Toamna totul e, kaki (A)

kaki.ro
Kaki.ro
Am lipsit; și pentru asta îmi pare rău. La sfârșitul lunii iulie; în acest an; a fost organizat una dintre întâlnirile ciupercarilor amatori din Romania, eveniment la care inițial îmi anunțasem și eu prezența, dar la care am renunțat în ultimul moment, fiind "ocupat" cu concediului de odihnă al familiei... Chiar dacă am lipsit; știu că evenimentul a fost unul reușit; în care lumea a făcut cunoștiință și a creat legături de prietenie, cu dealtfel prieteni mai vechi din lumea virtuală. Și că pe durata celor câteva zile, (cât a durat acest eveniment), s-au organizat ...

drumeții, precum activități de adunare de deșeuri de prin pădurile vizitate. Gest dealtfel foarte nobil din partea organizatorilor, ținând seama de câtă mizerie se lasă de către om în natură.

Acum, fără să critic organizatorii, aș completa, că eu aș organiza (și chiar îmi doresc să pot organiza) puțin altfel un astfel de eveniment. Nu știu dacă asta înseamnă mai bine sau mai prost, dar cert este că l-aș face puțin altfel. I-aș mai adăuga câteva elemente de personalizare și "răsplată", deoarece știm cu toții, că noi, cei ce iubim natura, nu suntem în același timp și cei mai înstăriți cetățeni, cel puțin nu pe plan material

Aș începe cu  alegerea unui logo, pe care apoi l-as personaliza pe niște tricouri și sepci, care să se asorteze cu natura, dar care în același timp să creeze și feeling-ul de apartenență (la eveniment) și pe care le-aș oferi perticipanților în semn de "Bun venit". Cum spunea și un prieten sârb, nu demult : "acestea nu sunt o avere, în schimb impresionează plăcut invitații".

Un astfel de eveniment înseamnă în primul rând ieșire în natură și aer curat; fiind și pe tematică fixă, adică ciupercile; drumețiile în astfel de evenimente înseamnă în primul rând culesul de ciuperci (nu în cantități industriale ci ca și specimene cât mai diversificate), care apoi seara la cabană sau gura cortului, sunt discutate pentru a familiariza și începătorii cu diferitele specii de ciuperci. Dar până aici nimic ieșit din comun; ca și personalizare eu i-aș mai adăuga acestor "discuții" sistemul de premiere. În ce constă aceasta? Nimic complicat; oferirea de "Diplome de merit" participanților, oferite pe diferite criterii, cum ar fi: cel mai priceput ciupercar în recunoașterea speciilor, cel mai priceput ciupercar în găsirea diferitelor ciuperci, cel mai priceput ciupercar în asocierea ciupercilor micorhize cu plantele partenere, cel mai tânăr sau cel mai în vârstnic ciupercar ș.a.m.d. fără să scap nici un participant, deoarece toți au venit benevol, pe cheltuiala proprie și măcar atâta recunoștiință merită fiecare în parte.

Celor mai pricepuți 1-3 ciupercari amatori, le-aș pregăti și căte un premiu surpriză,constând din vreun cuțit special cu perie pentru ciuperci, marca Opinel, vreo busolă, termos sau orice alt obiect util în astfel de drumeții; care iarăși nu ar fi o avere, dar ar impresiona prin gest.

Bine-nțeles că n-aș renunța nici eu la ultima zi dedicată îngrijirii naturii, căci la urma urmei, ea are grijă de noi zi cu zi.

Stiu cu siguranță că astfel de evenimente nu sunt imposibi de realizat (mai ales pe plan internațional, căci în România, pentru un motiv care îmi scapă, sunt destul de rare), cel mai recent astfel de eveniment a avut loc în Bulgaria acum vreo 2 săptămâni unde s-au întâlnit ciupercari din mai multe țări balcanice. Și culmea este că dacă la noi sunt organizate doar de către persoane fizice, peste tot în țările din jurul nostru sunt implicate inclusiv primăriile pentru susținerea acestor manifestări, ba chiar mai mult aceste instituții sunt și mândre pentru asta. (Înseamnă inclusiv turism ... dar așa ajungem la politică, ceea ce aș vrea să evit).

Cunoscând aceste precedente, sunt optimist că putem face și noi mai mult și visez la ocazia de a putea organiza astfel de manifestări cu diferite tematici: ciuperci de primăvară, vară sau toamnă, pentru ciuperci din făget sau de sub conifere, aș încerca chiar și ceva mai puțin obișnuit, și anume o vânătoare de trufe...

