Tinctură de Ganoderma lucidum - Farmacia naturii

beneficiile_ganodermei
Beneficiile Ganodermei
Lingurița zânei (Ganoderma lucidum) este o ciupercă la care merită să te întorci. Atât pentru a o culege cât și pentru a vorbi despre ea. Ciuperca fiind deja prezentată, azi m-aș opri la o altă latură de-a sa, și anume, latura sa medicinală. Recunoscută încă din antichitate ca având proprietăți medicinale, omul a căutat să recolteze cât mai mult din ea, asta ducând ca în zilele noastre să existe ferme dedicate culturii aceste ciuperci.

Și cu toate astea, nu m-aș opri nici la aceste ferme, fiindcă după vorba neveste-mii, sunt un zgârcit. Asta trebuie înțeles în sensul că dacă o pot face eu, de ce să mai dau banii la alții; dar n-o înțelegeți greșit nici pe asta, fiindcă nu sunt nici atât de harnic să la fac pe toate, ci pur și simplu, uneori îm place să bricolez. Ce au de-a face bricolajul cu Ganoderma lucidum? E foarte simplu. 

Industria suplimentelor alimentare exploatează proprietățile medicinale ale ciupercii. Acest lucru e atât de dificil încât nu putem repeta în condiții casnice același procedeu? Răspunsul e categoric și simplu: Nu! Ca atare nu văd motivul pentru care aș plăti pentru 200ml de tinctură de Ganoderma lucidum în condițiile în care bine merci, o pot obține și acasă fără nici un efort.

Totul a început anul trecut, când am găsit prima mea Lingurița zânei, care a ajuns imediat decor prin cameră. Anul acesta am găsit iarăși Ganoderma lucidum și mi-am pus întrebarea ce aș mai putea cu ea, căci decorațiune deja am. Atunci mi-a venit idea că aș putea-o folosi ca mulți alții ca și supliment alimentar și am început cercetările în acest sens; descoperind că este foarte simplu și la îndemâna tuturor. În articolul despre această ciupercă v-am fost arătat cum se folosește pentru prepararea ceaiului, însă consider această metodă o risipă, întrucât apa va extrage doar o mică parte al agenților benefici, restul ciupercii aruncându-se. De aceea v-aș recomanda și vouă Tinctura de Ganoderma lucidum. Ce avem de făcut?

Tinctura_de_ganoderma
Tinctură de Ganoderma
Tinctură de Ganoderma lucidum. Ciuperca colectată se curăță și se pune la uscat (deshidratat). În cazul ciupercilor tinere, acest procedeul merge cel mai bine dacă feliem ciuperca înainte de a o pune la uscare... Puteți folosi metoda voastră preferată pentru a o usca, nu contează în cât timp se întâmplă acest procedeu. Cât timp ciuperca se deshidratează, ne cumpărăm o sticlă de vodcă 50%-60% (voi reveni la ea mai târziu explicând de ce am ales tocmai vodca) și ne pregătim o sticlă de 250ml... După uscare vom măcina ciuperca, obținând o pulbere cât mai fină. Cu ajutorul unui cântar de bucătărie, măsurăm 50g de pulbere de ciupercă, pe care împreună cu 200ml de vodcă le punem în sticla pregătită de 250ml și o așezăm în loc uscat și răcoros (de ex. în cămară). Soluția alcolică se lasă la macerat, maturat circa 2-4 săptămâni, timp în care mai agităm (scuturăm) sticla noastră de 2-3 ori pe zi. În această perioadă ne putem procura de la farmacie o sticluță pentru picături de 20-50ml, din acelea închise la culoare, maronii. După cele 2-4 săptămâni, vom obține tinctura noastră de ganoderma, pe care o vom filtra cu ajutorul unui filtru de cafea ca să nu rămânem doar cu partea lichidă. Iar folosindu-ne de sticluța pentru picături, ne vom putea administra doza zilnică de sănătate. Soluția se va păstra în continuare la loc uscat și răcoros, ferit de soare.

Administrare. Fără vreo prescriere medicală sau de a fi administrată pentru vreo boală anume. Folosit ca și supliment alimentar obișnuit; doza zilnică recomandată este de 2 x 3-6 picături (max 1 linguriță/zi) pe stomacul gol sau după mese. Se poate administra oricui (copii sau adulți în aceași manieră). Ca și în cazul oricărui tratament; și în cazul acestui extract se recomandă perioadele de pauză între tratamente. Aceste perioade de tratament nu sunt recomandate a fi mai lungi de 3-6 luni fără a se face vreo întrerupere. Efectele benefice ale ciupercii pot fi simțite după nici 2 săptămâni de tratament.

Dar să facem un pas înapoi. Vă spuneam de vodcă. De ce vodcă și nu alcool pur? Ciuperca Ganoderma lucidum conține mai mult de 200 de elemente active, dintre care 30% sunt solubile în apă, 65% elemente solubile în alcol şi 5% elemente solubile volatile. Dacă ne facem doar un ceai, vom extage doar o mică parte a acestor elemente. Dacă tinctura noastră este pe bază de alcol pur, cădem în extrema cealaltă. Însă dacă ne folosim de vodcă, care este un amestec apos de alcol, vom extrage majoritatea elementelor active din ciupercă.

