Spore grid |
Când se întâlnește arta cu știința, nu poate rezulta decât un lucru minunat (nu este vorba Frankenstein). Acum însă nu va fi vorba nici de cine știe ce știință, nici măcar de mare artă, însă voi atinge ambele categorii. Avem situații când găsim o ciupercă ce seamănă cu mai multe specii din familii diferite și nefiind specialiști ne este greu de etichetat. Însă "am auzit" pe undeva cum că culoarea sporilor lor ar fi diferită și ar fi elementul care le diferențiază...
Bine, bine, dar nu suntem biologi, nu avem microscop, habar nu avem cum să adunăm sporii ca să le observăm culoarea. Ce putem face în asemenea situații? E simplu și la îndemâna oricui. Alegeți-vă ciuperca dorită a fi amprentată, curățați-o de mizerie pe cale mecanică, fără să o spălați, îndepărtați piciorul ciupercii imediat de sub pălărie, apoi așezați ciuperca cu lamele în jos pe o bucată de sticlă curată după care acoreriți-o cu un pahar de sticlă (așa nu trebuie deranjată ciuperca ca să ne dăm seama dacă suntem gata sau încă nu cu amprentarea).
Majoritatea autorilor merg pe ideea folosirii hârtiei de diverse culori, pentru spori albe să folosim hărtie închisă la culoare și invers, dar folosirea sticlei este mult mai universală și practică deoarece neștiind la ce fel de culoare să ne așteptăm, putem proba sporii colectați pe sticlă cu ajutorul hârtiei de orice culoare, fără să distrugem prin asta amprenta obținută. Ba chiar mai mult, se poate utiliza chiar și pentru studiul la microscop ... Procedura clasica este foarte bine descrisă, inclusiv cu imagini pe pagina celor de la wikihow.
Acum că am așezat ciuperca comod, nu ne rămâne decât să așteptăm; în mod normal în câteva ore avem deja o amprentă, dar pentru rezultate sigure este recomandat a se lăsa peste noapte. În final vom obține o amprentă asemănătoare celor din imaginea de mai sus.
Și bine-nțeles mă veți înreba ce facem în cazul ciupercilor care nu prezintă lamele. Situația este identică indiferent de natura ciupercii. Ciupercile cu pori, cum sunt hribii, se amprentează identic, se așează ciuperca cu porii în jos pe sticla pregătită. În cazul ciupercilor lemnoase cu pori , ajută dacă învelim ciuperca într-un ziar umed peste noapte și abia în ziua urmatoare o așezăm la amprentat. Motivul este că aceste ciuperci își dezvoltă sporii mai lent, umezeala îndemnândui ...
Zbârciogii își aruncă sporii în mediul încojurător, în cazul acestora luăm o bucată din pălăria lor și o așezăm cu fața în jos (exteriorul în jos), peste noapte își împrăștie sporii iar dimineața vom găsi amprenta în jurul bucății de pălărie precum și sub aceasta.
Până la urmă toate ciupercile se amprentează identic, dar trebuie ținut cont de natura ciupercii, urmăriți manualele de specialitate pentru a afla despre natura ciupercii, despre modul cum își dezvoltă sporii, iar odată cunoscut acest lucru, rămâne doar să o exploatăm în interesul nostru.
Ciupercile tip coprinus sunt foarte productive în acest sens, ele furnizează cantitatea de spori cea mai mare, ceea ce puteți apoi chiar refolosi pentru a vă crea cerneala artizanală proprie, despre care v-am mai amintit la un articol precedent. Dar putem amprenta ciupercile nu doar pentru a fi studiate, ci și în joacă. rezultatele ne vor închânta în totdeauna. Folosindu-ne de imaginație, putea crea "oameni de zăpadă"... sau orice altă "capodoperă". Încercați și voi, e distractiv.
Bine, bine dar pentru un profan ca mine care sunt aspectele practice ale amprentării?
RăspundețiȘtergereDistracția.
ȘtergereDe exemplu, fiul tău are un proiect de științe naturale, sunt convins că va fi singurul care o să prezinte un astfel de proiect, care până la urmă va plăcea mai multora decât îți poți imagina. Și la urma urmei este cel mai simplu astfel de proiect, plus că o să vă simțiți bine amândoi..
Aha, m-am prins!
Ștergerein afara de distractie, cu aceste printari iti poti porni prima afacere cu ciuperci. pentru a te documenta(dak vrei)despre cum poti creste ciuperci ai putea sa te uiti la videoul de pe youtube:How to make a spore syringe with a spore print,de 6 min si 49 sec. videoul nu este complet. dupa ce te uiti la video si ai facut doar ce arata in el continua cu asta:
RăspundețiȘtergereia un borcan,pune in el pamant amestecat cu vermiculit sau pietricele de râu, injecteaza-l cu spori jumatate de seringa intr-o parte a borcanului iar in cealalta parte injecteaza cu cealalta jumatate. lasi borcanul deschis int-un loc unde nu sunt paraziti iar dupa un timp vei obs. miceliul care creste in ambele parti.cand borcanul este plin de miceliu, rastoarna-l cu capul in jos si ai grija ca atunci cand miceliul va iesi isi va pastra forma care a capatato in borcan(conica) pune miceliul in picioare intr o caserola si asteapta pana vor iesii ciupercile si asa poti sa reiei procesul . daca nu intelegi dece trebuie sa intepi pamantul cu spori ,este pentru ca doua micelii trebuie sa se intalneasca si sa se combine pentru a fructifica
-Vlad
multumesc pentru informatie, dar nu poti generaliza cu asta, unele ciuperci sunt de descompunere a masei vegetale (caz in care se aplica cea ce ziceai in procent destul de mare) dar altele sunt simbionte, iar acolo ii trebuie organismul viu (planta ...) ca sa nu mai vorbim de cele parazite (de exemplu specia cordyceps sinensis... ce bine ar fi daca ai putea-o cultiva in felul acesta ...)
Ștergerein ultima prop am gresit... ”daca nu intelegi dece trebuie sa intepi pamantul-IN DOUA PARTI-... Scuze pentru greseala...
RăspundețiȘtergere-Vlad
ar fi bine sa o putem cultiva;) dar din acest procedeu garantat poti cultiva speciile de psilocybe si agaricus, dar poti cultiva si zbarciogi si boletus
RăspundețiȘtergere-Vlad
Cu primele doua agreez 100%, in schimb in ce priveste zbarciogi am unele indoieli, iar la capitolul hribi (eu personal) nu cred deloc in procedura de mai sus.
Ștergerema scuzati,as vrea sa stiu cum se aprenteaza sporii ciupercii sacroscipha coccinea,daca se poate
RăspundețiȘtergeretoate ciupercile se amprenteaza in acelasi fel, se intorc cu suprafata fertile in jos, care in cazul ciupercii sarcoscipha coccinea este interiorul cupei.
Ștergererecomand folosirea unei lamele de sticla similara celor folosite la microscoape, deoarece prin suprapunerea peste hartii de diferite culori este mai usoara identificarea sporilor recoltate