Ce spuneți, m-ați sprijini, a-ți fi interesați și voi? Poate am reuși să-i convingem și pe cei de le Kaki să ne sprijine, întrucât din câte îi cunosc, au tot ce ne-ar trebui pentru o astfel de ieșire în natură. Vă aștept părerile, sfaturile în comentarii și cine știe, poate reușim să atragem niște sponsori și pe această latură a naturii (Octombrie încă ne stă în față, și cum din cauza secetei, ciupercile de toamnă încă nu au apărut, încă nu suntem în întârziere)...

26 de comentarii :

  1. Bună idee. dacă s-ar organiza mai aproape de Pitești aș fi și eu prezent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciuperci se gasesc pretutindeni si sunt convins ca asta n-ar fi o piedica in a realiza o astfel de intilnire

      Ștergere
  2. Cu siguranta venim 3-4 persoane, in oricare din munti in afara de cei ai Dobrogei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce ii excluzi pe cei Dobrogeni, peste tot in afara de ciuperci mai sunt si alte atractii. In dobrogea este si faimosul "balaur" protejat. Eu m-as duce cu placere oriunde.

      Ștergere
    2. Dacă se organiza din nou la Rachitele, primaria din Cluj cu siguranță va sponsoriza!:)

      Ștergere
    3. imi pare bine sa aud asta,
      poti pune si un nume langa acel "Anonim" sa stim ca nu e doar o vorba in vant? Multumesc

      Ștergere
  3. Era doar o presupunere, nu o promisiune !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu conteaza ca era presupunere, ne place oricum sa stim cu-i ne putem adresa cand raspundem la cate o opinie :)
      dealtfel cine stie, poateprimaria chiar va contribui in vreun fel la urmatoarea manifestare ...

      Ștergere
  4. Vă doresc mult succes în organizare, merită oboseala. Cu siguranţă vor fi amatori care te vor ajuta. Răsplata: satisfactia comună şi personală în caz de reuşită.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos articolul tău şi sper ca cei de la Kaki să îl audă. Ar fi frumos să învăţăm şi despre ciuperci, mai ales despre iască!
    Culmea, înainte de 1990 se organizau o groază de asemenea evenimente! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe atunci ni se pareau fortate... acum majoritatea nu vrem sa ne mai aducem aminte de ele ... insa adevarul este ca oricat de fortate erau, ramaneai cu ceva din ele ...
      in ziua de azi cu ce mai ramai?

      Ștergere
  6. Se pare ca esti prea putin informat de ceea ce s-a petrecut la evenimentul de la Rachitele din iulie, sau ai scris totul doar ca sa dea bine in articol!
    Cat despre ceea ce ai organiza tu, iti doresc mult succes si macar un sponsor! :) Dar nu cred ca, cei care vor sa participe la o asemenea intalnire (ca sa nu-i zic "festival" ca suna prea pompos si nu e cazul...nostru), vor participa pentru premii, diplome si toate chilipirurile promise,(imi seamana a momeala...ca la o campanie electorala):), ci pentru ca iubesc natura si sunt intradevar pasionati de ciuperci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ouch ... asta a durut

      In fiecare padure avem si uscaciuni, (bine-nteles), face parte din ciclul vietii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne comportam si ca atare

      Desi am repetat la nesfarsit, ca, cu toate ca permit postarile anonime, as prefera sa puneti macar un pseudonim comentariilor voastre, macar din respect pentru cei cu care conversati daca nu din respect fata de voi insiva. Cu toate astea ...

      Nu stiu cine esti ca atare nu ma pot adresa direct tie, voi scrie la modul general, motiv pentru care imi cer scuze celorlalti care la randul lor au scris la modul anonim.

      Am inceput direct cu faptul ca am lipsit de la aceasta manifestare, deci ai dreptate nu stiu ce s-a intimplat pe acolo si inteleg ca esti cel care a ramas dezamagit la acest eveniment.

      Dar ceea ce nu stii tu este ca atunci cand s-a pornit aceasta idee, am fost primul sau poate singurul care a incercat sa creeze un logo acestui eveniment. Ca s-a aplicat in vreo forma sau nu, imi poti confirma tu, caci doar ai luat parte la el.

      Totodata stiu din programa care se pregatea pentru acest eveniment, avea ultima zi dedicata curatirii padurii, activitate care iarasi daca a fost anulata, a fost anulata din motive obiective de la fata locului si nu a dedicarii si pregatirii organizatorilor.

