confirme excepția. Se găsesc și produse de calitate în orient.
 
Lingurița zânei (Ganoderma lucidum) are un gust amar (ca și bitterul suedez) și cel mai des se folosește sub forma de infuzie în apă fierbinte. Astfel va rezulta un lichid amar și închis la culoare. Cu cât e mai închisă la culoare cu atât e mai concentrat extractul. Etracția substanței active se mai poate face și folosing alcool, dar cel mai des este folosind apa fierbinte în care felii de ciupercă se lasă aproximativ 2 ore. Printre efectele medicinale numărăm efecte ca:  sporește vigoarea și vitalitatea organismului, îmbunătățește digestia, funcționarea rinichilor, reglează sistemul cardiovascular, întărește sistemul respirator, iar cea mai spectaculoasă proprietate recunoscută este cea a creșterii duratei vieții. De unde i se mai trage și denumirea de elixirul vieții. Însă atenție, există și persoane alergice la această ciupercă, la aceștia poate provoca reacții de vomă, dureri de cap sau de stomac ...

lingzhi
Ganoderma lucidum
Ca și particularități ale acestei ciuperci printre suratele sale amintim cum că este singura specie de Ganoderma care posedă picior. O altă caracteristică este faptul că dacă condițiile de dezvoltare nu sunt favorabile, această ciupercă va renunța să-și dezvolte  pălăria, în schimb va produce corpul fructifer asemenea ciupercilor coraloide, tip Ramaria (cunoscute de noi cel mai des sub numele de creasta cocoșului).


I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Ganoderma Lucidum:
Aparatul fructifer (pălăria): 1-15cm, în formă de evantai sau rinichi; ovoidală sau plată, foarte groasă şi lemnoasă. Suprafaţa este netedă, lucioasă, neregulată şi ondulată, împărţită în multe inele de creştere concentrice cu nuanţe diferite pentru fiecare inel. De culoare de la roşiatec la brun-violaceu, uneori chiar negricios ;i/sau cu nuanţe gălbui.
Porii: Pe partea inferioară prezintă porii foarte mici şi rotunzi, cu tuburi scurte, de culoare albicioasă, ca odată cu vârsta o să treacă în gălbui şi chiar negricios.
Piciorul: de 3-20cm, excentric față de pălărie, lung și mai mult sau mai puțin cilindric, neregulat şi foarte consistent. Prezintă același colorit ca și aparatul fructifer.
Carnea: este deosebit de scorţoasă, inodoră dar foarte amară, la început spongioasă ca apoi să devină lemnoasă.
Distribuția: Parazit și saprofit în același timp, creşte în pădurile de foioase şi mult mai rar în cele de conifere, o întâlnim pe cioturi sau rădăcini intrate în putrefacţie in Asia, Europa și America de Nord. Este o ciupercă rară în natură dar mult mai frecventă în culturi. În timpul creşterii înglobează în pălărie rămurele, frunze, bucăţele de lemn şi tot ce se află în calea sa. Cunoaște o distribuție de la câmpie până la munte și poate fi găsită tot anul.
Comestibilitatea: necomestibilă datorită texturii lemnoase și a gustului foarte amar, dar cu uz medicinal sub forma extractelor.


Editare ulterioară: pentru cei sceptici cum că o descriere "technică" poate fi descrisă și într-un mod amuzant, îi invit să arunce un ochi și peste această poveste minunată.

29 de comentarii :

  1. Ce nume frumos are aceasta ciuperca! Poate ca nu este cea mai frumoasa ciuperca din lume, insa numele ei indeamna la visare, la spus povesti... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind o ciupercă cu istorie, te invit să ne spui o poveste cu sau despre ea.

      Ștergere
    2. Sa stii ca ma pregatisem deja. Inca nu stiu ce si cand voi scrie, insa titlul deja exista, ca si linkul spre pagina ta. :)))

      Ștergere
    3. Povestea este pe blog, daca vrei sa o vezi (daca vreti sa o vedeti). :)

      Ștergere
  2. Eu mă întreb câte dintre aceste remedii naturiste au avizul Ministerului Sănătăţii. E o avalanşă de astfel de plante-minune şi nu poţi deosebi ce e într-adevăr binefecător pentru organism şi ce e manipulare şi înşelătorie. Asta nu înseamnă că acest minister poate face ordine în ele, dar cel puţin ştii că un medic le-a examinat. Şi sunt convins că unele chiar au proprietăţi remarcabile, poate chiar şi această ciupercă.
    Şi apoi, dozajul are mare importanţă. Ce poate fi benefic într-o doză mică poate deveni otrăvitor într-o doză mai mare. Nu mai spun că există organism şi organism. Ce e benefic pentru mine, poate fi toxic pentru altcineva. Nimeni nu răspunde pentru eventualele efecte nocive ale unor astfel de plante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ai dreptate, dar daca citesti atent, nimeni nu zice sa te tratezi "dupa urache" singur, peste tot am mentionat "medicina traditionala" sau cum era cazul. Asta inseamna o supraveghere medicala (fei din partea samanului vremii, fie medic naturist ... oricum o fi, o persoana care cunoaste bine ceea ce iti administreaza).
      acum partea cu ministerul sanatatii, sa-mi fie iertat ... nu sunt convins ca in totdeauna ne vor binele ... sa iti dau un exemplu simplu ...

