Russulaceae part. 3

russulaceae
Russulaceae
Ca să fii geniu, trebuie să fii puțin "dus", dar dacă genialitatea ta are ca efect secundar faptul că tu refuzi orice dialog și nici măcar nu te interesează idea, părerea interlocutorului tău; atunci mulțumesc, dar nu doresc nici un gram din genialitatea ta. Cam la asta aș rezuma părerea mea despre un micolog contemporan renumit, pe care până nu demult l-am admirat mai  mult decât pe oricine... dar să trecem peste asta și să aruncăm o privire la marea familie a Russulaceae-lor.

V-am mai amintit și mă întorc încă odată asupra faptului că identificarea speciilor de Russula, pe cât de ușoară pare, pe atât de complicată poate fi; iar în continuare doresc să insist pe acest fapt mai pe îndelete.

Acestă familie de ciuperci cuprinde cele mai atrăgătoare și viu colorate specii de ciuperci (și culmea este că marea majoritate sunt și commestibile), pe care ciupercarul amator este nerăbdător a le indetifica datorită taliei lor relativ mari și ușurinței cu care au fost găsite. Dar cu excepția a 20-30 de specii identificabile relativ ușor, în natură mai avem încă cel puțin 700 despre care nu știm să spunem nimic fără o analiză foarte atentă. Până nu demult apropierea cea mai bună în clasificare acestor ciuperci a fost folosind metoda Kauffman din 1918, dar nici aceasta nu e perfectă nici pe departe. De ce?

Pentru că în teorie se spune că recunoașterea unei specii de russula se poate face și fără ajutorul unui microscop, doar pe baza analizei caracteristicilor sale macroscopice, (dintre care face parte și culoare). Bun; dar atunci să luăm o Russula roșiatică la întâmplare și să îi vedem descrierea macroscopică: 

"[W]hen young dark grayish red (Dark Livid Brown) to grayish reddish brown (Chocolate) centrally and strong to moderate reddish brown (Burnt Sienna, Hay's Russet, Morocco Red, Brick Red) marginally, or strong yellow (Mustard Yellow) to light yellow (Straw Yellow, Maize Yellow, Cream Color) overall, or moderate orange yellow (Ochraceous-Buff) to strong yellowish brown (Ochraceous-Tawny) centrally and strong to moderate reddish brown marginally, when mature variously colored with grayish reddish brown, strong to moderate reddish brown, strong to light brown (Hazel, Pecan Brown), strong to light yellowish brown (Ochraceous-Tawny, Cinnamon-Buff), dark to moderate reddish orange (Vinaceous-Rufous, Brazil Red, Ferruginous, Rufous), brownish orange (Cinnamon-Rufous), deep to moderate orange (Mars Orange, Orange-Cinnamon), moderate to pale orange yellow (Ochraceous-Buff, Warm Buff), and strong yellow (Mustard Yellow) to pale yellow (Cartridge Buff), usually darker centrally and lighter marginally, but sometimes brownish orange to orange yellow or yellow centrally and darker marginally or even orange yellow to yellow overall."

"în stadiu tânăr prezintă un colorit de la un roșiatic-cenușiu închis la roșiatic-cenușiu-maroniu deschis (ciocolatiu), cu zona centrală de la puternic la moderat roșiatic-maroniu închisă; sau puternic gălbuie ori gălbui-pai deschisă sau chiar cu nuanțe de portocaliu mai închise sau deschise; sau de la moderat galben-portocalie la puternic galben-maronie, cu nuanțe de roșcat pe margini. În stadiu de maturitate poate prezenta un colorit variat, de la gri-brun-roșcat moderat la puternic maroniu-roșcat sau maroniu deschis; de la puternic galben-maroniu închis la moderat portocalie-roșcat sau portocaliu-maroniu, sau chiar moderat portocaliu sau galben-portocaliu, sau chiar galben, galben-muștar sau galben pal;  de obicei mai întunecat central și mai deschis pe la margini; dar uneori tocmai invers, mai închis pe la margini... " și atunci ce culoare ziceați că avea ciuperca? În pricipiu roșiatică, dar uneori bătea în portocaliu, uneori în gălbui ... imposibil de spus cu precizie și valabilitate universală.