      In ceea ce priveste acele "chilipiruri", iertat sa-mi fie, dar trezeste-te si uitate putin in jur. Nu tine de ce primeste omul, fiindca nimeni nu va bate drumul de la Bucuresti pana la Rachitele pe cheltuiala proprie pe motiv ca va primi eventual un tricou. Acel "chilipir" tine de sentimentul de apartenenta. Uitate putin la Sarbi, la Bulgari, la Greci, sau oricare alta tara din jurul nostru, uitate la gruparile micologiste din aceste tari, fiecare are un astfel de simbol (logo) pe care il poarta cu mandrie. Si nu pentru ca este un tricou gratuit ci pentru ca face parte dintr-un grup restrans si dedicat naturii ... si este mandru de aceasa

      In ce priveste restul "chilipirelor" genul Diplome de merit ... da, pentru tine este o hartie de folosit la ... dar uiti un lucru, uiti de firea umana. La o astfel de intilnire participa nu doar cei de varsta ta (adult), ci unii vin cu familia, cu copii, altii sunt in varsta, pensionati de mult ... nu-mi spune mie ca o astfel de persoana nu va fi impresionata de un astfel de gest, cu atat mai mult ca este vorba de un amator.
      Cu siguranta o astfel de persoana isi va aminti de un astfel de eveniment si faptul ca a primit o diploma candva, ca sa nu mai vorbesc ca va recomanda la anul si altor persoane ...

      Sa nu vorbesc de lucruri mari, Uitate doar tot la noi in tara, tot in vara aceasat a avut loc o alta intrunire, tot pe tematica de ciuperci, intilnire organizata de fundatia Malnasi (sper ca nu gresesc), unde s-au acordat astfel de diplome si toti au fost mai mult decat incantati, nimeni nu sa ofticat pentru un asfel de "chilipir".

      Revenind la sponsori ... mai sus era "gluma" cu primaria ...dar nu exagerati, chiar daca in alte tari, primaria suporta cheltuieli de cazare, transport ... nu trebuie sa pornim direct de la acest aspect. Sponsor nu inseamna ca ma spal pe maini si primaria va rezolva tot. Nu, poti gasi o firma gen Kaki amintita mai sus, care nu are nimic cu primaria si nu imi plateste cazarea dar imi ofera o sponsorizare de 3-500 de Ron pe care apoi si il deduce din impozit (poveste care nu ne priveste), dar cu acei bani marunti, poti lua cateva astfel de "chilipire".
      Care la randul lor, chiar daca aduc fericirea, implinirea, sentimentul de apartenenta a unui singur copil, adult sau pensionar, ti-ai atins deja scopul ... pentru ca el te va recomnda si in alte cercuri si stii vorba aceea ca "faima iti zboara mai repede decat te duc picioarele" ...

      in concluzie, esti prea pesimist(a) si tocmai de aceea se realizeaza atat de putine la noi in tara, pentru ca lasam sa treaca totul pe langa noi in ideea ca ce sens are ... oricum va fi ...

      Ștergere
    2. Maria Marinela Pop16 septembrie 2014 la 17:09

      Imi cer scuze pentru Anonim, dar cum nu prea ma pricep in domeniul PC, si n-am stiut cum sa procedez la expedierea mesajului iar din obisnuinta de pe facebook (cu ID),am uitat sa ma semnez! Nu aveam nici un motiv ascuns sa n-o fac si nici n-am avut intentia sa para lipsa de respect!
      N-am vrut sa intru in amanunte legat de intalnirea de la Rachitele, dar, ca si Claudia Deleanu (si te asigur ca nu numai), am fost la fel de dezamagita. Nu inteleg despre ce fel de logo spuneai ca ai creat pentru Rachitele, poate imi spui...?
      Cat despre toate acele "chilipiruri" cum le-am spus eu si tot ce am comentat, nu trebuia sa te simti ofensat! Mi-am spus doar o parere! Cred ca de aceea ai deschis aici loc de comentarii, nu?
      Tot legat de "chilipiruri", dar mai mult despre ideea acelor premii...,(pe langa ce am spus in comentariul anterior), mie, mi se pare o cheltuiala in zadar! Acuma ...fiecare crede ce vrea!
      Ai si tu dreptate in ceea ce ai spus in legatura cu firea umana...,nu te contrazic deloc, dar la noi e mai ...dupa buget! Desigur, nu e o idee rea, dar organizatorul isi stie mai bine bugetul care o sa-l aibe alocat pentru asemenea eveniment cu tot ce include el.
      Si, crede-ma, m-am uitat "in jur",(pe net) dar cei din "jur" isi permit parca, mai altfel...decat noi!
      Cu inima deschisa, iti doresc mult succes si crede-ma, sunt prima care voi participa!:)
      Marinela Pop

      Ștergere
    3. probabil ca am inteles gresit mesajul initial, mi sa parut oarecum cu o nota negativa, dar acum daca o recitesc si o iau pe bucatele si nu totul dintrodata, parca nu suna atat de "gri".