      am doua fetite, iar cand am orice problema de sanatate si ajungem la doctor, indiferent cu ce simptome ne plangem, ajungem sa primim Eurespal ... deci as zice ca este mai degraba o afacere industria medicala, indrumata in totdeauna catre cine plateste mai mult ....

      dar fiind un subiect controversat si neavand nici o legatura cu ciuperile, m-as opri aici.... sunt convisn ca poti citi si intre randuri.

      Ștergere
  3. O ciuperca foarte aspectoasa,palaria parca e data cu lac.Am gasit-o si la mine in padure-Ilia Hd cu o pietricica prinsa in picior.Nu am incercat-o la gust.Dar din ganoderma aplanatum -iasca de fag am facut ceai si am baut,si mi-a placut,e maroniu la culoare si are un gust usor de anason,parca e si un pic dulceag.Iasca de mesteacan stiu sigur ca e foarte amara ca am gustat-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si aceasta e amara, nu cred sa fie atractiva dupa gust, dar ofera o portie buna de sanatate.

      Ștergere
  4. vreau sa va pun o intrebare simpla:DE ce batranii nostri o numesc -Lingurita Zanelor-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pot doar specula pe marginea ideii fără să vă pot oferi răspunsul concret.
      ciuperca are piciorul excentric, în lateral; suprafață pălăriei netedă ... ceea ce o face să semene (cu puțină imaginatie) cu o lingură; întilnindu-se în păduri (în mod natural) este asociat crezului cu zâne, pitici și alte cele ...
      dar probabil doamna Ioana Tudor, ne poate informa mult mai bine.

      Ștergere
    2. Cred că are o istorie foarte veche...dar informația(tradiția) sa pierdut!

      Ștergere
  5. dvs ati folosit? ce cantitate recomandati pentru o cana de apa fierbinte? am citit undeva ca doar miceliul se foloseste. eu am lasat la uscat ciuperca intreaga apoi am dat-o prin rasnita rezultand un fel de pulbere. 2 lingurite la o cana ar fi bine? am tot cautat pe net dar nu am gasit detalii de genul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inca nu am folosit aceasta ciuperca ca si tratament (o am doar decorativ pe birou), dar aducand vorba de retete ma voi documenta si reveni cu acest subiect.

      Ștergere
  6. [IMG]http://thumbnails105.imagebam.com/45032/f226fd450317716.jpg[/IMG]

    [IMG]http://thumbnails113.imagebam.com/45032/f9dbfc450317833.jpg[/IMG]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru cei interesati de ganoderma lucidum 100% organica, spori de ganoderma, ma gasiti pe e-mail iray_da@yahoo.com

      Ștergere
    2. Iraida, imi pare rau dar acesta nu e un site comercial, nu pot accepta asa ceva fara sa fi fost consultat in prealabil.

      Ștergere
    3. Bună ziua. Sunt Ioan Silveşan din București. Am telefonul mobil 0729921985. Doresc sa va cer un sfat. Vă rog
      Scrieți-mi un tel. Vă voi suna. Mulțumesc. Am 86ani.

      Ștergere
    4. buna ziua,

      pentru orice intrebare imi puteti scrie pe adresa ciupercomania@gmail.com

      Ștergere
  7. Aprecieri pentru articol! Am nevoie de aceste informatii pentru redactarea unui raport de cercetare stiintifica. E posibil sa-mi oferiti niste referintein acest sens( autor,data, publicatie, editura...)? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Aprecieri pentru articol! Am nevoie de aceste informatii pentru redactarea unui raport de cercetare stiintifica. E posibil sa-mi oferiti niste referintein acest sens( autor,data, publicatie, editura...)? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa aproape 4 ani de cand am scris despre aceasta ciuperca si in conditiile in care in zilele acestea nici nu mai scriu defel, imi este un pic peste mana sa redau exact publicatiile din care m-am fost inspirat. Dar daca imi dati mai multe detalii, care aspecte va intereseaza la nivelul detaliilor mai sus solicitate, pot incerca sa imi caut sursele de inspiratie.

      Ștergere
  9. In romania unde se gaseste, mai precis pe ce pomi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stejarul si artarul ar fi printre primele amintite, insa nu in mod restrictiv, eu de exemplu l-am gasit pe un mar salbatic la marginea padurii, tot odata literatura aminteste si de brazi si molizi. Fiind o ciuperca saprofita nu de simbioza, il poti intalni mai peste tot (trebuie doar sa ai noroc).

      Ștergere
  10. F.f.i
    Ganoderma lucidum,nu se USUCĂ la soare... FERMENTEAZĂ!

    RăspundețiȘtergere