Faclia baltii (Mitrula paludosa)

Faclia baltii
Mitrula paludosa
Am vazut deja ciuperci care isi cresc fructul la nivelul solului, in sol sau chiar aerian (pe trunchiul copacilor), dar inca n-am vorbit de ciuperci care se dezvolta in apa. Faclia baltii este una dintre aceste ciuperci mai aparte, care traiesc in apa si/sau in  mediu apos. 

Mitrula paludosa nu este nici prima nici ultima ciuperca care a cunoscut diferite denumiri de-a lungul anilor, sa numit si Mitrula phalloides, Clavaria phalloides, Clavaria epiphylla, Leotia uliginosa, sau chiar Mitrula elegans. Aceasta din urma denumire insa inca nu este total clarificata intrucat in Europa ea se numeste M. paludosa; pe cand in America se foloseste M. elegans pentru aceasi ciuperca. Studii de DNA sunt in desfasurare pentru a dovedii daca este vorba de aceasi specie de ciuperca sau ele sunt intr-adevar diferite. Cu toate ca se gaseste prin mlastinile si baltile noastre, nu cunosc inregistrari despre ea, dar asta nu o exclude de pe teritoriul tarii noasre si nici nu o face mai putin interesanta.

Daca nu noi, poate urmasii nostrii vor fi mai interesati de aceasta lume  fascinanta a ciupercilor si poate ca vor detine si informatii mai bogate legate de ele. Pana una alta ramane o ciuperca saprofita, de reciclare care descompune in principal resturile vegetale din mlastini si balti. Traieste atat in apa cat si la marginea ei, iar apa o ajuta la imprastierea sporilor si perpetuarea speciei. O problema majora nu doar pentru aceasta ciuperca ci pentru orice vietate in general o constituie poluarea masuva, astfel zonele de dezvoltare restrangandu-se semnificativ.

Cu toate ca arata mai degraba a betisoare de chibrit inca nefolosite si asezate cu varful in sus, ca pentru a fi protejate de umezeala; poarta totusi numele de Faclie datorita coloritului viu, galben sau portocaliu care sugereaza mai degraba niste faclii in miniatura.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Mitrula paludosa:
Aparatul fructifer are o forma ovoidala, neregulata de culoare galbena sau portocalie ce nu depaseste 1cm ca dimensiune. Cu suprafata neteda si "palaria" inchisa (nu prezinta lamele, se inrudeste cu ciupercile din familia Clavaria)
Piciorul de 1-4cm inaltime 2-3mm grosime, fragila, este ca si palaria: neteda, dar de culoare alba cand ciuperca este tanara sau cu nuante de roz la exemplarele mature.
Carnea: alba in picior si galbuie in palarie, fara gust si fara miros specific.
Distributia: o regasim din primavara si pina vara tarziu, la marginea baltilor, a mlastinilor, de-a lungul santurilor sau apelor foarte lente; pe crengi, frunze sau material vegetal in descompunere. Poate sa creasca in grupuri foarte mari sau poate lipsi cu desavarsire, dar asta nu exclude prezenta ciupercii care lucru sub materialul in descompunere.

Imaginile le-am preluat de aici: Mitrula paludosa

Un comentariu: