Pâinişoara (Russula alutacea)

Russula alutacea
Pâinişoara (Russula alutacea) este tot o ciupercă a emisferei nordice, cu precădere în Europa, dar poate fi întâlnită atât în orient cât și în America de Nord și totodată "probabil" una dintre  cele mai aromate din familia Russula. Mențiunea de "probabil" se datorează dificultății sale în ceea ce privește colectarea unei cantități însemnate, întrucât este foarte repede infectată de către larvele muștelor de pădure...

Nu cunosc istoria dobândirii denumirii populare, dar nu mi-e greu de imaginat, deoarece datorită gustului ușor dulceag și a faptului că se poate consuma chiar și în stare crudă (ca de altfel 99% dintre suratele sale), strămoșii noștri probabil că l-au asemuit cu gustul pâinișoarelor.

Pâinişoara se poate confunda cu specii ca Russula olivacea, cu care împarte și aceași reacție de violet palid sub acțiunea fenolului, diferența între ele este la nivelul sporilor și este nevoie de ajutorul microscopului pentru asta. Alte specii asemănătoare sunt Russula romelii, Russula vinosobrunnea, Russula integra, unde diferențele iarăși sunt foarte mici și este vorba doar de nuanțe în coloritul pălăriei sau al piciorului, identificarea corectă a lor necesitând ajutorul microscopului. Confuziile nu sunt periculoase deoarece toate trei sunt specii comestibile. Diferențele fiind neînsemnate, consider că cu acestă ocazie practic v-am prezentat și cele 3 specii surate, nu voi reveni asupra lor.

supa crem cu ciuperci
Supă cream cu ciuperci
Fiindcă este foarte repede infestată cu larve de muște si de obicei reușim să colectăm doar câteva exemplare neinfectate, se consumă mai ales în combinație cu alte ciuperci. De aceea azi vă propun o Supă cream cu ciuperci. Ingrediente: 1 kg ciuperci, 2 cepe, 3-4 căței de usturoi, 100 g unt, 1,5 litri supă de pui (sau apă), 300 g smântână, 3 linguri ulei, sare și piper, crutoane. Modul de preparare: Într-o cratiță încingeți uleiul, untul și căliți ceapa și usturoiul tocate mărunt . Ciupercile spălate și tăiate cuburi le puneți peste amestecul de ceapă și usturoi apoi le mai lăsți la călit 5-10 minute. Se amestecă în continuu ca să nu se prindă și se adaugă supa de pui; se fierbe circa 10 minute. (Dacă nu avem supă de pui putem folosi apă.) Pasăm totul cu un blender și adăugăm smântâna, sare și piper după gust. Servim cu crutoane.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Russula alutacea:
Pălăria: de 5-16 cm diametru, compactă şi cărnoasă, la început emisferică şi apoi din ce în ce mai plată, cu o adâncitură pronunţată în centru. Cuticula este netedă, uşor lipicioasă pe vreme umedă şi câteodată crăpată, formând dâre concentrice. Coloritul pălăriei variază de la violaceu la roşu-purpuriu sau brun-verzui ce odată cu vârsta tinde să se decoloreze.
Lamele: sunt rare, cărnoase şi ușor decurente.  De culoarea laptelui (galbene-crem sau ocru), uneori cu nuațe rozalii. Spori de culoare gălbuie.
Piciorul: de 3-10 cm înălțime și 1,5-3,5 cm grosime, cilindric sau puţin subţiat în partea de sus, foarte consistent şi cărnos, de culoare albă cu posibile pete roz la bază.
Carnea: este de culoare albă, dar sub pălărie poate avea nuanță de gălbui, densă și se crapă foarte ușor la tensionare, cu gust ușor dulceag, ca de nucă și fără miros specific.
Distribuția: specie micorhiză cu specii foioase (în special cu de fag, mesteacăn, stejar sau chiar arțar) dar ocazional și în păduri de conifere, este o ciupercă foarte răspândită ce crește solitar sau în grupuri mici în special pe terenuri calcaroase, de la deal şi la munte, unde o întâlnim din iulie până în octombrie.
Comestibilitatea: comestibilă,de calitate foarte bună.

4 comentarii :

  1. Dar cum îţi dai seama că sunt infectate cu larve de muşte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi că mișună viermișorii prin el ... (nu m-ai intrebat serios, așa-i? :)

      Ștergere
    2. Aaa, aia era?
      Credeam că trebuie folosit un microscop, ceva tehnică de vârf.
      Eu când eram mic le rupeam şi mă uitam dacă au viermi!

      Serios am întrebat, că latină ca la tine, la şcoală n-am învăţat. :P

      Ștergere
    3. Da, latina mea mai are de învățat, dar sper că ma descurc și mă înțelegeți.

      Ștergere