Palnioara de fildes (Clitocybe dealbata)

Palnioara de fildes
Clitocybe dealbata
Va aratasem cele mai pericuoase 16 ciuperci ale noastre, printre care se numara si Palnioara de fildes (Clitocybe dealbata) sau "Ivory funnel" cum o mai numesc occidentalii; deasemenea se mai numeste si "ciuperca naduselii" dupa semnele prin care se manifesta efectul toxinei sale (muscarina), simptome ce apar de obicei foarte rapid, in aproximativ 15-30 minute de la consumatie.

Palnioara de fildes deoarece creste in grupuri mari si dese pe pajisti si zone cu iarba unde  de obicei ne asteptam la specii comestibile, se poate confunda relativ usor de catre ciupercarii incepatori datorita faptului ca seamana cu ciuperci comestibile de aceasi natura cum sunt: Clitopilus prunulus (nicoretii), Marasmius oreades (buretii de roua), Calocybe gambosa (ciuperca de mai) sau chiar unele specii de Champignioane. Dar in esenta se deosebeste de fiecare dintre aceste specii comestibile: fata de buretii de roua are culoare mult mai palida (catre gri), fata de champignioane, nu are lamele ce se inchid catre maroniu-mov la batranete, fata de nicoreti are carnea mult mai subtire si un miros mult mai pronuntat de faina ... trebuie doar sa ii "citim" caracteristicile pe care n-i le prezinta si sa le stim comparar cu cele ale ciupercilor pe care dorim sa le culegem.

Desi se numara printre cele mai periculoase ciuperci, cazurile de deces nu sunt atat de frecvente si apar de obicei doar la oamenii foarte slabiti, batrani. Printre simptomele intoxicarii enumeram salivarea in excess, transpiratia abundenta si inclusiv lacrimarea , efecte ce intervin relativ repede 15-30 de minute de la consumatie; iar in functie de cantitatea de toxina ingerata putem avea si dureri de stomac, diaree, respiratie ingreunata sau chiar incetosarea vederii. Efectele aparand relativ repede, se poate intervenii la fel, primele masuri care se pot administra si pe loc sunt provocarea vomei respectiv consumul de cat mai multe lichide. Sa nu neglijam insa nici controlul medical cat mai repede posibil.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Clitocybe delbata:
Palaria de 2-4 cm, convexala inceput  apoi plata si la sfarsitul perioadei de maturizare adancita sau chiar in forma de palnie. Marginea este foarte subtire, rasfranta in jos si deseori ondulata. Cuticula este acoperita de o bruma alba, care cade curand; este frecvent crapata. Coloritul variaza intre albul brumat al exemplarelor tinere si galben-ocru al celor mature.
Lamele sunt foarte dese si se prelungesc de-a lungul unei portiuni a piciorului (decurente). Lamele sunt mai intai albicioase ca in final sa fie de culoare galben-deschisa.
Piciorul de 2-5 cm este albicios, subtire si cilindric, foarte rezistent, subtiat in partea inferioara. De culoare este albicios, patat partial cu o nuanta ca a cojii de aluna; la inceput plin, apoi complet gol in interior.
Carnea este albicioasa, destul de consistenta si fibroasa, cu un miros puternic asemanator celui de faina si gust aproape imperceptibil.
Distributia: Se gaseste inclusiv in grupuri mari si dese, in luminisurile ierboase, pe pajisti, pe pasuni atat la campie cat si la munte.  De la  sfatsitul verii pina toamna tarziu. 

Imaginile le-am preluat de aici: Clitocybe dealbata, Clitocybe dealbata, Clitocybe dealbata,

4 comentarii:

  1. Mulţumesc de informaţii. Pe acestea le ştiam!
    Dar nu toate amănuntele care sunt binevenite!

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai derutat; n-am inteles ce vroiai sa zici,

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum putem sa o deosebim de Calocybe Gambosa ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in primul rand prin sezonul de fructificare, dimeniuni (palaria, picior) si masivitate.

      Ștergere