Trâmbița piticului (Craterellus cornucopioides)

Trompeta piticului
Craterellus cornucupioides
Trâmbița piticilor, Trompeta piticului, Trompeta neagră, Cornul abundenței sau Trompeta morților sunt denumiri pentru una și aceași ciupercă de mici dimensiuni dar ușor de identificat. Denumirea de Trompetă a morților este oarecum ciudată pentru a ciupercă comestibilă și se leagă mai mult de partea superstițioasă; unde a fost asociată crezului cum ca morții ar cânta prin intermediul acestor ciuperci...

Ușor de recunoscut, acestă ciupercă este totuși relativ dificil de observat în natură, întrucât are "ceva" ce o face greu de distins din pătura de mușchi în care crește. Culegătorii acestei specii spun că trebuie să cauți mai degrabă după găuri negre în pământ decât după ciuperci. Ciuperca ca și aspect nu este foarte atrăgătoare, dar suplinește prin aroma deosebită, care în urma deshidratării chiar se amplifică. "Pielea" tare a ciupercii îl protejează de viermi sau larve, astfel rareori vom găsi această ciupercă infectată sau mâncată de melci.

Un lucru remarcabil; cel puțin din punctul meu de vedere este că această ciupercă apare din când în când și pe rafturile magazinelor noastre în forma deshidratată. Firma care o comercializează, dacă nu mă înșel este una din Oradea; toată stima pentru munca pe care o desfășoară, deoarece în țară avem prea puține astfel de firme și nu că n-am avea ciuperci.

Somon cu sos de trâmbița piticului
Pentru rețeta de azi mi-am propus să vă prezint: Somonul în sos de Trâmbița piticului. Preparaea somonului se poate face după pofta inimii fiecăruia, n-o să insist pe partea aceasta, în schimb o să vă prezint modul de preparare al sosului.
Ingrediente: 2-4 file de somon medii, 400-500g de trâmbița piticului, 1 cățel de usturoi tocat, 1/3 ceașcă de ceapă verde tocată, 1/2 cană de supă (de legume, de pui ... orice aveți la îndemână), 1/2 cană de vin alb, 100g unt.
Modul de prepapare:topiți untul într-o tigaie la foc mediu, după care adăugați usturoiul și-l căliți cam 1 minut. Se adaugă trâmbița piticului și se călesc în continuare incă 5 minute, apoi se adaugă și ceapa tocată și se conitnuă până ce ceapa se "ofilește", de obicei nu durează mai mult de 1-2 minute. Se adaugă vinul și supa și se fierbe până când tot amestecul scade la jumătate. Se ia de la foc și se condimentează după gust cu sare și piper. Se servește peste somonul deja gata preparat. Poftă bună.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizare ciupercii Craterellus cornucupioides:
Aparatul fructifer: de 2-7cm lățime și până în 10cm înălțime, oarecum cilindrică  inițial, trece rapidn în formă de pâlnie, cu marginea laminată către exterior în tinerețe ce devine parțial laminată către finele dezvoltării. Ciuperca nu prezintă un sistem bine diferențiat de pălărie și picior, putând considera ca practic toată ciuperca este o imensă pălărie.
Suprafața internă: de la gri la negru, (uneori chiar de de un galben-pai), netedă sau cel mai des rugoasă, sau fin solzoasă, cu fibre sau solzi întunecați peste un fond de bază gri sau gri-maroniu.
Suprafața externă: netedă sau foarte superficial încrețită, rareori cu câteva pliuri mai adânci în zona pălăriei, de culoare negricioasă (rareori de un galben palid), devenind pudrată de spori la finele maturității. Sporii pot fi de culoare roz somon, albe sau gălbui.
Carnea: subțire și fragilă, de culoare gri-negricioasă, cu miros și  gust plăcut, oarecum dulceag parfumat, dar fără a fi specific.
Distribuția: specie saprofită cu potențial de legătură micorhiză cu muschii (multă vreme s-a crezut a fi micorhiză datorită catalogării sale împreună cu specii de Chantarellus). Ea apare în totdeauna în grupuri de minim 4-5 exemplare peste tot in emisfera nordică în păduri de foioase sau mixte, dar în totdeauna în prezența muschilor. Ca și periodă de fructificare o găsim din iunie și până in noiembrie.
Comestibilitatea: comestibilă, de calitate foarte bună.

9 comentarii :

  1. Buna ciuperca. In toate supele crema pun o mana de uscaturi de trambite.

    francezii sunt mari amatori de ea, o folosesc ca disperatii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toamna aceasta mi-am facut si eu rezerve serioase din ea... pana acum o cam neglijasem ...

      Ștergere
  2. Si eu o culeg ,doar de pe muschi din apropierea fagilor.Este foarte gustoasa in tocanite(in amestec cu hribi).Am observat ca apare doar cand este un an ploios.

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelente ciupercile. Italienii le presară pe paste ca pe un elixir. În pițe ajung și la 70 €/kg.

    RăspundețiȘtergere
  4. prima oara cand rehidratez ciuperci, trambita asta mi se pare ca miroase urat. Asa trebuie sa miroasa dupa ce pui apa fierbinte peste ea? Poate ca miroase asa din cauza metodei de uscare? Cum se usuca ciuperca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu trebuie sa aibe deloc miros urat, inseamna ca ori ori nu le-ati uscat cum trebuie ori au mucegait (presupun) pe parcurs. altfel nu justific miros pe care il descrieti.

      mai mult detalii despre cum se pastreaza ciupercile gasiti in acest articol

      Ștergere
  5. Anul asta (2018) am gasit ciuperca aceasta in exemplare foarte multe, nu doar 4-5. Nici nu le-am putut culege pe toate, asa de multe erau. ciuperci de calitate, cam rare in unii ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa si eu, nu le-am gasit in fiecare an, insa cand am gasit erau din belsug

      Ștergere
    2. Și eu am găsit astăzi o mulțime de ele,nu am mâncat niciodată, am sa le prăjesc pane.

      Ștergere