Tian Ma (Gastrodia elata)

Radacina de Tian ma
Tian Ma bulb
Cui nu-i plac orhideele? Cred ca nu exista femeie, mama, prietena ... amanta care sa nu se bucure de aceasta floare. Dar nu toate orhideele sunt atat de frumoase, mari si aratoase ca si cele de la florarie. Foarte multe sunt marunte si nu le acordam nici o importanta daca le intilnim in natura. Totusi ca si peste tot, si printe orhidee exista o oaie neagra care nu vrea nici cum sa stea in rand cu celelalte.

De ce este Tian Ma oaia neagra a orhideelor? Pentru ca este singura orhidee fara clorofila si ca atare nu poate realiza fotosinteza, din cauza asta nici nu este verde ci galbui-maronie. Multa vreme s-a crezut ca este o planta extraterestra si de aici i se trage si numele  al carui cuvant Tian inseamna "din ceruri". Dar in ciuda superstitiilor legate de ea, totusi a fost studiata si  s-a descoprit ca bulbul acesteia creste printre rizomorphe de ciuperci, dar abia prin secolul 20 s-a descoperit de ce. Este categorisita ca fiind o orhidee saprophita dar nu este cu adevarat saprophita deoarece nu ea prelucreaza materia in descompunere ci victima sa si anume Gheba de miere (Armillaria Mellea) si fara ghebe ea este inexistenta. Bulbul sau este umplut practic cu miceliul ghebei si este un mister pina in ziua de azi cum reuseste sa pacaleasca astfel ciuperca ca aceasta nu numai sa o caute dar sa o si hraneasca.

Floare de Tian Ma
Tian Ma flower
Este o planta ca si capusa; in sensul ca nu isi poate creste floarea decat atunci cand a strans substante nutritive in bulbul sau; indeajuns pentru asi dezvolta floarea, ceea ce se va realiza prin lunile iunie-iulie; floare care este palida si mica; si nu aduce cu nimic cu orhideele pe care le stim atat de gratioase si frumoase. Popularitatea ei insa nu se datoreaza in nici un caz florilor ci bulbului sau care este foarte popular efectelor medicinale pe care le poseda. Se foloseste pe scara larga in tratarea durerilor de cap si a problemelor de ficat, si cel mai des se fierbe in supe de pui sau rata.

Ciclul de viata al Tian Ma este la fel de compolicat ca intreaga planta in sine, si cu toate ca ghebele sunt ciuperci comune si des intilnite, Tian ma este relativ rar intilnita in natura. Semintele sale ca sa se poata dezvolta au nevoie de o ciuperca mai mica si anume Mycena osmundicola al carei miceliu ajuta planta sa se dezvolte intr-atat incat sa trezeasca interesul ghebei, ale carei rizomorphe negre se intind si pe sub pamant si vor duce planta la maturitate.

In filmuletul de mai jos puteti vedea cum se recolteaza bulbul acestei plante:

Imaginile le-am preluat de aici: Tian Ma bulb, Tian Ma floarea

Niciun comentariu :

Vă rog fără comentarii anonime pentru că nu vor fi publicate!
Demonstrați ca dețineți coloană vertebrală!

Trimiteți un comentariu