Beneficii. Îmi este imposibil să vă scriu despre fiecare componentă activă în parte, însă vă pot prezenta în mare beneficiile folosirii acestui extract. Datorită conținutului de:
  • germaniu organic: crește nivelul de oxigen din sânge, antioxidant ce reduce radicalii liberi şi efectele secundare ale câmpului electromagnetic, precum echilibrează funcţionarea moleculelor din preajma celulelor canceroase.
  • adenozide: reduce colesterolul şi grăsimile, împiedică fragmentarea plăcilor care pot produce blocaje în sistemul sanguin, uşurează circulaţia sângelui în vasele blocate de depuneri de grăsimi şi lipide, precum echilibrează rata metabolică şi revitalizează corpul.
  • polizaharide: întărește sistemul imunitar și echilibrează nivelul glucidelor în sistemul sanguin.
  • triterpenoide: înhibă eliberarea histaminelor, întăreşte sistemul digestiv, stimulează protecţia împotriva alergiilor, reduce colesterolul şi conţinutul de substanţe grase din organism.
  • alte componente active: tratează boli ale pielii, dă strălucire tenului şi catifelează pielea, este remediu contra răcelilor și astmei, este energizant dar în același timp remediu pentru insomnii.
Reacții adverse. Deși considerat că nu are efecte adverse, această afirmație nu este întru totul adevărată pentru că, chiar dacă nu are efecte adverse inițiale, consumul îndelungat fără întrerupere (peste 12 luni, fără pauze) sau consumul exagerat sub aspectul dozajului pot conduce la apariția efectelor adverse manifestate prin amețeli, dureri de cap, iritații de piele, nivele scăzute de zaharuri în sânge și efect anticoagulant (atenție mărită celor ce suferă de diabet sau urmează tratamente cu medicamente cu efect anticoagulant al sângelui); alte efecte ar mai fi diarea sau scaunele cu sânge.

Dubla extracție. O altă metodă pentru a obține o tinctură și mai concentrată este dubla extracție, odata cu alcol cât mai concentrat urmând aceași procedură de extracție de mai sus (2-4 săptămâni de macerare), după care restul solid rămas în urma filtrării se fierbe în apă și se lasă 2 ore pentru înfuzie. După care se îndepărtează din nou materialul solid. Cele două extracte (cel apos și pe bază de alcol) se vor amesteca în proporție de 50%-50%. În această a doua procedură, la fierbere se va pierde din cantitatea de apă fiartă, de aceea se va pune cam de x3 cantitatea de alcol folosită și se va fierbe până ce cantitatea de apă va fi aproximativ egală cu extactul de alcol pe care o avem deja.

Notă finală. tincturi similare puteți face și din alte specii de ciuperci medicinale, cum ar fi Fomitopsis officinalis, Ganoderma applanatum, Trametes versicolor, Piptoporus betulinus, Cordyceps sinensis ... Deasemenea, poate că nu vă place vodca, de acea, o puteți înlocui cu roice al solvent: glicerină, oțet, țuică, rum sau orice alt solvent alcolic. De menționat însă că extractul pe bază de glicerină sau oțet este mai puțin longeviv și va extrage mai puține elemente active din ciupercă.

Dacă tinctura v-i se pare prea puternică sau prea complicată și doriți să parcurgeți doar etapa extracției apoase, (metoda ceaiului), vă recomand cu căldură filmulețul de mai jos.

15 comentarii :

  1. aha. poate merge si cu palinca. :)
    am gasit si eu o gramada anul asta. pe trunchiuri de copaci taiati. deocamdata am taiat marunt ciuperca si am uscat-o. in orice caz remarcabila ciuperca asta. ciuperca asta nu se supara ca tai din ea cat de mult. continua sa creasca apoi. si are obiceiul de a ingloba vegetatia de care da in calea ei. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, sper ca la anul (cand ma voi fi mutat mai aproape de padure) sa am timp mai mult si sa gasesc mai multe.

      Ștergere
  2. Sa corectezi la formula: 50 g nu mg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti perfecta dreptate, mi-a scapat, dar am corectat, multumesc.

      Ștergere
  3. Vodka de care să fie? :)

    Interesantă ciupercă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,
    Care parte trebuie uscata si facuta pulbere ? Am uscat palaria integral si mi- a iesit ceva foarte pufos cu un volum foarte mare. A absorbit toata cantitatea de alcool, am dublat alcool-ul si l-a absorbit si pe acela �� .poate trebuia numai partea de deasupra fara lamele ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu se foloseste intreaga ciuperca. (confirmarea indirecta este si acel filmulet cu pregatirea ceaiului) Insa marirea cantitatii de apa sau alcol nu cred sa fie nici o problema deoarece aceasta se poate oricand evapora prin fierbere, ajungand inapoi la concetratia initiala dorita prin "reteta".

      Ștergere
  5. Metoda mea fara sa spun ca ce fac alti e gresit Ciuperca uscata o tai farte mica dupa care o dau prin risnita si o fac pulbere. In cinci litri de apa filtrata pun aproximativ 50 grame pulbere ciuperca si fierb pina ramine aproximativ 2-3 litri ceai. Din ciuperca fiearta si stoarsa din cand in cand am obtinut si tinctura. Adica din "zatul" bine stors de apa introdus intr-un recipient din sticla am adugat alcool si l-am lasat asa pina am dat de el prin debara peste el am adaugat ceai cat mai concentrat posibil. La reteta de ceai de mai sus am continuat fierberea pana au mai ramas 0.5-1 litru. sanatate multa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Putem folosi metoda tincturi și cu trametes versicolor?

    RăspundețiȘtergere
  7. Oare exista si ganoderma "batrana" care nu este indicat, care dedesupt este inchisa la culoare?

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu ce a-ți măcinat ganoderma?
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se poate cu mixerul de bucatarie, rasnita de cafea, razatoarea de nuca...

      Ștergere