Și atunci unde s-a greșit în descrierea ciupercii? De ce un ciupercar amator va fi indus în eroare de această descriere? Nu s-a greșit defel în descrierea ciupercii, ci doar s-a folosit o codificare. Ba chiar mai mult s-a folosit combinarea a două codificări. Autorul descrierii menționează în lucrarea sa (nu la descrierea ciupercii) că s-a folosit de două codificări, cel folosit de ISCC-NBS, respectiv de cel Ridgway. Astfel sistemul ISCC-NBS folosește descrieri ca "puternic gălbui-maroniu", pe când sistemul Ridgway, aceleași culori îi va spune "ocru-șters, palid" (textul în engleză est maio edificator în acest sens). Dar fiecăruia din noi aceată descriere se potrivește altei nuanțe de culori, fiecare dintre noi o vede altfel, culorile fiind influențate de lumină, mediu ...nenumărați alți factori.

Partea bună a dificultății în stabilirea unei palete de culori general acceptată este uzul recent a unui paletar de culori online, atât de către micologiștii amatori cât și de către cei profesioniști. Folosirea acestui paletar de culori comun, se speră că va rezolva problema nuanțării culorilor văzută diferit de fiecare dintre noi și să ducă la un consens privind coloritul ciupercilor.

Deci, se pune problema că exemplare diferite din aceași specie să poarte culori diferite. Este aceasta o problemă? Studiile de ADN ne arată deja de câteva decenii că diferențele de culoare (atât la oameni, animale, plante cât și la ciuperci) nu sunt criterii care să indice diferențieri. Nici măcar culoarea sporilor nu este indicator al afinității genetice. Iar vorbind de spori, să ne întoarcem puțin iar la familia Russulaceae-lor, unde rolul jucat de analiza sporilor este cât se poate de importantă în indetificarea speciilor. Se știe că speciile de Russula prezintă o paletă coloristică de la alb la portocaliu în ceea ce privește coloritul sporilor; iar pentru o mai ușoară identificare s-au stabilit mai multe mini-sisteme, dintre care mai jos vă prezint cel făcut de Kibby & Fatto în 1990.


Acest sistem în descrierile aplicate diferitelor specii se referă la culoare sporilor prin menționarea literei alocate culorii celei mai apropiate prezentate mai sus. Problema care se pune însă este alta; culoarea sporilor la speciile de Russula și Lactarius pot varia foarte mult în funcție de umezeala acumulată. Astfel specimene tip conservate de-a lungul anilor, vor prezenta culoare sporilor foarte diferită de cea a specimenelor proaspăt culese ... și atunci pe care să ne bazăm?

Un alt aspect ce îngreunează identificarea speciilor de Russula este cuticula acestora, deoarece "decojirea sau nedecojirea" acestor specii de ciuperci este o altă caracteristică avută în vedere la identificarea acestora. Faptul că adeasta este aderentă și nu se va îndepărta ușor, sau se va desprinde până spre centru, sau doar pe un sfert al acestei distanțe, o treime sau două treimi ... dar aceasta este iarăși un termen foarte relativ, deoarece îndepărtarea cuticulei depinde iarăși foarte mult de îndemănarea fiecărui individ ...

Nu stăm mai bine nici la capitolul miros, sau la coloritul bazei piciorului (roșiatic), deoarece fiecare dintre aceste criterii variază în funcție de percepția fiecărui individ sau exemplar de ciupercă în parte.

