Nidula niveotomentosa |
Continuand in ideea tematicii de ieri, de la Bam-bam am ajuns la Bem-Bem si printre comentarii chiar ma intrebam daca stiti ce aroma avea aceasta racoritoare. Stie cineva? Eu in mod sigur nu imi mai aduc aminte, dar stiu sigur ca zmeura nu era. Spun asta pentru ca din ciuperca urmatoare exact asta vom face; suc de zmeura! Da, nu e o gluma, stiu si eu ca nu seamana nici la forma nici la culoare cu zmeura dar tot asta va fi pana la urma.
Stim cu totii ca in ziua de azi, cand hrana naturala e pe cale sa nu ne mai ajunga, folosim tot mai des substante aditionale ca: indulcitori, aromatizanti, conservanti, amelioratori, tot felul de adaosuri care sa ne "lungeasca", "inmulteasca" hrana. Dar pe cand noi obtinem majoritatea acestor componente pe cale chimica, acesta ciuperca ne vine in ajutor prin faptul ca produce natural una dintre acestea si anume Cetona de zmeura; pe limba noastra asta inseamna nimic altceva decat aroma de zmeura. In ziua de azi este folosita deja in industria alimentara si mai ales in cea a alcoolului, dar si in industria pesticidelor deoarece poate fi o sursa de atractie pentru insecte; cu toate ca sunt studii in aceasta directie, reproducerea ei pe scara industriala inca creaza probleme. Pentru cine vrea sa incerce o reteta de suc natural de zmeura va recomand aici: Sirop acidulat de zmeura
Sirop de zmeura |
Un alt aspect interesant al acestei ciuperci este insasi infatisarea ei si modul de imprastiere a sporilor. Englezii ii spun Bird's Nest pentru ca arata ca si un cuib mic de pasarele incarcat cu oua. Negasind o denumire populara a sa, iarasi m-am imputernicit sa ii gasesc eu una si astfel am botezat-o Cuibusorul albino-paros datorita aspectului ei. Dar am pomenit si de spori nu-i asa? Acele mici "oua" din cuib nu sunt spori, ele sunt peridiole si sunt pline cu spori. Peridiolele stau "lipite" de cuib printr-un jeleu lipicios, iar la maturitate sunt aruncate afara din cuib si se vor lipi de suprafetele de aterizare unde vor incerca sa-si inceapa noua viata.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Caracterizare ciupercii Nidula niveotomentosa:
Aparatul fructifer mic, de 4-6mm inaltime si 4-5mm latime, este conic sau usor cilindric, cu suprafata exterioara acoperita cu un puf albicios cand ciuperca este tanara, iar la maturitate devenind de un gri pal. Initialeste acoperit de o epiphragma albicioasa aemanatoare bumbacului, iar cand aceasta se pierde, va dezgoli peridiolele de 0.5-1mm asezate in cuibul de culoare bej-maronie.
Distributia o are in zona de coasta si de munte al Americii de Nord precum in muntii Himalaya si Japonia unde este considerata o ciuperca comuna. Creste pe crengi sau alte resturi lemnoase in descompunere pe timpul iernii, iar ciupercile pot rezista cateva luni.
Din punct de vedere comestibil, este prea mica sa prezinte orice interes culinar.
Imaginile le-am luat de aici: Nidula niveotomentosa, Sirop acidulat de zmeura
Bem-bem-ul avea aromă de portocale! :) Şi pe etichetă era exact personajul descris de tine!
RăspundețiȘtergereAcum să te văd cu ciuperca! :)
Vreau şi eu zmeurată din aia! :)
Sa ma las, sa nu ma las dus de val ... vezi subiectul urmator
RăspundețiȘtergere