      revenind la chilipiruri, sunt "un rau necesar" la cate o manifestare, fie el si un "beerfest" sau orice altceva. Nu poti (nu se cuvine), ca tu ca si organizator sa nu oferi absolut nimic. cel putin asa simt eu, dar nu cred sa gresesc. si nu e vorba de bugete mari.

      chiar si afara, daca ne uitam la sarbi, Marjan a fondat clubul din Nis, singur si pe cheltuiala proprie (nu conteaza sumele), s-a zbatut cu cheltuielile pentru primirea grupului de 10 persoane din grecia care s-au autoinvitat la modul 5 la 1, Marjan cand a fost la greci (macedonia) s-a dus cu inca o persoana, de la greci iau intors favorul 10 ... dar nu conteaza ... bine-nteles deoarece fiecare caz e particular si unic, ideea care conteaza e ca se poate gasi solutii la orice daca esti destul de hotarat.

      Ștergere
    4. Buna ziua,
      Bianca este numele meu.....vreau si eu o adresa de e-mail sau un numar de telefon de contact in vederea contributiei la sponsorizarile evenimentului propus pentru octombrie :-)

      Ștergere
    5. Buna Bianca,
      Vad ca ai gasit modalitatea de a ma contacta pe formularul de feedback, am sa incerc sa iti raspund cat mai repede posibil.

      Ștergere
  7. buna ziua domnule! Imi pare bine sa aud ca se va organiza o intalnire a ciupercarilor amatori. In ce priveste intalnirea de la Rachitele ma abtin, nu voi comenta nici o data si nici nu am sa raspund la unele intrebari legate de acest eveniment (am fost dezamagita). Sunt o mare iubitoare de natura, fotografiez flora si fauna Romaniei (este o pasiune) in mod deosebit ma fascineaza ciupercile din flora spontana. Acum sunt cam trista, daca organizati in acest an, nu am sa pot participa (am avut un accident) Nu stiu daca vom mai gasi ciuperci, este destul de mare seceta, dar poate dupa ce va pica roua si bruma. Va doresc mult succes Claudia Deleanu (am scris aici numele, nu vreau sa apara ca anoniom)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc Cladiu pentru acest mesaj.

      Lipsind de la intilnirea da la Rachitele, nu pot comenta cele intimplate pentru ca nu le cunosc.
      Ma pot lega doar de ceea ce stiam ca urmeaza a fi, deoarece ma pregateam sa vin si eu si voiam sa fiu la zi cu ce va fi la fata locului. Imi pare rau sa aud ca ai ramas dezamagita.

      Orice iesire in natura ar trebui sa fie un prilej de bucurie intr-o lume nebuna dominata de stres ...

      Intalniri ciupercaresti, chiar si la noi in tara sunt mult mai multe decat avem noi cunostiinta. Dar lipsa informarii asupra acestora se datoreaza ... nici nu stiu carui motiv.

      Faptul ca voi reusi sau nu sa organizez la randul meu o astfel de intilnire depinde si ea de multi factori dar in primul rand de voi, cei cu care m-as putea intilni. Daca voi reusi acest lucru, in mod sigur il voi mediatiza cat de mult posibil si veti afla din timp.

      Intre timp iti doresc insanatosire grabnica.

      Ștergere
  8. as mai vrea sa va rog ceva, am dori sa postam pe pagina dumneavoastra, dar in asa fel incat la imaginile postate sa putem sa ne spunem parerea, Sunt multe specii pe care le vom pune ca nedeterminate, cu siguranta vor fi amatori sau micologi pe care-i putem atrage in acest grup, sa invatam uni de la alti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia, nu-ti cunosc varsta si nu ma intereseaza, dar prefer sa ne tutuim fiindca merge mai usor asa.
      legat de intrebarea ta nu am inteles la care pagina te referi concret? Aici pe blog? pe pagina de facebook? ...

      Pe facebook nu stiu cum se face,
      Pe blog te pot adauga ca si co-editor (as fi chiar interesat de astfel de ajutor acum ca voi fi prins cu utilitarul pt android), sau pe oricine doreste, atata timp cat imi pastreaza "sablonul" postarilor., Dar despre asta putem vorbi pe privat (chat, email ... chiar telefonic).

      in ce priveste comentariile stii bine ca si acuma va puteti spune/adauga parerea (si chiar va rog), n-am sters nici macar una fie ele si anonime.

      Ștergere
  9. Maria Marinela Pop18 septembrie 2014 la 16:20

    Daca pot sa ajut cu ceva la organizare, ma ofer voluntara! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. O calatorie pe munte poate fi o experienta inedita, dar avem nevoie si de echipamentul necesar, eu cred ca imbracamintea si accesoriile de tip army sunt cele mai bune, ele fiind concepute pentru conditii vitrege.

    RăspundețiȘtergere