Nici la o analiză microscopică lucrurile nu stau mai bine. Măsurând dimensiunea sporilor, putem separa relativ ușor speciile cu spori mari de cele mici, dar chiar și lanivelul unei specii, exemplare diferite au spori de dimensiuni diferite, din această cauză, de multe ori dimensiunile sunt date cu menționarea valorilor extreme întregistrate (valori date în paranteze), ca exemplu: (5,7 -) 7,5 - 8,5 (- 10) x (3,7 -) 4,5 - 6,5 (- 7,5) microni. Bun, dar ce facem dacă dimensiunea sporilor diferitelor specii variază la nivelul a 1 micron? ...

Sporii speciilor de Russula sunt ornate cu mici spini și creste. În secolul 20, măsurarea și compararea dimensiuni acestor spini și creste a devenit foarte populară și a dus la reclasificarea multor specii de Russula. Această perioadă este caracterizată și de dezvoltarea materialul didactic scris despre aceste specii de ciuperci... Dar să rămânem puțin încă la analiza acestor creste. Descrierea aceleași ciuperci pentru care am analizat culoarea spune cam așa:

"...Ornamentation of short ridges and cylindric, conic, clavate, or subglobose warts and spines up to 0.7 - 1.2 (-2.0) µ high, these units isolated, aligned, or clustered, or with connectives, the latter variable in number and sometimes attached only to one wart; often forming a partial reticulum or, less commonly, a complete one. ..."

"...Ornamentarea crestelor scurte și a negilor cilindrici, conici, lărgite sau subsferice cu spini de până la 0,7-1,2 (-2,0)µ înălțime , aceste unități izolate, aliniate, grupate sau interconectate, variablie ca număr și câteodată atașate doar de un singur negș de multe ori formând o rețea parțială sau mai rar o rețea completă ..." Dacă ar fi să traducem această descriere, ar suna la modul: sporii pot fi ornați cu creste și negi absolut întâmplător, iar spinii acestora sunt în jur de 1 micron. Dacă nu ar trebui să identificăm specii din aceași familie, această descriere ar funcționa, dar cum avem multe specii care oncurează pentru această descriere, ea își pierde valabilitatea, deoarece marea majoritate a acestor specii sunt descrise cu astfel de descrieri variabile ... Nici la nivelul altor caracteristici microscopice nu stau lucrurile mai bine.

Deci cum ne identificăm speciile de Russula? Din exemplele de mai sus totuși putem trage niște concluzii: Pe de o parte 1). sunt mult mai mulți factori de luat în considerare în detereminarea vreunei specii de Russla. 2). variațiile acestora apar totuși cu anumite limitări. 3). cu cât am văzut mai multe exemplare, probabilitatea să o nimerim pe următoarea crește. Pede altă parte, dacă ați cules mai multe exemplare, aflate în diferite stadii de dezvoltare, trebuie și veți fi în măsură să identificați care sunt factorii ce pot varia și care sunt factorii de care nu veți ține cont în identificarea speciei de Russla și chiar și așa specia voastră se va încadra în descrierea a cel puțin 3-4 specii diferite. 

Ca să vă dau un exemplu concret, de exemplu pentru Russula virescens, sunt identificate 23 de specii distincte genetic, dar morfologic inseparabile. Și atunci care dintre ele de fapt Russula virescens? (Dar cu-i îi pasă?)

Acest articol este doar o adaptare din limba engleză, cei ce doresc să citească și articolul original, o pot face aici.

4 comentarii :

  1. :) Asta ar trebui să fie examen obligatoriu la bac, să ne asigurăm că îl iau doar persoanele cele mai dotate. Intelectual, la asta mă refer! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. decat acest articol din care iesi complet nelamurit,mai bine ati fi prezentat fotografii cu cele mai comune russule comestibile ce se gasesc la noi.Era mai clar pentru culegatorii obisnuiti ,majoritatea nefiind specialisti micologi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ideea acestui articol este exact ceea ce ai subliniat, adica speciile de Russula niciodata nu le poti identifica 100% (poti sa spui orice denumire, nu te poate contrazice nimeni)

      Ștergere